Balta: “Atığın Değeri Artıyor”

Balta: “Atığın Değeri Artıyor”Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta, günümüzde atıkların, insanların kurtulmak istediği, görmek istemediği bir madde olmaktan çıkıp doğal kaynakların korunmasına yardımcı olan, birçok sektöre hammadde sağlayan

Balta: “Atığın Değeri Artıyor”

Balta: “Atığın Değeri Artıyor”

Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta, günümüzde atıkların, insanların kurtulmak istediği, görmek istemediği bir madde olmaktan çıkıp doğal kaynakların korunmasına yardımcı olan, birçok sektöre hammadde sağlayan, yeniden ürüne dönüştürülebilen kısaca ekonomik değeri yüksek bir meta haline geldiğini söyledi.

2. ATIK YÖNETİMİ SEMPOZYUMU

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü'nün öncülüğünde, atık yönetimi ile ilgili uygulamaların güçlendirilmesi, geliştirilmesi ve yeniliklerin değerlendirilmesi amacıyla Antalya’da düzenlenen '2. Atık Yönetimi Sempozyumun açılışında konuşan Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta, Türkiye'nin son dönemde çevre ile ilgili önemli mesafe aldığını belirterek, amaçlarının sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkının gerçekleştirilmesi olarak açıkladı.

  Atık yönetim sisteminin önemine değinen Balta, şöyle konuştu: "Entegre atık yönetimi, atıkların geri kazanımı ve nihai bertarafı için gerekli uygun yöntem, teknoloji ve yönetim esaslarının seçilmesi ve uygulanması olarak tanımlanabilir. Entegre atık yönetiminin temeli, atık önleme, kaynakta atık azaltma, yeniden kullanım, geri dönüşüm, enerji geri kazanımı ve bertaraf hiyerarşisine dayanmaktadır.

Atık yönetimi; kıt olan enerji, hammadde gibi tabii kaynakların maksimum verimi sağlayacak şekilde kullanılmasını, az atıklı üretimin desteklenmesini, atıkların geri kazanımını ve yeniden kullanımını, hava, su, toprak ve canlılara zarar vermeden bertarafının gerçekleştirilmesini amaçlayan toplama, taşıma, geri kazanım ve bertaraf işlemlerinin tümüdür"

ATIK YÖNETİMİ ÖNEMLİ

Bugün itibariyle atık yönetimi konusunda 60 binden fazla kişinin faaliyet gösterdiğini belirten Balta, sözlerini şöyle sürdürdü: "Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de çevre bilincinin sürekli gelişme göstermesi neticesinde atık, insanların kurtulmak istediği, görmek istemediği bir madde olmaktan çıkıp, doğal kaynakların korunmasına yardımcı olan, birçok sektöre hammadde sağlayan, yeniden ürüne dönüştürülebilen, enerjiye dönüştürülmesinde kullanılan kısaca ekonomik değeri yüksek bir meta haline gelmiştir.

Türkiye'nin son dönemde atık maddeden ileri derecede yararlanmaya başladığını ifade eden Balta, sözlerine şöyle devam etti: "Evsel kaynaklı atıklar olsun, ticari ve imalat sanayi kaynaklı atıklar olsun, geri kazanım konusunda yapılan önemli yatırımlar çağdaş atık yönetiminin kapısını sonuna kadar açmaktadır.

Ülkemizin coğrafyasında ekonomik ve siyası açıdan lider ülke konumuna gelmesiyle birlikte, Türkiye'nin atık yönetimi uygulamaları hem Avrupa Birliği ülkelerince hem de komşu ülkelerce ciddiyetle takip edilir hale gelmesine neden olmuştur. Artık atık yönetimi, sanayi sektöründeki firmaların yönetim sistemlerine dahil etmek zorunda oldukları önemli bir faktör halini almıştır”.

BELEDİYELERE VE SEKTÖRE DESTEK

Bakanlığın 2003 yılından bu yana kalıcı düzenleme ve çalışmalar gerçekleştirdiğini anlatan Balta, şöyle konuştu: "Çevre kirliliği açısından büyük tehlike arz eden atıkların bertaraf tesislerine sağlıklı bir şekilde taşınması maksadıyla, nüfus ve tesis kriterlerine göre belediye ve katı atık birliklerine katı atık toplama aracı temini için finansman desteği sağlamaktayız.

Belediyelerimize bu konudaki desteğimiz devam ediyor.Katı atıkların toplanması konusunda ülke genelinde belediyelere yardım ediyor, çeşitli hibe destekleri veriyoruz."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler