Balıklarda 124 kat fazla radyasyon

Japon Balıkçılık Araştırmaları Kurumu'nun yaptığı açıklamada kaza yaşanan nükleer tesisin 37 kiometre güneyinde yakalanan 37 sarıgöz balığı örneğinden birinde yapılan testte kilogram başına 12.400 bekerel radyoaktif sezyum tespit ettiklerini söyledi. Kuru

Balıklarda 124 kat fazla radyasyon

Japon Balıkçılık Araştırmaları Kurumu'nun yaptığı açıklamada kaza yaşanan nükleer tesisin 37 kiometre güneyinde yakalanan 37 sarıgöz balığı örneğinden birinde yapılan testte kilogram başına 12.400 bekerel radyoaktif sezyum tespit ettiklerini söyledi. Kuruma göre bu insan tüketimi için belirlenen eşikten 124 kat daha fazla.

Örneklerin 17 Kasım'da Fukuşima'ya bağlı Iwaki bölgesinde Niidagawa Nehri ağzında yakalandığı belirtildi. Ayrıca yakalanan diğer iki balık test edildi ve kilogram başına 426-197 bekerel radyasyon tespit edilen bu balıkların insan tüketimi için güvenli olduğu belirlendi. Kalan diğer balıkların da güvenli sınırlar içinde olduğu kaydedildi.

Sarıgöz mevcut durumda Miyagi ile Fukuşima ili arasında avlanması ve insan tüketimi için satılması kısıtlandı. Balıkçılık Araştırma Kurumu'ndan bilim insanları kirliliğin kaynağı araştırmak için daha fazla çalışacaklarını söyledi.

Fukuşima felaketinden sonra Japonya gıdalarda sezyum eşiğini kilogram başına 500 bekerelden 100 bekerele düşürdü. Bu düzenlemenin Avrupa Birliği standartlarından daha katı olduğu belirtildi. Geçen yıl santral yakınlarında bir balık yakalandığında 740 bin bekerel ile rekor sezyum ölçümü kaydedildmişti.

Bu arada Fukuşima Nükleer Santrali'ni işleten TEPCO tesis içinde radyasyon seviyesinin güvenli seviyeden sekiz kat daha fazla olduğunu açıkladı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem