Başbakan’dan flaş ’’3 dönem’’ açıklaması

Başbakan Davutoğlu, 3 dönem kuralıyla ilgili bir açıklama yaparak, ’’3 dönemi bitiren arkadaşlarımızı tecrübelerinden istifade etmek üzere bir göreve davet edeceğiz’’ dedi.Başbakan Ahmet Davutoğlu, Jw Marriot Otel’de AK Parti grubuna eşli yemek verdi. Yem

Başbakan’dan flaş ’’3 dönem’’ açıklaması

Başbakan Davutoğlu, 3 dönem kuralıyla ilgili bir açıklama yaparak, ’’3 dönemi bitiren arkadaşlarımızı tecrübelerinden istifade etmek üzere bir göreve davet edeceğiz’’ dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Jw Marriot Otel’de AK Parti grubuna eşli yemek verdi. Yemek öncesinde konuşan Başbakan Davutoğlu, "Selam olsun milletimizden aldığı emaneti 4 yıl boyunca gururla, vakarla tam bir ahlaki erdemle yüce TBMM çatısı altında en iyi şekilde ifa eden dava arkadaşlarıma selam olsun. Bu görevi ifa eden arkadaşlarımızın en yakın destekçisi olan, onlarla birlikte bu fedakarlığı üstlenen değerli hanımefendi, eşlere de tekrar tekrar selam olsun, hepinizden Allah razı olsun. Öyle topluluklar vardı ki o topluluklarla birlikte olduğunuzda o topluluklarla aynı havayı teneffüs ettiğinizde oraya bir bereket yağdığını, orada yüzler ve gözlerin aynı şekilde birbirine baktığını hissedersiniz ve o topluluğa ait olmak dolayısıyla büyük mutluluk duyarsınız. Sizlerle birlikte aynı mekanda bulunmak, sizlerle aynı davayı omuzlamak dolayısıyla büyük bir gurur duyuyorum. Hayatımda belki de yaşadığım en büyük gurur manzaralarından biri, bu akşam dava arkadaşlarımla birlikte gelmiş olduğum bu manzaradır" ifadelerini kullandı.

Davutoğlu, "İnsanların küçük hesaplara girdiği dönemde 2001 yılının 14 Ağustos’unda kurucu genel başkanımız başkanlığında bir kadro harekete geçti. Tam da Türkiye’nin hasta adam haline geldiği konusunda senaryolar yazıldığı bir ortamda, ülkede tam bir karamsarlık oluştuğu bir anda bir topluluk ayağa kalktı ve üstadın deyişiyle durun kalabalıklar dedir. Ben durun kalabalıklar diyen erdemliler hareketinin kurucularını bir kez daha huzurunuzda selamlıyor, onlara şükranlarımızı sunuyorum" şeklinde konuştu.

"22. DÖNEM MİLLETVEKİLİ OLANLAR, ’DURUN KALABALIKLAR’ SESİNİ DAHA DA YÜCELTTİLER"

"Sonra gelenler, 22. dönem milletvekili olanlar, durun kalabalıklar sesini daha da yücelttiler" diyen Davutoğlu, "Önce ülke içindeki statükoculara döndüler ve ’durun’ dediler. 22. dönem milletvekilliği yapmış olanlar çok iyi hatırlarlar çok sıkıntılara bizzat şahit oldum. 1 Mart tezkeresinden sonra parti içinde ihtilaflar çıkacağı, bu ihtilaflar sebebiyle AK Parti’nin artık yolunda yürüyemeyeceği şeklinde beklentiler içine girenler oldu ama bu beklentileri zihinlerine kuranlar AK Parti kadrosunun mayasını bilmiyorlardı. 2004 mahalli seçimlerinde yine beklentiler oldu. Birtakım dolaylı müdahalelerle AK Parti’nin yolunun kesileceğini düşünenler oldu, birtakım fırsatçılar oldu ama AK Parti’nin omurgası o mayadan hiç kopmadı. Ben, 22. dönemde o zor şartlarda bu kutsal davayı omuzlayan arkadaşlarımızı şükranla anıyorum, hepsine ve onlarla birlikte o fedakarlığı üstlenen ailelerine teşekkür ediyorum" ifadelerine yer verdi.

"22. DÖNEM BİTERKEN BİRTAKIM OYUNLARA GEÇTİLER"

Başbakan Davutoğlu, "22. dönemden 23. döneme geçerken tam da ülke tekrar halk desteğine sahip bir parti ile ki bugün rahmetle anıyorum Turgut Özal’ı. Huzurlarına da gittim, selefim olarak fatihamızı bağışladık. Tam da tekrar Turgut Özal çizgisinde AK Parti grubunun içinden bir Cumhurbaşkanını çıkacak ve demokratik süreç buna gidiyor derken 367 safsatasını çıkarttılar. Ta ki AK Parti grubu olsun mecliste ama o grubun engelleyicisi fren yapan bir Cumhurbaşkanı yine Çankaya’da otursun diye 22. dönem biterken birtakım oyunlara geçtiler. Hesap edemedikleri AK Parti grubunun 22. dönemdeki o sağlam mayasıydı ve AK Parti grubu bütün bu oyunları bozdu" dedi.

23. dönem milletvekillerini ’kahramanlar topluluğu’ olarak niteleyen Davutoğlu, 22. dönemde nasıl zorlu şartlardan geçilmişse, 23. dönemde bu sefer önce terörün tekrar Dağlıca baskınıyla başladığını ifade etti. Arkasında acı bir şekilde tebessüm edilecek sürece başladığını anlatan Davutoğlu, AK Parti’ye kapatma davasının açıldığını hatırlattı.

"FARE ZİHNİYETİ İÇİNE GİRMEDİLER"

23. dönemin milletvekilleri de partisi her an kapatılacak milletvekilleri olarak büyük bir sınavdan geçtiğini anlatan Davutoğlu, "Küçük fırsatçılıklar içinde bir an önce başka partiye kapağı atayım da kapatılan bir parti ya da batmakta olan bir gemiden kaçayım diye bir fare zihniyetine girmediler. Aksine o gemilerin her bir tahtasını, sancağını tutarak o gemiyi yürüttüler ve Elhamdülillah o dalgalı sulardan çıkan dava gemisi ondan 1,5 sene sonra 12 Eylül’den sonra en kapsamlı anayasa reformunu gerçekleştirdi. Bugün birçok konuda özgür bir ortamda yaşıyorsak bunu 23. dönem milletvekillerine borçluyuz. Parti kapatma şantajına boyun eğmediler. Burası Yunus Emre’nin dergahında yaptığı gibi düzgün odunların girdiği dergahtır, parti olmakla birlikte önce bir dava dergahıdır" diye konuştu.

Davutoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"2011’de bu sefer seçimlere girdik ve 24. dönem milletvekili olarak meclise hep beraber girdik. Ama milletvekili olarak ne zaman meclise gelmiş isem bizim kuliste sadece ve sadece muhabbet gördüm. Gıybet, vehim, kulisler görmedik. En zor şartlarda 23. dönem milletvekillerimiz gece yarılarına kadar anayasa reformu için kalmışlarsa, 24. dönem milletvekillerimiz de hiç yorgunluk emaresi olmadan çalıştınız. Her birinize teşekkür borçluyuz. 24. dönem milletvekili için siyasi mücadele 22. ve 23. dönemdekiler kadar çetin oldu. Yine kumpas kuranlar, tuzak kuranlar, demokrasinin önüne engel çıkaranlar sakin durmadılar. Bizler bir taraftan şeytan taşlamaya bir taraftan da tavaf etmeye devam ettik. Bütün tuzaklara karşı biz hep beraber 24. dönemde de omuz omuza verdik. Sizler 24. dönem milletvekilleri olarak meclis oturumlarına vakayı, edebi yansıttığınız kadar kararlılığı, güçlü bir dava ahlakını da yansıttınız. Gezi provokasyonları bu dönemde yaşandı. 17-25 Aralık kumpası, partimizi bölme bu dönemde yaşandı. Hep birilerinin perde gerisinden yaptıkları planlamalarda ’acaba AK Parti içinde bir parçalanma yaşanır mı senaryosuydu’, 17-25 Aralık darbe teşebbüslerine karşı içeriden ihanet dediğimiz ilk defa cuntalaşma üzerinden bir darbe değil de dini görünümlü bir faaliyetmiş gibi yapılan çalışma üzerinden AK Parti’yi durdurmak, aslında durdurmak istenen AK Parti değil. Türkiye Cumhuriyeti’nin yükselişini durdurmak isteyenlerin maşaların oyunlarına karşı da dimdik durdunuz. Kıbrıs’ı satıyor diye bizi durdurmak istediler, Kıbrıs’ta çok daha güçlü bir şekilde bir aradayız. Şu veya bu suçlamalarla bizi durdurmak istediler. Çözüm süreciyle milli beraberliği pekiştirmiş olarak buradayız. Birileri oyunların en çirkinine, ahlaki bakımından en zaafına sığındı. Nihayet bunlar da insan dediler, bunların nefsi var bunlar da bu nefse kapılıp birbirlerine düşerler dediler.

Dışarıdan oyunların fayda etmediğini görünce Cumhurbaşkanlığı seçimleri üzerinden acaba Cumhurbaşkanlığı değişimi esnasında bir sıkıntı yaşanır mı, acaba genel başkan başbakanlık değişimi arasında bir sıkıntı yaşanır mı? İsimler ürettiler 3 dönemciler diye. Aynen geçmişte küskünler gibi. Bilmiyorlar ki iki dünyaya inanan insanların dönemi yoktur, iki cihana inanan insanların iki dönemi vardır, bu dünyada yaptıkları öbür dünyada verecekleri hesap başka 3 dönem 5 dönem ayrımı yok. Allah bu dönemde hakkını vermeyi, öbür dönemde de hesabını vermeyi bize nasip eylesin. Hep bu beklenti içine girdiler, ne oldu? Türk siyasi hayatında görülmemiş şeyler yaşandı ahlaki bakımdan. Aynı siyasi hareket içinde 2 Cumhurbaşkanı, 3 Başbakan, 4 Meclis Başkanı çıkardı. En ufak bir ihtilaf olmadı. Cumhurbaşkanları şerefle görevlerini devretti.”

VEKİLLERDEN HELALLİK İSTEDİ

24. dönem milletvekillerinden tam bir destek ve tam bir kararlılık gördüklerini belirten Davutoğlu, "Hakkımda Dışişleri Bakanlığı döneminde çok gensoru verildi. Emin olun veya bütçe görüşmesine, hiçbir zaman sesim titreyerek başlamadım. Bir kendime güveniyordum ama ondan daha önemlisi arkamda kale gibi bir grup olduğunu biliyordum. En zor oturumlarda nasıl bir işaretle grubumuzun salonu doldurduğunu, genel kurulu, yine tam bir disiplin içinde destek vermek gerektiğinde en kararlı desteği yapabildiğini gördüm. Başbakanlık görevini aldıktan sonra da sizlerden destek gördüm. Hepinize teşekkür ediyorum ve haklarınızı helal etmenizi istiyorum" diye konuştu.

Bir siyasi hareketin başarısının iktidarda ne kadar kaldığıyla değil, geride nasıl bir miras bıraktığıyla ölçüldüğüne dikkati çeken Davutoğlu, şu ana kadar bin 31 AK Parti milletvekilinin TBMM’de görev yaptığını ifade etti. "Bin 711 dava eri katkıda bulundu" diyen Davutoğlu, "Şu anda burada aramızda olmayan vefat etmiş kardeşlerimize Allah rahmet eylesin. Düşününüz ki 14 Ağustos 2001’de erdemli ama az sayıda insanın başlattığı hareket bugün geride 711 tecrübeli siyasetçi milletvekili olarak bıraktı. Bunu il, ilçe başkanları, MKYK üyelerini kattığınızda biz artık binlere mal olmuş güçlü siyasi kadroyuz. Hiçbir siyasi hareket Türkiye’de böyle bir insan mirası bırakmadı. Ne CHP tek parti döneminden bu yana, ne Demokrat Parti, ANAP, ne Doğruyol hiçbirisi. Ya daha davanın ilk aşamalarında bölünme gibi haller yaşadılar ya tek küçük bir elit içinde gücü devran ettiler ya da etkisiz bir şekilde görevi bitirdikleri gibi misyonu da bitirdiler. Misyon bizimle son nefese kadar sürecektir" ifadelerini kullandı.

"3 GRUP ARKADAŞA ÖZEL OLARAK SESLENMEK İSTİYORUM"

"3 grup arkadaşa özel olarak seslenmek istiyorum" diyen Davutoğlu, "Birinci, üç dönemi tamamlayıp 12 yıllık onurlu görevi tamamlayan dava arkadaşlarımız. Aday tanıtımlarında da zikrettim, biz bu dava arkadaşlarımızı her birini birer demokrasi kahramanı olarak görüyoruz çünkü onlar biliyor bize kumpas yapıldığında gezi olayları olduğunda, 2015 Haziran’ı geldiğinde TBMM’de görevlerinin devam etmeyeceğini biliyorlardı. Birileri gibi hesabi davransalardı, acaba başka yollara tevessül edersem siyasi varlığımı sürdürebilir miyim diye düşünebilirlerdi ama hiçbiri düşünmediler ve gerçekten gelecek dönemlerde de bu uygulama devam edecek. Dünya siyasi tarihini de örnek bir uygulamayı hayata geçiren demokrasi abideleri olarak geçecekler. Bu kararı alırken, 12 yıl önce, eminim kurucular arasında çok tartışmalar yapıldı, bu ilkenin doğruluğu üzerine, hala tartışabiliriz ama tartışamayacağımız bir tek şey var 3 dönem arkadaşlarımızın dava sadakatini tartışmayız, tartışamayız. Onlar sadece milletvekilliği dönemi itibarıyla meclisteki görevlerini tamamladılar, genel merkezde her an görev alabilirler, her türlü faaliyetin içinde olabilirler ve illerde diğer çalışmalarda her kademede görev alabilirler. Son MYK toplantısında da arkadaşlarla konuştuk, kendimin de talebi olarak siyaset aynı zamanda bir okuldur gördüğümüz ve tecrübe ettiğimiz kadarıyla. Her gün yeni bir şeyler öğretiyor, öğreniyoruz. Uygun görmeleri halinde özellikle kıdem bakımından önemli görevler üstlenmiş, 3 dönemi bitiren dostlarımızı, arkadaşlarımızı parti içi özellikle yeni milletvekillerimizin de oryantasyonu dahil olmak üzere onların da bir anlamda iç hizmet eğitimi gibi onların tecrübelerinden istifade etmek üzere bir göreve davet edeceğiz. Ta ki tekrar tekrar Amerika keşfedilmesin, bir gelenek kendini yeniden gelecek nesillere intikal edebilsin. Bunun için Genel Merkez’de bir siyasi tecrübe aktarımı birimi oluşturmayı düşünüyoruz. Böylece, genç bir siyasetçi son aday tanıtımında gördük, genç kızımız, 26 yaşında milletvekili adayımız. Bülent Beyler, Köksal Beyler, Mehmet Ali Beyler, onlar parti içinde faaliyete başladıklarında şu anda milletvekili adaylarımız ortaokul öğrencisi. Onların sizin tecrübelerine, siyasi irşadınıza ihtiyacı var. Genç nesil siyasetçilere, güzel bir tecrübe aktarımı için, bu anlamda genel merkezde gerekirse illerimizde eğitim faaliyetleri yaparak siyasi kültürümüzün derinleşmesine, ahlaki olgunluğumuzun kadrolara yayılmasında katkıda bulunma noktasında kendilerinden destek talep edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Davutoğlu, "İkinci grup, 24. dönemde milletvekili olup da 25. dönemde bir süre bir teneffüs yapmak üzere başka görevler almak üzere aran veren arkadaşlar diyorum. Dikkat edin liste dışı kalma tabirini yakıştırmıyorum, bizde liste dışı kalmak diye bir şey olmaz gönül için olmak var. 24. dönem milletvekillerimizin de 25. dönemde mecliste olmayacak ama her an siyasi mücadelede olacak arkadaşlarımıza da sesleniyorum enerjinizi önce 7 Haziran seçimlerini kazanmaya, 7 Haziran’dan sonra bu kutlu yürüyüşte olmaya davet ediyorum. Bu kervana katılan hiçbir arkadaşımın şevkinin kırılacağını düşünmüyorum. Bizler CHP, MHP, HDP gibi değiliz" dedi.

"LİSTE DİYE BİR KAVRAM YOK AKSİNE YOL ARKADAŞLIĞI VAR"

Başbakan Davutoğlu, "Bir hususu gerek 3 dönem bağlamında gerekse yeni dönem milletvekilleri bağlamında zikretmek istiyorum, hiç kimse üstüne alınmasın bu topluluktan zaten alınan çıkmazda. Başka partilere baktığımızda, ben ortaokulda okurken ki artık yaşımız yarım asrı geçti, TBMM’de olup da hala TBMM’nin kapısında olmaya çalışan milletvekilleri var. Tahmin edersiniz. Başka partilerin içinde, bir yenilenme süreklilik içinde sağlanabilirse ancak o zaman siyasi partiler yaşayan uzuvlar haline dönebilir. 3 dönem sonrasında o yenileşme de o hayatiyetin yansımasıdır. Birbirimize gönül bağıyla bağlanmış olan aile olarak, liste diye bir kavram yok aksine yol arkadaşlığı var. Yol arkadaşlığının istasyonu değişir ama yol arkadaşlığının mahiyeti değişmez. 25. dönemde birlikte olacağımız arkadaşlarımıza da seslenmek istiyorum, 24. dönemde birlikte olduğunuz her bir arkadaşınız, onları da istişarelerin parçası haline getirerek siyasi istişarelerinizin parçası haline getirmek. 25. dönemde arkadaşlarımızla köprü olmak, 24. dönem milletvekillerimizin de asli görevi. Hayat belli bir çizgi içinde akıyor. Kendi hayat akışımız da AK Parti’nin siyasi akışı" dedi.

Çıkaracakları fasiküllerle milletin huzurunda olduklarını anlatan Davutoğlu, "7 Haziran günü, 22. 23. ve 24. dönemden sonra yeni bir altın dönem, vakar ile gurur ile takip edeceğimiz 25. dönemi selamlamak hepimize nasip olur. Davaya katkıda bulunan isimlerin hiçbir zaman tarihten silinmediği dönemler nice dönemlere biz ve bizden sonraki nesiller gelecek. Makam ve mevkinin geçici olduğunu gösteren bütün arkadaşlarıma, hesabın ve hesabiliğin bizim dünyamızda yeri olmadığını gösteren kardeşlerime, sizlere ve eşlerinize teşekkürü borç biliyorum. Allah bu birliğimizi daim eylesin. 7 Haziran’a kadar birlikte omuz omuza birlikte yeni bir zafere imza atmayı bize nasip eylesin. Bu topluluk içine nifak sokmak isteyen olursa o nifak sokmak isteyenlere fırsat vermesin. Daha nice dönemler gelecek ve her dönemin sonunda da biz oluruz olmayız her dönemin sonunda böyle bir vefa toplantısı yapılacak. Allah soframızı bereketli eylesin, davamızı hayırlı sonuçlara vesile eylesin" diye konuştu.

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, listeye girenlerin herhangi bir fazlası olmadığı gibi listeye giremeyenlerin de bir eksikliğinin olmadığını belirterek, "7 Haziran’dan sonra ne olacak ondan sonra partimizin değerli büyükleri bunar bu şekilde birikmiş bilgi birikimlerini bizlerle paylaşırlarsa ’baş tacı’. Biz, borcumuzu, vefamızı nefesimizin son anına kadar götürmek mecburiyetindeyiz. Bazı arkadaşlarımızı kırmış olabiliriz o arkadaşlarımızın sadece görev aşkıyla belki biraz sert sözler çıkmış olabilir. Helallik istiyorum. Onlar o anın atmosferinde söylenmiş sözler olarak almalarını istirham ediyorum" diye konuştu.

24. Dönem Parlamentosu AK Parti grubunda 312 milletvekili bulunuyor. Jw Marriot’ta düzenlenen yemekte vekillere, terbiyeli kafkas çorbası, zeytinyağlı enginar, çiftlik salatası, dana bonfile servis edildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler