Atatürk'ün tabancası Türkiye'ye giremiyor

 Dönemin Arjantin Cumhurbaşkanı Marcelo Torcuato de Alvear’ın tarafından Atatürk için özel olarak yaptırılan ve üzerinde altın harflerle 'General Mustafa Kemal' yazısı bulunan ‘Browning’ marka tabancayı İngiltere'de geçen Eylül ayında açık artırmada 20 bi

Atatürk'ün tabancası Türkiye'ye giremiyor

 

Dönemin Arjantin Cumhurbaşkanı Marcelo Torcuato de Alvear’ın tarafından Atatürk için özel olarak yaptırılan ve üzerinde altın harflerle 'General Mustafa Kemal' yazısı bulunan ‘Browning’ marka tabancayı İngiltere'de geçen Eylül ayında açık artırmada 20 bin sterline satın alan işadamı Bülent Türker, bu silahı bürokratik işlemlerin uzaması nedeniyle henüz Türkiye'ye getiremedi. Türker, "Tabancayı Türkiye'ye getirebilirsem birçok müzede sergiletmeyi planlıyoruz. Ancak tüm girişimlerime rağmen henüz gerekli izin ve belgeleri alamadım" dedi.

Bugüne kadar birçok el değiştirdiği bilinen tabancayı satın almak için 30 yıldan bu yana yaşadığı Hollanda'dan İngiltere'nin başkenti Londra'ya giden Bülent Türker, 26 Eylül'de yapılan ve 81 kişinin katıldığı ünlü müzayede salonu Christie’s’de düzenlenen ‘Antik Silahlar Müzayedesi’ndeki açık arttırmaya katıldı. 15 bin sterlinden başlayan açık artırmada 20 bin sterline kadar çıkan Türker, silahı vergi ve diğer masraflarla birlikte yaklaşık 100 bin lira harcayıp almayı başardı.

"TÜRKİYE'YE GETİRMEK İSTİYORUM"

Bülent Türker, Londra'da yapılan açık artırmaya katılanlar arasında tek Türk olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Atatürk için özel olarak yaptırılan bu tabancanın açık artırmaya çıkarılacağını öğrenince büyük heyecanla Londra'ya gittim. Vergileriyle birlikte 100 bin liraya bana mal oldu. Parayı aynı hafta ödedim. Bu silahı Türkiye'ye getirmek istiyorum. Kullanma amaçlı değil, tamamen teşhir amaçlı bunu getirmek istiyorum. Bir aydır uğraşıyorum. Geçen haftadan beri Ankara'da Kültür ve Turizm Bakanlığı'nda, Emniyet Genel Müdürlüğü'nde İçişleri Bakanlığı'nda temaslarım oldu. Ama hala olumlu bir sonuç alamadım. Hala bana bir belge verilmedi. Bunun için çok üzgünüm. Bununla ilgili ben devletten bakanlıklardan yardım istiyorum. Ben bu tabancayı Türkiye'ye getirmek istiyorum."

Satın aldığı tabancanın buraya getirilmesi için İngiltere'de hiç bir sorun olmadığını, sadece kendisine Türkiye'den bir belge verilmesi gerektiğini vurgulayan Bülent Türker, silahı getirebilmek için ilgili bakanlıklardan birisinin izin vermesi gerektiğini kaydetti. Bülent Türker, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu Tabanca Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunu kutlamak için yaptırılmış. Araştırmalarımda 2'nci Dünya Savaşı'nda çalındığı, çeşitli ülkelerde 5- 6 el değiştirip benden önce Şili'de bir koleksiyoncuda 22 yıl kaldığı bilgisine ulaştım. Son olarak Londra'da açık artırmaya çıkarıldığı haberini aldım. Sanırım 7'nci sahibi oldum. Ama bunların hepsini şimdi belgelere dökmek istiyorum. Tabancanın üzerinde altın işlemeli hem Arjantin Cumhurbaşkanı'nın hem de Atatürk'ün ismi var. Ayrıca üzerinde Cumhuriyetimizin ilanı olan 29 Ekim 1923 tarihi var. Önümüzdeki günlerde de Arjantin'e gidip Arjantin eski Cumhurbaşkanı'nın yakınlarıyla konuşmaya çalışacağım."

HOLLANDA'DA GEZİCİ MÜZE KURMUŞ

Hollanda'da 3 okul yaptırdığı için de bu ülkenin kendisine 'Kraliyet nişanı' verdiğini anlatan Bülent Türker, bu ülkede banka müdürlüğünden emekli olduktan sonra bazı şirketler kurduğunu, Kocaeli ile de yakın bağları bulunduğunu söyledi.

Bülent Türker, Hollanda'da gezici bir Çanakkale Müzesi kurduğunu, bunun çeşitli Avrupa ülkelerinde yaşayan Türklerin ülkelerini daha iyi tanımalarına katkıda bulunduğunu hatırlattı.

 

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler