Bakanlık'tan ilaç müjdesi

 Sağlık Bakanlığı, yurt dışından gelen ve sayısı 119 olan ilaç sayısını 299’a çıkarttı. Güncellenen yeni listede piyasada az bulunan ve özellikle kanser tedavisinde kullanılan ilaçlar da yer alıyor.Sağlık Bakanlığı, yurt dışı ilaç listesini yenileyerek, g

Bakanlık'tan ilaç müjdesi

 

Sağlık Bakanlığı, yurt dışından gelen ve sayısı 119 olan ilaç sayısını 299’a çıkarttı. Güncellenen yeni listede piyasada az bulunan ve özellikle kanser tedavisinde kullanılan ilaçlar da yer alıyor.

Sağlık Bakanlığı, yurt dışı ilaç listesini yenileyerek, geçerli olan 119 ilaç sayısını 299’a çıkarttı. Sosyal Güvenlik Kurumu’nu bağlayan Sağlık Uygulama Tebliğine dayanarak yapılan güncellemeyle, temel olarak yaşamı tehdit eden, hastaların yaşam kalitesini etkileyen başta kanser olmak üzere ciddi hastalıkların tedavisinde yurt dışından temin edilen ilaç listesi genişletildi.

 

Ayrıca, bulunmasında sıkıntı yaşanan ve ciddi hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar da listeye eklendi. Yapılan değişiklikle, bu tip ilaçların yurt dışından temin edilmesi sürecinde, bürokratik engeller nedeniyle yaşanan gecikmelerin ortadan kaldırılması amaçlandı. Ayrıca, SGK tarafından Sağlık Bakanlığı’nca yapılan bilimsel değerlendirmelerin daha iyi anlaşılması öngörüldü. Onay şartlarını yayımlayan Bakanlık, hastaların ve hasta yakınlarının onay başvurusu yapmadan ilaca erişmelerinin yolunu açıyor.

 

15 Mayıs’tan itibaren geçerli

İşleyişin kolaylaşması için yapılan değişiklikle, listeye yeni ilaçlar da eklendi. 1 Aralık 2010 tarihinde 119 olan ilaç sayısı söz konusu tarihten itibaren 299’a çıkartıldı. 299 ilacın 46’sı kanser, 44’ü kardiyolojik hastalıklar, 36’sı ciddi enfeksiyonlar, 38’i sinir sistemi hastalıkları, 9’u solunum sistemi hastalıkları tedavisinde kullanılan ilaçları kapsıyor. Yine metabolik hastalıklar, dermatolojik, sindirim sistemi hastalıklarıyla ilgili ilaçlar da bu listede bulunuyor. Piyasada bulunmasında sıkıntı yaşanan ve özellikle kanser tedavisinde kullanılan ilaçların bulunduğu listede, temel kanser ilacı olan 8 ilaca da endikasyon şartı aranmadan onay veriliyor. Yeni liste, 15 Mayıs’tan itibaren geçerli olacak.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler