Babacan'dan AB'ye çağrı

 Ali Babacan, Türkiye'nin dönem başkanlığını yaptığı OECD Bakanlar Konseyi toplantısının ardından, OECD Genel Sekreteri Angel Gurria ile ortak basın toplantısı düzenledi. Yunanistan yaşadığı krizle ilgili olarak görüşlerini açıklayan Babacan, Avro bölgesi

Babacan'dan AB'ye çağrı

 

Ali Babacan, Türkiye'nin dönem başkanlığını yaptığı OECD Bakanlar Konseyi toplantısının ardından, OECD Genel Sekreteri Angel Gurria ile ortak basın toplantısı düzenledi. 

Yunanistan yaşadığı krizle ilgili olarak görüşlerini açıklayan Babacan, Avro bölgesi ülkelerinin Yunanistan'a güçlü destek vermesi gerektiğini vurguladı.

''Yunanistan'ın çöküşünün küresel ekonomi açısından maliyetinin, kurtarılmasından çok daha fazla olacağını'' söyleyen Babacan, ''Yunanistan'ın Avro'dan çıkışına izin verilirse, bunun arkası gelir, diğer ülkeler bunu takip eder, bir şekilde pandora kutusu açılır'' diye konuştu.

Mali disiplin konusunda Yunanistan'ın da diğer ülkeler gibi üstüne düşen görevleri yerine getirmesi gerektiğinin altını çizen Babacan, bununla birlikte, Yunanistan'ın Avro bölgesinde kalmasının herkesin yararına olduğunu dile getirdi.

-Uluslararası mali işlemler vergisi-

Bir gazetecinin, ''uluslararası mali işlemlerde vergi kesilmesine'' ilişkin tartışmayla ilgili sorusu üzerine ise Babacan, bu konuda öneri yapmanın siyasiler için çok kolay olduğunu ve genelde bu vaatlerin seçmenleri mutlu ettiğini söyledi. 

Bununla birlikte, pratik uygulamadaki bazı sıkıntılara dikkati çeken Babacan, mali kuruluş ve bankacılık sektörüne kesilecek verginin faturasının daha sonra tüketicilerden çıkabileceği uyarısında bulundu.

Babacan, ''Eğer bazı ülkelerde işlemlere vergi olur, diğer ülkelerde vergi olmazsa, para akışı vergi koymayan ülkelere doğru yön değiştirebilir. Bu konuda adım atılacaksa, ortak küresel bir uzlaşı ile hareket edilmesi gerekir'' görüşünü dile getirdi.

İki gün süren OECD Bakanlar Konseyinin oldukça yapıcı geçtiğini belirten Babacan, ekonomik büyüme ile birlikte istihdamın sağlanması, fakirliğin giderilmesi ve fırsat eşitliği konularında üye ülkelerin hem fikir olduğunu belirtti. 

OECD'nin bilgi ve birikimlerinin üye olmayan ülkelerle daha fazla paylaşılması gerektiğini belirten Babacan, bu konuda stratejik bölgelerdeki ''kilit ortaklarla'' yapılan görüşmelerin önemine dikkati çekti. 

Babacan, OECD ülkelerinin serbest ticareti artırılırken, istihdamın da artırılmasına özel vurgu yaptıklarını ve korumacılığın önündeki engellerin kaldırılması konusunda ortak tavır sergilediklerini de ifade etti.

Bu arada, Babacan, basın toplantısının ardından OECD'de çalışan Türk diplomat ve memurlarla hatıra fotoğrafı çektirdikten sonra, Türkiye'ye dönmek üzere Paris'ten ayrıldı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler