Bankalara ibraz edilen çek sayısı düştü

İbraz edilen çek tutarı bir önceki yıla göre yüzde 1, çek adedi ise yüzde 20 azaldı. Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi Ocak ayına ait çek bilgileri raporunu yayınladı. Verilere göre; 2016 yılının ilk ayında, bankalara ibraz edilen çeklerin sayısı 1,2

Bankalara ibraz edilen çek sayısı düştü

İbraz edilen çek tutarı bir önceki yıla göre yüzde 1, çek adedi ise yüzde 20 azaldı.

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi Ocak ayına ait çek bilgileri raporunu yayınladı. Verilere göre; 2016 yılının ilk ayında, bankalara ibraz edilen çeklerin sayısı 1,2 milyon adede ulaşırken, bu çeklerin parasal tutarı 45 milyar TL oldu. Aynı dönemde ibraz edilen çek tutarı bir önceki yıla göre yüzde 1, çek adedi ise yüzde 20 azaldı. 2016 yılı Ocak ayında karşılıksız çek adedi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6 azalırken, karşılıksız işlemi yapılan çeklerin tutarında yüzde 5 oranında artış gerçekleşti.

Ocak ayında parasal tutarı 1,7 milyar TL'yi bulan 44 bin adet çek için karşılıksız işlemi yapıldı. Aynı dönemde karşılıksız işlemi yapılan 138 milyon TL tutarındaki 4 bin adet çek daha sonra ödendi.

Ocak ayında, karşılıksız işlemi yapılan çeklerin bankalara ibraz edilen çeklere oranı, adet bazında bir önceki yılın aynı dönemine göre 0,5 puanlık artışla yüzde 3,7 ve tutar bazında 0,2 puanlık artışla yüzde 3,8 olarak gerçekleşti.

Ocak ayında, adet bazında en fazla karşılıksız işlemi yapılan 5 il sırasıyla İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Bursa oldu. Tutar olarak en fazla karşılıksız işlemi yapılan çeklerin bulunduğu illerde ise İstanbul yine ilk sırada yer alırken, bu ili sırasıyla Ankara, Antalya, İzmir ve Bursa izledi.

Tutar olarak, karşılıksız işlemi yapılan çeklerin ibraz edilen çeklere oranının en yüksek olduğu il ise yüzde 20,3 oranla Kırklareli oldu. Kırklareli'yi sırasıyla, yüzde 13,1 ile Kırşehir, yüzde 11,6 ile Hakkari, yüzde 11,2 ile Kırıkkale ve yüzde 11 oranla Van takip etti. Tutar olarak en düşük karşılıksız çek oranına sahip iller ise Kastamonu, Karabük ve Giresun olarak sıralandı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem