Bahçeli'den 2012 yorumu

 MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, ekonomik gelişmeleri değerlendirdiği açıklamasında ''Şüphesiz yüzde 10,45'lik oranla çift haneye ulaşarak başını kaldıran enflasyon canavarı, ekonomideki tüm denge ve ayarları cepheden tehdit etmekte, bu yüzden de çarşı

Bahçeli'den 2012 yorumu

 MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, ekonomik gelişmeleri değerlendirdiği açıklamasında ''Şüphesiz yüzde 10,45'lik oranla çift haneye ulaşarak başını kaldıran enflasyon canavarı, ekonomideki tüm denge ve ayarları cepheden tehdit etmekte, bu yüzden de çarşı ve pazarlarda infiale yol açmaktadır'' ifadelerine yer verdi.

Bahçeli, ekonomideki son gelişmelere ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, yeni yılın ilk günlerinde Türkiye ekonomisini merkezine alan tartışmalar, görüşler ve fikir ayrılıklarının her düzeyde kendisini hissettirdiğini savundu.

Geçen yılın, ''sanal başarı hikayelerine, sözde rekor kıran büyüme verilerine, iddialı sözlere ve ekonomik parametrelerin gürültü koparan takdimine'' sahne olduğunu ileri süren Bahçeli, ''Tüm emareler ve göstergeler 2012 yılının zor geçeceğine ve günü kurtarmaya dönük kolaycılığın önemli badirelere kapı aralayacağına işaret etmektedir. Kaldı ki kur, enflasyon ve faiz sac ayağında sıkışan ekonomik yapının çözüm üretmesi ve kabaran sorunları bertaraf etmesi kolay olmayacaktır'' ifadelerini kullandı.

Merkez Bankasının döviz fiyatlarını frenlemek amacıyla yaptığı müdahalelerin önümüzdeki süreçte bir döngüye yol açacağını savunan Bahçeli, şunları kaydetti:

''Adı konulmamış bir devalüasyonun talihsiz ve sıkıntı veren sonuçlarına maruz kalan vatandaşlarımız, artan döviz fiyatlarından dolayı daha da bunalacak ve bunun eşliğinde ortaya çıkan hayat pahalılığı nedeniyle feryatları kaygı verici şekilde yükselecektir.

Bu nedenle, Başbakan Erdoğan'ın satılan buzdolabı sayısından önce içine konulacak gıda maddelerinin miktar ve fiyatına bakması, bununla ilgili bir itiraf da bulunması daha makul, mantıklı ve insaflı olacaktır.

Anlaşıldığı kadarıyla zamlardan ve vergi artışlardan dolayı huzuru ve yaşama sevinci kalmayan insanımız, yükselen enflasyonla birlikte çaresizliğe daha çok teslim olacaktır.

Şüphesiz yüzde 10,45'lik oranla çift haneye ulaşarak başını kaldıran enflasyon canavarı, ekonomideki tüm denge ve ayarları cepheden tehdit etmekte, bu yüzden de çarşı ve pazarlarda infiale yol açmaktadır.''

CARİ AÇIK

Cari açığın tehlike çanlarının çoktan çalmaya başladığını iddia eden Bahçeli, ''sürekli ivme kazanan ithalat, tüketime ve sıcak para girişine dayanan hormonlu ekonomik büyüme''yi ülkenin önündeki en ciddi sorun olduğunu öne sürdü.

Geçen yılın ocak-eylül döneminde ortalama yüzde 9,6 olarak gerçekleşen ekonomik büyümenin, aynı oranda ve hızda toplumsal bünyeye yansımadığı görüşünü ifade eden Bahçeli, şöyle devam etti:

''Bu kapsamda yüzde 8,8'e düştüğü iddia edilen işsizlik oranı, gerçekte iş bulmaktan umudunu kaybeden vatandaşlarımızın hesaba katılmasıyla yüzde 15,4 oranına çıkmakta ve toplam işsiz sayısı da 4 milyonu aşmaktadır.

Üretim gücü zafiyet içinde bulunan, başkalarının tasarruflarıyla ayakta kalan bir ekonomik sistemin 2012 yılındaki riskleri göğüslemesi, bolluk ve bereket getirmesi neredeyse imkansız bir hal almıştır.

Önümüzdeki süreçte düşen büyüme, artan borç miktarı, fırlayan enflasyon ve cari açığın finansman zorlukları milletimizi ziyadesiyle meşgul ve mahkum edecektir.

Gerçeklerin bastırılmasıyla ve hamasetten medet uman vizyonsuzlukla Türkiye ekonomisi sonunda karanlık bir aşamanın sınırına dayanmıştır.''

Avrupa Birliği ülkelerindeki kriz ve küresel düzlemdeki sarsıntıların ağır neticelerinin herkese fatura edileceğini öne süren Bahçeli, ''Bu itibarla gelir ve tasarrufları arttırıcı önlemlere, üretimi ve yatırımı teşvik eden kararlı hamlelere çok ihtiyaç bulunduğu aşikardır. Özellikle dar ve sabit gelirli vatandaşlarımızı emniyete alacak ve onları rahata kavuşturacak niyet ve politikalar bir an önce hayata geçirilmelidir'' ifadelerine yer verdi.

EMEKLİLER İÇİN İNTİBAK DÜZENLEMESİ

Emeklilerin intibağının bir an önce ve geniş kapsamlı şekilde yasalaştırılması gerektiğini belirten Bahçeli, ''Bu durumdan emeklilerimizin hepsi faydalanmalı, hiç olmazsa ekonomik problemler karşısında biraz nefes almaları temin edilmelidir. Memurumuzu, işçimizi, esnafımızı ve çiftçimizi enflasyon ateşi altında bırakmadan hayat standartlarını iyileştirecek tedbirlerin gecikmeksizin sağlanması bir mecburiyet halini almıştır. AKP zihniyetinin bu konuda birinci dereceden sorumlu ve görevli olduğu kuşkusuzdur'' görüşünü savundu.

Bahçeli, MHP'nin üretim bazlı bir ekonomik sistemin mutlaka tesis edilmesi gerektiğine inandığını kaydetti.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler