Başbakan 5 güne dünyayı sığdıracak!

Başbakan Davutoğlu’nun 22 Ocak’a kadar sürecek Avrupa turu bugün başlıyor.   Önce İngiltere’de uluslararası yatırımcılar ile bir araya gelecek olan Davutoğlu, Davos’ta Dünya Ekonomik Forumu’na katıldıktan sonra da ortak kabine toplantısı için Almanya’ya g

Başbakan 5 güne dünyayı sığdıracak!
Başbakan Davutoğlu’nun 22 Ocak’a kadar sürecek Avrupa turu bugün başlıyor.
 
Önce İngiltere’de uluslararası yatırımcılar ile bir araya gelecek olan Davutoğlu, Davos’ta Dünya Ekonomik Forumu’na katıldıktan sonra da ortak kabine toplantısı için Almanya’ya geçecek. Davutoğlu, Almanya dönüşü Türkiye’de ise ABD Başkan Yardımcısı Biden’la görüşecek.
 
Uluslararası yatırımcıların Türkiye temsilcileriyle dün İstanbul’da bir araya gelen Başbakan Ahmet Davutoğlu bugün İngiltere’nin başkenti Londra’ya uçacak. Yatırım Bankası Merrill Lynch’in davetlisi olarak Londra’da temaslarda bulunacak olan Davutoğlu, uluslararası yatırımcıları Türkiye’ye davet edecek. Merrill Lynch'teki davetten sonra Bloomberg HT'nin düzenlediği Bloomberg'in Londra'daki ofisinde yaklaşık 200 yatırımcı ile bir araya gelecek. Reform paketleri, Avrupa Birliği süreci konularında yatırımcıları bilgilendirecek olan Başbakan Davutoğlu, Türkiye’nin yatırım yapılabilir, riskleri minimize edilmiş ekonomik bir atmosfere sahip olduğu mesajını verecek. Davutoğlu, 2016-2018 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program’a atıfta bulunarak, Türkiye’nin 2018’e kadarki yol haritasını yabancı yatırımcılara anlatacak.
 
CAMERON GÖRÜŞMESİ
 
Ziyaret kapsamında Davutoğlu’nun İngiltere Başbakanı David Cameron ile de bir araya gelmesi bekleniyor. Görüşme gerçekleşirse, Türkiye-AB ilişkileri, Ortadoğu’daki gelişmeler, DAEŞ ile mücadele ele alınacak. Başbakan Davutoğlu’nun, Londra’da İngiltere’de yaşayan Türk vatandaşlarıyla da bir araya gelmesi planlanıyor.
 
4. SANAYİ DEVRİMİ
 
Davutoğlu, Londra’daki temaslarının ardından dünyanın çeşitli bölgelerinden siyaset ve iş dünyası temsilcilerinin bir araya geldiği Davos Zirvesi’ne katılacak. Bu yıl “Dördüncü Sanayi Devrimi” başlığıyla Davos’ta düzenlenecek Dünya Ekonomik Forumu’na, 100’den fazla ülkeden 2 bin 500’ü aşkın önemli isim katılacak.
 
DÜNYA LİDERLERİ
 
Zirveye Davutoğlu’nun yanı sıra ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, İngiltere Başbakanı Cameron, Kanada Başbakanı Justin Trudeau, İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı gibi isimler de katılacak.
 
KIBRIS VE AB İLE İLİŞKİLER
 
Davutoğlu, Davos temasları sırasında bu liderlerden bazılarıyla ikili görüşmeler gerçekleştirecek. Dünyanın çeşitli bölgelerinden iş dünyası temsilcileri, kanaat önderleri ile de görüşecek olan Davutoğlu, başta uluslararası terörizmle mücadele olmak üzere Suriye sorunu, Rusya ile yaşanan kriz gibi konularda görüşlerini muhataplarına aktaracak. Davutoğlu’nun, Davos’taki öncelikli bir diğer gündemi de Kıbrıs sorunu olacak. Başbakan Davutoğlu, Avrupa Birliği ile ilişkiler bağlamında Kıbrıs sorununa çözüm bulunması için girişimlerini artıracak.
 
SULTANAHMET ÖNCELİKLİ
 
Davutoğlu, Davos’tan sonra Almanya’nın başkenti Berlin’e geçecek. Almanya Şansölyesi Angela Merkel ile ortak kabine olarak bilinen yüksek düzeyli işbirliği konseyi toplantısını gerçekleştirecek olan Davutoğlu’nun buradaki öncelikli gündemi, Sultanahmet’teki terör saldırısı olacak. 10 Alman turistin hayatını kaybettiği saldırının ardından DAEŞ’e karşı oluşturulan uluslararası koalisyonun pozisyonu yeniden ele alınacak. Başbakan Davutoğlu, DAEŞ’e yönelik sınır boyunda yapılan operasyonlar konusunda Merkel’e bilgi verecek.
 
VİZE MUAFİYETİ-GERİ KABUL
 
Davutoğlu-Merkel görüşmesinde Türkiye’nin AB üyelik süreci de önemli bir gündem maddesi olarak masada yer alacak. Bu bağlamda, Ekim 2016’da Türk vatandaşlarının vizesiz olarak Schengen bölgesine geçişini öngören vize muafiyeti anlaşması ele alınacak. Vize muafiyetiyle eşzamanlı olarak değerlendirilen ve yasadışı göçmenlerin iadesini öngören Geri Kabul Anlaşması da Davutoğlu-Merkel görüşmesinin önemli başlıklarından olacak.
 
SURİYE-IRAK MESAİSİ
 
22 Ocak’ta Türkiye’ye dönmesi beklenen Davutoğlu’nun önemli bir konuğu olacak. ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ı ağırlayacak olan Başbakan Davutoğlu, DAEŞ ile mücadeleden Irak’ın tepki gösterdiği Başika Kampı’na, Suriye’de olası bir ateşkesin sağlanması halinde Esad rejiminin durumundan sınır güvenliğine kadar birçok hayati konuyu gündeme getirecek. (Habertürk)
 
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem