Bakan tartışmalara son noktayı koydu

Bakan Çelik: "Emeklilik yaşının artırılması gündemde yok"Emeklilikte yaşla ilgili bir düzenlemenin gündemde olmadığını belirten Çalışma Bakanı Çelik, "Dedikodulara değil, gerçek bilgiye itibar edilmeli" dedi. Emeklilik yaşının artırılacağına yönelik iddia

Bakan tartışmalara son noktayı koydu

Bakan Çelik: "Emeklilik yaşının artırılması gündemde yok"

Emeklilikte yaşla ilgili bir düzenlemenin gündemde olmadığını belirten Çalışma Bakanı Çelik, "Dedikodulara değil, gerçek bilgiye itibar edilmeli" dedi.
 
Emeklilik yaşının artırılacağına yönelik iddialar kamuoyunun gündeminde ön sıralarda yer alıyor.
 
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, bu konuda bir düzenlemenin söz konusu olmadığını belirtti.
 
"DEDİKODUYA DEĞİL BİLGİYE İTİBAR EDİN"
 
İşte Çelik'in açıklamalarından satır başları
 
"Çalışma Bakanlığı'nın bünyesinde hükümetin önünde kademelendirmeyi değiştirecek bir düzenlemenin olmadığını ifade ediyorum. Dedikodulara değil, gerçek bilgiye itibar edilmeli. Emeklilikte yaşla ilgili bir düzenleme yok. Sosyal taraflarla konuşulmaya bir konuyu 'yaptık-ettik' diye getirmeyiz.
 
2000 YILINDAN SONRA ÇALIŞMAYA BAŞLAYANLAR 60 YAŞINDA EMEKLİ OLACAK
 
Sosyal güvenlik reformunu çeşitli kriterler üzerine bina ettik. Bu kriterlerden biri yaştı. Bunlardan bir sapmanın doğru olacağı kanaatinde değiliz. Aksi takdirde reformu zedeleriz. 1999 yılında çıkan yasa çerçevesinde 2000 yılından sonra çalışmaya başlayanlar 60 yaşında emekli olacak, daha öncekiler kademeli olarak emekliliği hak ediyor.
 
2000 YILI ÖNCESİNDE ÇALIŞMAYA BAŞLAYANLAR 49 YAŞINA KADAR EMEKLİ OLACAK
 
2000 öncesinde çalışmaya başlayanların 49 yaşına kadar emekli olduğunu görüyoruz.
 
'Prim günümüzü doldurduk beklememiz gerekiyor, yaşı beklemeden iki yıl erken emekli edebilir misiniz' diyorlar. Emeklilik yaşı dünyada 60-65 iken, Türkiye'de 44-49 yaşta emekli olursanız, daha erken emekli olma talebi birey olarak haklı bulunabilir. Ama ülke sorumluluğunu taşıyorsanız sosyal güvenlik alanında popülist bir politika izlememeniz gerekiyor. Biz yaş bekleyenlerle ilgili düzenleme yaparsak torunların bu konuda 'ah' edeceğine inanıyoruz."
 
Mevcut sistemde, 8 Eylül 1999'dan önce, 8 Eylül 1999-30 Nisan 2008 arasında ve 30 Nisan 2008'den sonra hizmeti olanlar olmak üzere üç farklı emeklilik yaşı tespiti bulunuyor. 30 Nisan 2008'den sonra sigortalı olanlar ile sigortalı olacaklarda yaş şartı kadın larda 58, erkeklerde 60.
 
2035'TEN İTİBAREN 65 YAŞ
 
Emeklilik yaşı 2035'ten sonra prim gün sayısını dolduracakları tarihe göre kademeli olarak artıyor ve 2048'den itibaren 65 yaşta eşitleniyor.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem