Başbakanlık Teskeresi meclisten geçti

Başbakanlık teskeresi TBMM'de kabul edildi.

Başbakanlık Teskeresi meclisten geçti

TSK'nın UNIFIL'e takılmasına ilişki teskere TBMM'den geçti.

Birleşmiş Milletler Geçici Görev Gücü bünyesindeki Türk Silahlı Kuvvetleri’nin 5 Eylül 2016 tarihinden itibaren bir yıl daha UNIFIL harekatına iştirak etmesine ilişkin Başbakanlık tezkeresi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, “Lübnan’da barış ve istikrara katkıda bulunması nedeniyle Lübnan Hükümeti ve Lübnan’daki tüm taraflar UNIFIL’in faaliyetlerine ve UNIFIL’in görev süresinin uzatılmasına büyük önem vermektedirler” dedi.

Bakan Işık, TBMM Genel Kurulu’nda Birleşmiş Milletler Geçici Görev Gücü bünyesindeki Türk Silahlı Kuvvetleri’nin 5 Eylül 2016 tarihinden itibaren bir yıl daha UNIFIL harekatına iştirak etmesi hususunda Anayasa’nın 92’nci maddesi uyarınca hükümete izin verilmesine ilişkin Başbakanlık tezkeresi hakkında konuştu. Işık, bölgedeki gelişmelere kayıtsız kalmalarının mümkün olmadığını belirterek, bölge ülkelerinde barış, güvenlik, istikrar ve refahın hakim kılınmasının milli çıkarların korunması bakımından öneminin altını çizdi. Bakan Işık, “Ülkemiz sürecin başından itibaren bölge halklarının yanında sağduyulu, gerçekçi ve somut bir dış politika uygulamaktadır. Suriye‘de Esad tavrını değiştirmeseydi, Türkiye’nin Suriye politikası değişmezdi. Suriye, demokrasi taleplerini, insanların tepelerine bomba yağdırarak bastırma gibi esef verici tutuma girmeseydi; Türkiye’nin Esed ile ilişkileri bozulmazdı. Küresel ölçekli sorunların küresel ölçekli işbirliği ile çözülebileceğinin bilincinde olan ülkemiz, bölgede bulunan tüm yapıların içerisinde yer almayı dış politikasının bir gereği olarak görmektedir” ifadelerini kullandı.

Lübnan’ın zor bir süreçten geçtiğini söyleyen Işık, “Bu süreçte Lübnan Suriye’de rejimin halka karşı uyguladığı kanlı şiddet ve baskı politikalarının bölge istikrarına yönelik artan tehdidi, Suriye’deki durum ve ülkedeki çatışmalardan doğrudan etkilenen iç siyasi gelişmelerin siyaset ve güvenlik üzerindeki olumsuz etkileri, Hizbullah’ın artan ölçüde Suriye rejimine destek vermesi ve Suriye’deki iç savaşta rejimin yanında fiilen yer alması sonucu ülkenin Suriye’deki gelişmelere müdahil kılınması ve ülke içindeki dini ve mezhepsel çatışmaların şiddetlenmesi, çatışma ortamından kaçarak komşu ülkelere sığınmak durumunda kalan milyonlarca Suriyeli’nin oluşturduğu mülteci baskısıyla başa çıkmaya çalışmakta ve ciddi bir sınamadan geçmektedir. Orta Doğu’da yaşanan ayrışmaların bir anlamda küçük modelde hayat bulduğu Lübnan’da siyasi ve toplumsal yapı dini ve etnik topluluklar arasında kurulmuş orantısal bir dengeye dayanmaktadır. Hassasiyet arz eden bu yapı Suriye’de yaşanan ihtilafın Lübnan’a yansımasıyla daha da kırılgan bir hâl almaktadır” şeklinde konuştu.

Lübnan’ın 4,5 milyon nüfusa sahip olduğunu hatırlatan Işık, “Bölgede ortaya çıkan Şii-Sünni gerginliği ve mülteci baskısının etkileri Lübnan’da asgari düzeyde tutulmadığı takdirde ülkede yaşanabilecek mezhep temelli bir iç çatışma, komşu ülkeler başta olmak üzere bölgesel ve küresel düzeyde barış ve istikrara yönelik ciddi risk ve tehdit oluşturarak telafisi olmayan derin yaralara, hasarlara yol açabilecektir. Ülkemiz bu zorlu süreçte gerek Suriye’de yaşanan gelişmelerin Lübnan’a yönelik olumsuz etkilerinin önlenmesi, gerekse Lübnan’ın iç istikrarını hedef alan teşebbüslere mâni olunması amacıyla Lübnan’ın farklı kesimlerinden çeşitli lider ve kanaat önderleriyle temaslarını yoğun bir biçimde devam ettirmekte, uluslararası toplumu da bu istikamette yönlendirmeye çalışmaktadır. Ayrıca, ülkemiz, Suriye’deki ihtilafın olumsuz yansımaları karşısında Lübnan’ın istikrarının ve güvenliğinin desteklenmesi ve uluslararası toplumun gayretleri arasında eş güdüm sağlanması amacıyla Birleşmiş Milletler Genel Sekreterinin girişimi ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyelerinin katılımıyla oluşturulan Lübnan İçin Uluslararası Destek Grubu çalışmalarına da destek sağlamaktadır” diye konuştu.

Lübnan’ın barış ve istikrarının korunmasının önemine işaret eden bakan Işık, “UNIFIL’in oynadığı rol daha da önem kazanmış bulunmaktadır. Lübnan’da barış ve istikrara katkıda bulunması nedeniyle Lübnan Hükümeti ve Lübnan’daki tüm taraflar UNIFIL’in faaliyetlerine ve UNIFIL’in görev süresinin uzatılmasına büyük önem vermektedirler. Söz konusu gereklilikler göz önünde bulundurularak, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 1701 sayılı kararı doğrultusunda UNIFIL’in bir yıl olarak belirlenmiş olan görev süresinin geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından 31 Ağustos 2016 tarihinden itibaren bir yıl süreyle uzatılması beklenmektedir” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından oylaması yapılan Lübnan Tezkeresi kabul edildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem