Bakan Bayraktar yatırım için 5 adres verdi

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, ''Konfor bahşeden, yeşil bina olan ve enerji tasarruflu olan, çevresi parklarla, bahçelerle donanmış yerleşim birimlerini üreteceğiz. Fakat buna karşı çıkmak isteyen kesimlerin dönüşümünü nasıl yapacağız bizim

Bakan Bayraktar yatırım için 5 adres verdi

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, ''Konfor bahşeden, yeşil bina olan ve enerji tasarruflu olan, çevresi parklarla, bahçelerle donanmış yerleşim birimlerini üreteceğiz. Fakat buna karşı çıkmak isteyen kesimlerin dönüşümünü nasıl yapacağız bizim kafamızı yoran o'' dedi.           

Bakan Bayraktar, Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği tarafından düzenlenen 2. Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi'nin açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'de şehirlerin ve yapı stokunun büyük kısmının iyi olmadığını, mevcut konut stokunun büyük kısmının dayanıksız, sağlıksız, enerjiyi savuran binalardan oluştuğunu anlattı.   
 
Kentlerin alt yapısının eski ve yetersiz olduğunu kaydeden Bakan Bayraktar, bu çerçevede 14 milyon konutun ısı yalıtımı, mantolama, enerji sertifikası almaları yönünden gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.
 
Bakan Bayraktar, 6,5 milyon konutun 20 sene içinde mutlaka yenileyecek tarzda program yaptıklarını hatırlatarak, ''Özellikle bu konutlar 6,5 milyon birim konut Türkiye'nin büyük ölçüde üzerine oturduğu 14 bin 500 kilometrekare uzunluğunda diri fay, 24 bin 500 kilometrekare uzunluğundaki tüm faylar katıldığında, bu faylar üzerinde bulunmaktadır.
 
Bu faylar üzerindeki şehirlerdeki konutlardan 6,5 milyonun yenilenmesi şarttır. Gayemiz, sadece binaları yenilemek değil, önümüzdeki süreçte ülkenin gelişme ve ilerleme grafiğini de yükseltecek en önemli çalışma, dönüşüm seferberliğimiz olacak'' diye konuştu.       
 
Uygulama sonrasında afet sonrası oluşan can ve mal kayıplarının çok büyük ölçüde azalacağını, salaş yapıların yerine enerji tasarruflu modern binalar inşa edileceğini kaydeden Bakan Bayraktar, inşaat sektörünün gelişeceğini ve istihdamın artmasına katkı sağlanacağını belirtti.
 
Bakan Bayraktar, bakanlık olarak Türkiye'nin gelişimine paralel şehircilik anlayışıyla marka kentler oluşturacaklarına değinerek, kentsel dönüşümü bu çerçeveye oturtarak çalışmalarını yürüttüklerini söyledi. Bayraktar, yeni binalarda rüzgar, güneş enerjisi, yağmur suyundan istifade etme şeklinde yenilikler ortaya konulacağını vurguladı.          
 
Kentsel dönüşüm sonrasında ekolojik şehirlerin sayısının artacağını dile getiren Bakan Bayraktar, dünyada genel olarak kişi başına yeşil alan 8-12 metrekare arasında iken, dönüşüm çalışmalarında yeşil alan kriterinin 18 metrekare olacağını söyledi.       
 
-''Kayabaşı projesinde iddialıyız''-    
 
Bayraktar, İstanbul'da 2 tane yeni büyük şehir projesi bulunduğuna değinerek, Kayabaşı projesinde iddialı olduklarını ifade etti. Bayraktar, ''Dünyada kurulan şehirlere baktığımız zaman, Kuala Lumpur gibi, hatta geçmişte çok iddialı kurulan Vancover, Seattle gibi şehirlere baktığımız zaman, Kayabaşı'nın da onlarla mukayese olabilecek durumda olduğunu görmekteyiz'' dedi.       
 
Projeyi 3'üncü büyük havaalanını içine alacak, 1,5 milyonu barındıracak tarzda modern bir şehir olarak büyütme çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Bakan Bayraktar, ihale çalışması biten projenin, İstanbul'un kentsel dönüşüm sürecine katkı yapacağını belirtti.     
 
-''Dönüşümü artık bizim gözümüz kesiyor''-  
 
Erdoğan Bayraktar, Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi projesine karşı çıkanlar olduğunu kaydederek, şöyle dedi:     
 
''Ben bunlarına o kadar fazla kızmıyorum. Fakat bunların söylemlerine takılanlara çok üzülüyorum. Hakikaten bugün dönüşümü artık bizim gözümüz kesiyor. Bu milletin desteği, projeyi sahiplenmesi oldukça, biz ülkemizi salaş yapılardan, kaçak yapılardan kurtaracağız. Konfor bahşeden, yeşil bina olan ve enerji tasarruflu olan, çevresi parklarla, bahçelerle donanmış yerleşim birimlerini üreteceğiz.
 
Fakat buna karşı çıkmak isteyen kesimlerin dönüşümünü nasıl yapacağız bizim kafamızı yoran o. Kurum olarak belli bir kulvarda olan, pozisyon olarak destek vermesi gerektiği yerde olup da hala daha bu projeye destek vermeyenleri nasıl dönüştüreceğiz gerçekten bu bizi düşündürüyor ve bu konuda çözüm üretmiş değiliz.''         
 
Müteahhitlik firmalarının İzmir, Bursa, Diyarbakır gibi gelişmekte olan şehirlere yatırım yapılması gerektiğini dile getiren Bakan Bayraktar, yenilenecek 6,5 milyon konutun büyük bölümünün yeşil bina tarzında tasarlanacağını söyledi.
 
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar “2. Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi”nde gazetecilerin sorularını yanıtladı.
 
 Bakan Bayraktar, ''Ispartakule'de yeri olanlar, evi olanlar veyahut orada proje yapmak isteyenler zaman içerisinde çok karlı çıkacak, onu söyleyebilirim'' dedi.
 
Yeni ruhsat alan binalarda mutlaka enerji kimlik belgesi alınması gerektiğini hatırlatan Bakan Bayraktar, 2011'de başlattıkları uygulamaya göre, eski binalarda mantolama ve çatı izolasyonunun yapılması durumunda enerji kimlik belgesi verildiğini kaydetti.   
 
Bakan Bayraktar, ''Afet Riski Altındaki Binaların Dönüştürülmesi kapsamında yaptığımız kentsel dönüşümde, 20 yıl içerisinde binalarımızın yüzde 90'ını, yüzde 100'ünü enerji tasarruflu bina haline getirmeyi planlıyoruz'' dedi.   
 
Türkiye'nin enerjiye yıllık 60-70 milyar dolar ödediğini belirten Bakan Bayraktar, ''Binalarımızı enerji tasarruflu hale getirdiğimiz takdirde binalarımızda yüzde 30 ile yüzde 40 arasında enerji tasarrufu sağlayacağız. Toplamda da yüzde 10 ile yüzde 15 arasında enerji tasarrufu elde edeceğiz. Binalarımızın tamamını enerji tasarruflu hale getirdiğimiz takdirde 8 milyar dolar ile 15 milyar dolar arasında enerji tasarrufu sağlamış olacağız'' diye konuştu.
 
-''Kayabaşı, Türkiye'nin marka değerini artıracak''-   
 
Bakan Bayraktar, bir soru üzerine, TOKİ'nin Kayaşehir'de yaklaşık 20 bin konutu bitirdiğini ifade ederek, şunları kaydetti:        
 
''Pahalı bir şehir değil, her gelir grubunun barınabileceği bir şehir. Metro geldikten sonra, diğer bütün sosyal donatılar bittikten sonra, alternatif yollar yapıldığında, üçüncü boğaz köprüsünden gelen çevre yolu da oradan geçtiği zaman Kayabaşı, Kemerburgaz'la, havaalanıyla, yeni yapılacak olan kanalla birlikte dünya ölçeğinde çok iddialı bir şehir olacak. Türkiye'nin ve İstanbul'un marka değerini artıracak.''         
 
Ispartakule ile ilgili gelişmeler olduğunu ve buranın önemli bir merkez olacağını anlatan Erdoğan Bayraktar, ''Ispartakule'de yeri olanlar, evi olanlar veyahut orada proje yapmak isteyenler zaman içerisinde çok karlı çıkacak, onu söyleyebilirim'' diye konuştu.
 
-''Biraz para biriktireceksiniz''-          
 
Bayraktar, maketten konut satışı konusunda Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın yetkilendirildiğini hatırlatarak, maketten satış yapılmasının sigorta altına alınması ve maketten konut alan vatandaşların mağdur edilmemesi konusunda çalışmalar yapıldığını bildirdi.
 
Kayaşehir'de gazeteciler için yapılacak konutlara ilişkin bir soruya Bakan Bayraktar, ''Çalışma bizim dönemimizde başlamıştı, devam ediyor. Mehmet Atalay'la beraber, TOKİ ile beraber, biz de yardımcı oluyoruz devam ediyor. Hiç parası olmayana konut yok, biraz para biriktireceksiniz'' yanıtını verdi. 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem