Başbakanlık: Tüm imkanlar seferber edildi

KDK'dan yapılan açıklamada, madende meydana gelen olaydan itibaren yapılanlar şöyle sıralandı; '13 Mayıs saat 15.10'da yaşanan facianın hemen ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız başkanlığında

Başbakanlık: Tüm imkanlar seferber edildi

KDK'dan yapılan açıklamada, madende meydana gelen olaydan itibaren yapılanlar şöyle sıralandı; '13 Mayıs saat 15.10'da yaşanan facianın hemen ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız başkanlığında kriz masası kuruldu.

Krize soğukkanlılıkla müdahale edilmesi ve devletin tüm kurum ve imkanlarının seferber edilmesi amacıyla Bakan Yıldız'ın başkanlığında bir koordinasyon ekibi oluşturuldu. Koordinasyon ekibinde, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Başkanı Fuat Oktay ve beraberindeki heyet, Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı ve beraberindeki heyet ile İçişleri Bakanlığı yetkilileri yer alıyor.

Bakan Yıldız ile koordinasyon ekibi olayın ardından maden alanına intikal ederek çalışmaları yerinde takip etmeye ve arama kurtarma çalışmalarını koordine etmeye başladı.

Türkiye'yi yasa boğan kazada saat 16.00 itibariyle 238 vatandaşımız hayatını kaybetti. 80'i yaralı olmak üzere 88 maden işçimiz ise kurtarıldı. Hayatını kaybeden işçilerimizle ilgili öncelikle kimlik tespiti yapılıyor ardından da psikolojik destekle birlikte ailelerine bilgi veriliyor. Ölü ve yaralı madencilerimizin sayılarına ilişkin veriler, aileleri bilgilendirildikten sonra kamuoyuyla paylaşılıyor.

AFAD'ın verilerine göre şu an 150 cenazenin otopsi işlemleri tamamlandı. Yine AFAD yetkililerinden alınan bilgiye göre, vefat eden madencilerin çoğu Kütahyalı. Kesin veriler, kimlik tespit çalışmalarının tamamlanıp, aileler bilgilendirildikten sonra açıklanacak.

Hayatını kaybeden madencilerin cenaze işlemlerine yardımcı olmak için ise Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan din görevlileri olay yerine intikal etti. Vefat eden madencilerin ailelerine defin işlemlerinde yardımcı olmak üzere ise 41 cenaze nakil aracı ile 6 cenaze yıkama aracı bölgeye sevk edildi.

Facianın meydana geldiği maden, yerin 405 metre derinliğinde yatay olarak da 2,5-3 km uzunluğunda bulunuyor. Facianın ardından, AFAD koordinasyonunda Zonguldak'tan 16 kişilik TTK uzman arama kurtarma ekibi ve beraberindeki ekipman 45 dakika içinde hazırlıklarını tamamlayarak Genelkurmay Başkanlığı'na ait uçak ile Balıkesir'e, daha sonra 2 helikopterle Soma'ya ulaştı.

AFAD liderliğinde yürütülen arama kurtarma çalışmalarında 600'ün üzerinde uzman personel görev yapıyor. Operasyonlarda 1'i uçak 4'ü helikopter ve 52'si ambulans olmak üzere 206 araç görev yapıyor.

Olayla ilgili Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından adli soruşturma açılırken, vefat eden madencilerin cenaze işlemlerinin uzamaması ve ailelerinin mağdur edilmemesi için adli işlemlerin hızlandırılması amacıyla Adalet Bakanlığı çalışmalarını sürdürüyor.

Öte yandan idari soruşturmanın da başlatıldığı açıklandı. Soma faciasına müdahalede devletin tüm imkânları seferber edildi.'

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem