Avrasya Pazarı esnafı çok dertli!

Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanununda Değişiklik Yapılması’nın ardından Trabzon’da ticaret yapan yabancı uyruklu vatandaşlar endişelerini dile getirirken, kanunun kendilerini mağdur edeceğini iddia ettiler.Trabzon’un Moloz mevkiinde kurulan Avr

Avrasya Pazarı esnafı çok dertli!

Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanununda Değişiklik Yapılması’nın ardından Trabzon’da ticaret yapan yabancı uyruklu vatandaşlar endişelerini dile getirirken, kanunun kendilerini mağdur edeceğini iddia ettiler.
Trabzon’un Moloz mevkiinde kurulan Avrasya Pazarı’nda ticaret yapan çoğunluğu Gürcistan ve Azerbaycan uyruklu vatandaşlar kanunla ilgili endişelerini dile getirirken, sınırdışı edilecek olmalarının kendilerini tedirgin ettiğini belirttiler. 
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Trabzon Avrasya Pazarı Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Muzaffer Beşinci kanunun sosyal boyutuna baktıklarını belirtirken kanunun gözden geçirilmesini istedi. Söz konusu kanunun yabancılar olduğu kadar Türk esnafını da mağdur edeceğini kaydeden Beşinci, konuyla ilgili belediyeden pazardaki yabancı uyruklu vatandaşlara ait tezgahların boşaltıması yönünde yazı gönderildiğini kaydetti. Beşinci, "Avrasya Pazarı, 1989 yılında Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla ilk olarak Çömlekçi mahallesinde kurulmuş, daha sonra da Moloz mevkiindeki mevcut yerimize taşınmıştır. Bu pazar yabancıların büyük çoğunluğuyla kurulan bir pazardır. Burası 22 yıldır bu şekliyle sürüyor. 4817 sayılı yabancıların çalışma izinleri hakkındaki kanun ve 5683 sayılı yabancıların Türkiye’de ikamet ve seyahat etmeleri hakkındaki kanun pazarda ticaret yapan Türk ve yabancı uyruklu esnafı mağdur edecektir. Bu kanun çerçevesinde Türkiye'de çalışan yabancıların ticaret yapmaları izne bağlı. Ancak bunun bavul ticareti olduğu için ayırmamız gerekiyor. Yani gelenler bazen günü birlik bazen de haftalık geliyor. Daimi kalıcı süreleri yok. Avrasya Pazarı Derneği olarak yabancıların ticaret yapamayacaklarına dair bize belediyeden ve emniyetten bir yazı geldi. Tabi ki bu kanundur, kanuna saygımız sonsuzdur. Kanun neyi gerektiriyorsa o yapılacak. Ancak biz olayın sosyal boyutu nedir ona bakıyoruz. Bu pazar kurulduğu günden bu yana Türk esnafı, yabancıların sayesinde ticaret yapıyor. Burası yaklaşık bin 500 kişiye hitap eden bir ticaret yeri. Yani bin 500, 2 bin kişi geçimi bu pazardan sağlıyor. Eğer bu insanlar buradan giderse Türk esnafı ticaret yönünden çok zor durumda kalacak. Zaten işlerimiz de çok durgun" dedi. 
Yurt dışından gelen yabancıların turizm amaçlı Avrasya Pazarı'nı tercih ettiğini ifade eden Beşinci, "Karadeniz'e seyahate gelen tur acenteleri programlarına nasıl Atatürk Köşkü, Sümela Manastırı, Uzungöl'ü dahil ediyorsa Avrasya Pazarı'nı da tura ekliyor. Yani burası aynı zamanda bir turizm alanı. Bu insanlar buraya gelmemeleri Trabzon'a ekonomisini olumsuz yönde etkiler. Biz olaya sosyal boyutuyla böyle bakıyoruz" diye konuştu. 
Bu konuda yetkililerden yardım talebinde bulunan Beşinci, "Büyüklerimizden, ne olur biraz daha hoşgörü, biraz daha anlayış istiyoruz. Pazarımızda 30 kadar yabancı uyruklu vatandaşın tezgahı bulunuyor. Bunların ikişer kişi olduğunu düşünürsek 60 kişi yapar. Şu an işler çok düşük olduğundan bu sayı azaldı. İlk zamanlar 350 - 400 yabancı esnafımız varken şimdi bu sayı çok geriledi. Gelenler, genelde tekstil ürünü getiriyor. Bunların çoğunluğu Gürcistan, Azerbaycan vatandaşları. Bu insanların bize çok faydası var. Burada kalanlar konaklama ücreti ödüyor, alış veriş yapıyor. Yani kazandığı parayı zaten burada bırakıyor. Talebimiz kalmaları yönünde. Emniyet Müdürlüğü’nden gelen yazı üzerine belediye de bize bu yerlerin boşaltılması yönünde tebligat yaptı. Bizde bu konudaki cevabımızı yazacağız" şeklinde konuştu. .
Ülkelerinden yaklaşık 20 yıldır Trabzon'a gelerek ticaret yaptıklarını belirten Gürcü ve Azeri vatandaşlar bu konuda son derece üzgün olduklarını belirtirlerken kendilerine 2 yıl süre verilmesi istediler.
Trabzon artık memleketleri gibi gördüklerini dile getiren Gürcü ve Azeri vatandaşlar "Biz artık yarı Trabzonlu olduk. 20 yıldır buraya geliyoruz. Bu karar bizi çok üzdü çok yaraladı. En azından bize 2 yıl süre tanısınlar. Hem ellerimizdeki mallarımızı satalım, hem de borçlarımızı ödeyelim. Bazılarımız burada kanser tedavisi bile görüyor. En azından bunlar için bize süre tanıyın. Senelerdir buradan ekmek yiyoruz, bizi ekmeksiz bırakmayın. Biz burada kötü bir şey yapmadık, neden bizi sınır dışı ediyorsunuz. Artık burası bizim memleketimiz oldu. Ülkemizdeki ailelerimiz bizden para bekliyor" ifadelerini kullandılar. 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem