Başbuğ bu gece tahliye olacak mı?

Ergenekon Davası'ndan müebbet hapis cezası alan Genelkurmay eski Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ'un avukatı İlkay Sezer Silivri Cezaevi önünde basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Başbuğ'un avukatı Sezer, "Şu an verilmiş bir karar yok. Mahkemen

Başbuğ bu gece tahliye olacak mı?

Ergenekon Davası'ndan müebbet hapis cezası alan Genelkurmay eski Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ'un avukatı İlkay Sezer Silivri Cezaevi önünde basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Başbuğ'un avukatı Sezer, "Şu an verilmiş bir karar yok. Mahkemenin kararını yarın göreceğiz." dedi.

"MAHKEMENİN KARARINI YARIN GÖRECEĞİZ"

Anayasa Mahkemesi'nin kararının ardından Ergenekon Davası'na bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne tahliye talepli dilekçe sunduklarını anımsatan İlkay Sezer "Anayasa Mahkemesi bireysel başvurumuza ilişkin vermiş olduğu hak ihlaline ilişkin karar ile biz İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nden tahliye talebini içerir dilekçemizi sunduk ve tahliye talep ettik. Şu an itibariyle verilmiş bir karar yok. Özel Yetkili Mahkemelerin görevlerine son veren kanunun Cumhurbaşkanın onayına mütakip sonrasında Resmi Gazetede yayınlanması sonucu bu mahkemenin ne karar vereceğini yarın göreceğiz. Bu akşam bir karar verebileceklerini düşünmüyorum. Kendileri bu şekilde haber gönderdiler. Ben bu şekilde aldığım bilgiyi sizlerle paylaşıyorum" dedi.

"ASLINDA İSTANBUL NÖBETÇİ AĞIR CEZA MAHKEMESİ'NCE İNCELENMELİ"

"Yarın mı görüşecekler?" şeklindeki soru üzerine Avukat Sezer, "Kanun içeriğine bakarsanız koruma tedbiri niteliğinde olan bir tutukluluk incelemesi yarından itibaren yani şu saat itibariyle derhal aslında İstanbul Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi'nce incelenmeli ve derhal karara bağlanmalı. Hak ihlali doğrultusunda da tahliye kararı verilmesi gerekir." diye cevap verdi.

"KARARIN SONUÇLARINI HEPİMİZ GÖRECEĞİZ"

Sezer, "Ben müvekkilimle görüştüğümde mahkeme kararını değerlendirdik. Mahkeme kararı emsal niteliğinde. Önemli bir karar. Bu kararın yansımalarını bekleyeceğiz. Ne gibi bir sonuç doğuracağını hepimiz göreceğiz. Ancak hukuki açıdan bakarsak bu bir tahliye kararını derhal ivedilikle beraberinde getirmesi gereken bir ihlal kararı." şeklinde konuştu.

"NÖBETÇİ AĞIR CEZA MAHKEMESİ KARAR VERMELİ"

"Nöbetçi Mahkeme karar verebilir mi?" sorusu üzerine Avukat Sezer, "Eğer 13. Ağır Ceza Mahkemesi Resmi Gazetede bu mahkemelerin kaldırılmasına ilişkin kanunu yayınlamadan önce bir karar vermişse 13. Ağır Ceza Mahkemesi yetkili. Yok eğer henüz bir karar vermemişse derhal derhal ama derhal İstanbul Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi'nin bir karar vermesi gerekir. Bu hak ihlalinin daha uzun süre sürümcemede bırakılmaması gerekir" dedi.

"GEREKÇELİ KARAR YAZILDIĞI KADARIYLA YARGITAY'A GÖNDERİLMESİ GEREKİR"

"Yarın gerekçeli karar hazırlandığında nasıl bir prosedür uygulanacak?" sorusu üzerine Avukat Sezer, "Eğer yarın böyle bir gerekçeli karar bizlere tebliğ edilirse onu da değerlendiririz. Ancak bu hak ihlalini ortadan kaldırmaz. İlk günden beri burada hak ihlalleri burada herkese karşı yapıldı. Masum insanlar burada aylardır, yıllardır tutuklu olarak cezaevlerinde şu arkamızda bulunan cezaevinde adeta esir vaziyette tutuklu bulunuyorlar, tutuluyorlar" diye konuştu. Davanın gerekçeli kararının yazıldığı kadarıyla Yargıtay'a gönderilmesi gerektiğini söyleyen Sezer, "Gerekçeli kararın dosyaya konulması gerekiyor. Ben burada verilecek olan gerekçeli kararın da hukuken kimseyi tatmin edebilecek nitelikte olacağını düşünmüyorum" diye konuştu.

"DOSYAYI NÖBETÇİ AĞIR CEZA MAHKEMESİ KARARA BAĞLAMALI"

"Bir belirsizlik mi var?" şeklindeki soru üzerine Sezer, "Hayır belirsizlik yok. Kanun çok açık. Diyor ki, 'Kaldırılan mahkemelerde dosyaların devir işlemleri yapılıncaya kadar o yer mahkemeleri ve hakimleri yetkilidir' diyor. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Resmi Gazetede bu kanunun yayınlanmasıyla yürürlükten kaldırıldı mı? Bir karar verilmemişse o zaman İstanbul Mahkemleri ve hakimleri yetkilidir. ve İstanbul Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesini işaret eder. Onun bir karar vermesini bekleriz. Ama hemen derhal bir karar vermesini bekleriz. Çünkü ortada Anayasa Mahkemesi'nin tespit ettiği bir ihlal vardır. Bu ihlalin şu ya da bu şekilde devam ettirilmesi hukuken mümkün değil. Şuan itibariyle bu dosyanın İstanbul Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi tarafından karara bağlanması gerekir. Eğer bu mahkeme yetkili olmadığına hükmediyorsa o zaman derhal İstanbul Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi'ne göndermeli, ve Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi bu ihlali daha fazla uzatmadan bugün kararını vermeli" şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem