Başbuğ tek kişilik koğuşta kalacak

Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, Genelkurmay tarafından kurulduğu öne sürülen internet sitelerine ilişkin İnternet Andıcı davası kapsamında “Hükümeti yıkmaya teşebbüs” ve “terör örgütü yöneticisi olma” iddiasıyla tutuklandı. Başbuğ

Başbuğ tek kişilik koğuşta kalacak

Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, Genelkurmay tarafından kurulduğu öne sürülen internet sitelerine ilişkin İnternet Andıcı davası kapsamında “Hükümeti yıkmaya teşebbüs” ve “terör örgütü yöneticisi olma” iddiasıyla tutuklandı. Başbuğ Silivri 5 Nolu Cezaevi'ne kondu. Başbuğ tek kişilik geçici koğuşta kalıyor.

Genelkurmay tarafından kurulduğu öne sürülen internet sitelerine ilişkin davada emekli Orgeneral İlker Başbuğ ‘şüpheli’ olarak özel yetkili İstanbul Cuhuriyet Başsavcı Vekilliği’nce hakkında başlatılan soruşturmada ifadeye çağırılmıştı. İstanbul Adliyesi’ndeki hareketlilik dün sabahın erken saatlerinde başladı. Yerli ve yabancı basın mensupları sabah saat 07.00’den itibaren adliye önünde beklemeye başladı.

Yoğun güvenlik önlemi

Başbuğ’un adliye gelmesine 1 saat kala Merkez Komutanlığı’nda görevli bir albay adliyeye gelerek polislerle güvenlik önlemlerini görüştü. Adliye bahçesinde bir ambulans da hazır bekletildi.

Sorulara tebessüm

Emekli Orgeneral Başbuğ, saat 13.30’da avukatı İlkay Sezer ve korumaları ile adliyeye geldi. Başbuğ, çok sayıda basın mensubunun kendisine mikrofon uzatarak, “Sayın Başbuğ bir açıklamanız olacak mı efendim?” diye sorması üzerine, tebessüm ederek adliyeye girdi. Başbuğ’u Merkez Komutanlığı’ndan bir albay karşıladı ve savcılığa kadar eşlik etti.

İlker Başbuğ, 7 saat “şüpheli” sıfatıyla Savcı Cihan Kansız’a ifade verdi. Başbuğ, sorgusu sonrası TCK’nın 314/1. maddesine göre “Terör örgütü yöneticisi olmak” ile 312/1. maddesi gereğince de “Cebir ve şiddet kullanarak hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçlamasıyla tutuklanması istemiyle Nöbetçi 12’nci Ağır Ceza Mahkemesi’ne sevk edildi.

G.Kurmay başkanı ilk kez

Cumhuriyet Başsavcı Vekili Fikret Seçen, Başbuğ’un sorgusunun tamamlanmasının ardından Savcı Cihan Kansız ile saat 20.30’da adliyeden ayrıldı. Mahkeme, saat 00.30 sıralarında eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ’un tutuklanmasına karar verdi. Böylece ilk kez eski bir genelkurmay başkanı bir terör davasında sivil mahkeme tarafından tutuklanmış oldu. 

Silivri Cezaevi'nde tek kişilik geçici koğuşta

İnternet Andıcı soruşturması kapsamında tutuklanan Eski Genelkurmay Başkanı Emekli Orgeneral İlker Başbuğ'un, yerleştirildiği Silivri 5 No'lu L Tipi Kapalı Cezaevi'nde tek kişilik geçici koğuşta kaldığı öğrenildi. Başbuğ'un avukatı olan İlkay Sezer, Başbuğ'u oğlu ve kızının ziyarete geldiğini söyledi. İlkay, Başbuğ'un psikolojik durumunun gayet iyi olduğunu belirtirken mahkemenin Yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulması için yazı yazma kararı aldığı ilk gün kendisini arayarak, "Savcılara ilk fırsatta gelip ifade vermek isteğimi söyle" dediğini ifade etti.

Bu arada, Silivri 5 No'lu Cezaevi'nde İnternet Andıcı davası sanığı Dursun Çiçek’in de kaldığı öğrenildi.

L Tipi Kapalı Cezaevlerinin özellikleri

Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğünün internet sitesinden alınan bilgiye göre, L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumları, büyük kentlerdeki eski ceza infaz kurumlarının yerlerine ya da kapasite yetersizliğine çözüm amacıyla uluslararası standartlara uygun olarak yeni alanlarda inşa edildi.

Bireysel odaların 12,45 metrekare, açık avluların 65,19 metrekare, ortak yaşam ünitesinin 56,59 metrekare şeklinde düzenlendiği, 7 kişinin bir arada bulunduğu bir ünitenin, toplam 208,93 metrekare olduğu L Tipi kapalı ceza infaz kurumlarında, hükümlü ve tutuklu odalarında 100x125 santimetre boyutlarında camlı pencereler bulunuyor.

Hükümlü ve tutuklular, ünitelerde bulunan bireysel odalarında kaldıkları bu tip cezaevlerinde, gündüzleri açık tutulan odaların kapıları gece belirli bir saatten sonra kapatılıyor.

Hükümlü ve tutukluların, gündüzleri 7 kişilik ortak yaşam alanında ve avluda bir araya gelebildiği, 7 kişilik 61 ünite, 3 kişilik 4 oda, 40 adet tek kişilik oda sistemine uygun olarak projelendirilen L Tipi kapalı ceza infaz kurumları, koğuş sisteminden kaynaklanan güvenlik zafiyetlerini büyük ölçüde azaltıyor.

Günlük hizmetlerin (sayım, hastane, ziyaret, duruşma, tahliye, görüş vb.) kayıt altına alındığı, personelin idari blok ile hükümlü ve tutuklu bloklarına geçişlerinin kontrol altında tutulduğu ve tüm sirkülasyonun organize edildiği bir ana kontrol merkezinin bulunduğu kurumda, giriş-çıkışların kontrolü ve izinsiz girişleri engellemek üzere göz biyometrisi ile duyarlı kapı ve X-Ray cihazı kullanıyor.

Türkiye'de 8'i Silivri'de olmak üzere 19 tane L tipi kapalı ceza infaz kurumu bulunuyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem