Barzani köyleri boşaltıyor

Köylüler için sınır bölgesinden 25-30 kilometre içeride üç köy inşa edilecek. PKK’nın sivillerle iç içe yaşamasına son verecek proje sayesinde örgütün yuvalandığı yerler “sivil kayıp endişesi” çekilmeden daha kolay imha edilebilecek.ÖRGÜT ELEMANLARI SİVİL

Barzani köyleri boşaltıyor

Köylüler için sınır bölgesinden 25-30 kilometre içeride üç köy inşa edilecek. PKK’nın sivillerle iç içe yaşamasına son verecek proje sayesinde örgütün yuvalandığı yerler “sivil kayıp endişesi” çekilmeden daha kolay imha edilebilecek.

ÖRGÜT ELEMANLARI SİVİLLERİN YAŞANDIĞI YERLERE KAÇIYOR
PKK, Irak’ın kuzeyinde Türkiye ve İran sınırlarına paralel devam eden geniş bir coğrafyaya yerleşmiş bulunuyor. Yıllardır buradaki Irak topraklarını kullanarak Türkiye’ye yönelik saldırılar gerçekleştiriyor. Türkiye ise bugüne kadar örgüte yönelik pek çok defa hava operasyonları yaptı, yapmaya da devam ediyor. Ancak her defasında “sivil kayıp kaygısı” yaşandığından operasyonların tam olarak hedefine ulaştığından bahsetmek mümkün olmuyor. Çünkü bölgede PKK’lı militanlar, Iraklı Kürt köylülerle iç içe yaşıyor. Hava operasyonları sıklaştığı zaman da örgüt elemanları sivillerin yaşandığı yerlere kaçıyorlar. İşte buna son verilmesi amacıyla Kuzey Irak yönetimi önemli bir karar aldı. Bu kararın hayata geçirilmesi için adımlar atılıyor. Uygulanmasıyla PKK’ya yönelik çember daha da daralmış olacak.

KARAR 18 GÜN ÖNCE ALINDI
Ankara’nın Bağdat ve Erbil’de yürüttüğü diplomatik adımlar neticesinde alınan karar çerçevesinde PKK’nın kamplarının bulunduğu yerlere yakın tüm Kürt köyleri kesin olarak boşaltılıyor. Kürt Federe Bölgesi Başkanı Mesut Barzani’nin “yeter” diyerek alınmasını sağladığı karar, 18 gün önce alındı. Hükümete bildirilen karar kapsamında Kandil, Sidekan, Hınere, Harkurk gibi kamplara yakın köylüler için yeni evler yapılacak. Üç kamp şeklinde inşa edilecek yeni konutlara yıllardır sınır bölgesindeki köylerde yaşamak zorunda kalan köylüler yerleştirilecek.

BÜTÇE YETERSİZ
Irak bölgesindeki kaynaklardan edinilen bilgilere göre yapılacak yeni köyler için ilk etapta 50 milyar dinarlık bir bütçe ayrıldı. Bu parayla önce 350 adet konut yapılacak. Ancak bütçe yetersiz bulunuyor. Ek bütçe kararının çıkması için de tartışmalar yürütülüyor. Yeni yapı için bir de komisyon kuruldu. Bölgesel Kürt Hükümeti’nde; Belediyeler Bakanlığı, İmar Bakanlığı ve Ziraat Bakanlığı’nın koordinasyonunda yapılacak yeni yerleşim birimleri için de bir komisyon kuruldu. Bu komisyon Kaladze, Verti ve Sidekan ilçelerine yakın yerlerde inşa edilecek yeni kamplar için yer araştırmasına başladı.

TEMİZLİK YAPABİLME İMKANI
Sınır boylarındaki köylerde yaşayan sivillerin, İran ve Türkiye bombardımanında zarar görmemeleri için yapıldığı belirtilen yeni kampların inşasının perde gerisinde Türkiye’ye “temizlik yapabilme imkânı vermek” gerçeğinin yattığı belirtiliyor. Zira Mesut Barzani’nin bu kararı alırken çevresine ve hükümete “Bu problem kolay çözülecek gibi görünmüyor. Her seferinde bizim insanımız zarar görüyor. Sivillerimiz korumak için tedbirler almalıyız” dediği kaydedildi. Zaten daha önce de Barzani, PKK’nın işgalci olduğunu ve kendilerini dinlemediğini belirterek örgüte sert mesajlar göndermişti. Yeni kampların yapılarak sınır boylarındaki köylülerin buralara yerleştirilmesiyle Türkiye-Irak ile Irak-İran sınırlarında en az 25-30 kilometre Irak içlerine yönelik alanın boşalacağı tahmin ediliyor. Bu da şu anlama geliyor: Türkiye artık PKK’nın kamplarının bulunduğu bölgeleri daha “endişesiz” şekilde bombalayacak.

TÜRKİYE RAHAT EDECEK
Sivil insanların eli silahlı militanlardan ayrılmasının yanı sıra örgüte giden lojistik desteğin de kesilmesi için girişimleri var Kuzey Irak yönetiminin. PKK nedeniyle iki ülkenin şimşeklerini üzerine çeken Kürt yöneticiler, yürütülen operasyonlara da ses çıkarmıyorlar. Konu ile ilgili olarak görüştüğümüz Iraklı bir gazeteci, “Kürt Federe hükümeti, Türkiye’nin işini kolaylaştıran adımlar atıyor. PKK kamplarına yakın köylerin boşaltılması onları güç duruma düşürecektir. Artık Türkiye havadan bombalama yaparken “köylü yok” düşüncesiyle rahat hareket edecektir. Ayrıca köylülerin gidip gelmesinin zorlaştırılması halinde ise örgüt kendine lazım olan bir çok hayati önemde araç ve gereci almakta zorlanacaktır” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler