Bankaların uyanıklığı!

Rekabet Kurumu, bankaların EFT, havale ve komisyon adı altında müşterilerinden yüksek paralar tahsil etmesini sağlayan yöntemi ortaya çıkardı. Müşterisini başka bankaya kaptırmayan banka zamlı tarife uyguluyor.Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın, "EFT ücre

Bankaların uyanıklığı!

Rekabet Kurumu, bankaların EFT, havale ve komisyon adı altında müşterilerinden yüksek paralar tahsil etmesini sağlayan yöntemi ortaya çıkardı. Müşterisini başka bankaya kaptırmayan banka zamlı tarife uyguluyor.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın, "EFT ücreti taksiden pahalı, vatandaş parasını taksiyle götürse havale ücretinden ucuza mal olur" sözleriyle eleştirdiği bankacılık hizmetlerindeki yüksek fiyatların nedenini Rekabet Kurumu (RK) ortaya çıkardı.

REKABETİ KISITLIYOR

RK, çeşitli sektörleri rekabete aykırı işlemler yönünden inceleyerek kapsamlı bir "Rekabet Raporu" yayınladı. Raporda, "Bankacılık piyasasında düzenlemelerden kaynaklanan kısıtların birçoğu kaldırılmış olmasına rağmen, piyasanın arz ve talep yönlü özelliklerinden ve banka davranışlarından kaynaklanan, rekabetin işleyişini aksatan, rekabeti kısıtlayıcı uygulamalara zemin hazırlayan bir çok unsur bulunmaktadır" denildi.

DEĞİŞTİRMEK PAHALI

Rapora göre bankalar müşterilerini rakip bankalara kaptırmamak için banka değiştirmenin maliyetini yüksek tutuyor. Bankada kalış süresini zorunlu olarak uzatan bu uygulamalar nedeniyle müşteri başka bankaya gidemediği için EFT, havale, komisyon gibi ücretlerde tam anlamıyla rekabet ortamı oluşamıyor. Üstelik bu yöntemler, küçük bankaların yeni müşteri edinmesini, dolayısıyla da büyümesini engelliyor. Yarışa yeni bankalar katılamayınca hizmet fiyatları düşmüyor.

5 BANKA HAKİMİYETİ

Rapora göre, sektörün az sayıda banka tarafından kontrol ediliyor olması da rekabeti, dolayısıyla fiyatların ucuzlamasını engelliyor. 2000 yılında ilk 5 büyük bankanın sektörün yüzde 50'sine hakim olurken bugün bu oranın yüzde 60'a çıktığı belirtilen raporda, 10 büyük bankanın payının da bu süre içinde yüzde 67,9'dan yüzde 83,2'e çıktığına işaret edildi.

300 LİRALIK FAİZ İÇİN 800 LİRALIK MASRAF

Rapordaki tespitlerle ilgili olarak bankacılar şu örneği gösterdiler: "50 bin liralık tasarrufunu A bankasında yıllık yüzde 10 faizle değerlendiren bir müşteri, B bankasının uyguladığı yüzde 10,5 faizden yararlanmak için parasını B bankasına transfer etmek istedi. Müşterisini göndermek istemeyen A bankası, 50 bin liranın transferi için müşterisine 800 lira EFT faturası çıkardı. Müşteri B bankasından 0,5 puan yüksek faizi aldığında yılda sadece 300 lira ilave faiz geliri elde ediyor. Dolayısıyla 800 liralık EFT maliyetini çıkarabilmesi için müşterinin B bankasında 3 yıldan daha uzun süre ilave faizi alması gerekiyor. Bu hesabı yapan müşteri B bankasına geçemedi, dolayısıyla yüksek faiz avantajından yararlanamadı."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler