Atatürk'ün kurdurduğu Çelik Palas, Swiss oteller zincirine satıldı

Bursa'da Atatürk'ün talimatıyla kurulan Çelik Palas Otel Swiss Otel zincirine satıldı. 2007 yılında şapılan ihaleyi kazanarak, Çelik Palas Otel'in işletme hakkını kazanan MSN Yapı, yaptığı stratejik anlaşma ile otelin idaresini bu gruba bırakacak. Yapılan

Atatürk'ün kurdurduğu Çelik Palas, Swiss oteller zincirine satıldı

Bursa'da Atatürk'ün talimatıyla kurulan Çelik Palas Otel Swiss Otel zincirine satıldı. 2007 yılında şapılan ihaleyi kazanarak, Çelik Palas Otel'in işletme hakkını kazanan MSN Yapı, yaptığı stratejik anlaşma ile otelin idaresini bu gruba bırakacak. Yapılan işbirliği ile otelin ismi de Grand Swiss Bellhotel Çelik Palas olacak.

Yapılan anlaşma ile ilgili düzenlenen Çelik Palas Otel’de düzenlenen toplantıya MSN Yapı Yönetim Kurulu Başkan Mustafa Kırcal, Swiss-Bel İnternationaal Yönetim Kurulu Başkanı Gavin M.Faul, iş ortağı ve Arap Turizm Örgütü Birlik Başkanı Bandar Fahad Al Fihait, otel idarecileri katıldı.

MSN Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kırcal, yapılan anlaşma ile Çelik Palas Otel’in hak ettiği yere geleceğini belirterek, küresel rekabette yer alabilmek için böyle bir anlaşmaya yaptıklarını açıkladı. Anlaşma ile otel yönetiminin tamamen Swiss-BelHotel International’de olacağını söyleyen Kırcal, bu konuyla ilgili sözleşme süresinin de belli olmadığını açıkladı. Kırcal, personelin gelişimi için eğitim alacaklarını kaydetti.

Geçtiğimiz yıllarda Arap -Türk Günleri düzenlediklerini hatırlatan Bandar Fahad Al Fihait, Türkiye’nin şu an coğrafi haritada çok önemli ülkelerden birisi konumuna geldiğini kaydetti. Yaptıkları organizasyon Arap turist sayısında artış yaşandığını söyleyen Fihait, bu oranın 1 milyon 170 bine ulaştığını, yıl sonunda ise 2 milyon 500 bine ulaşmasını beklediklerini dile getirdi. Bu gelişimde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katkısı olduğunu söyleyen Fihait, Arap yatırımcıların Bursa’da önünü açmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti de ifade etti.

İstanbul’da Helal Turizm Fuarı düzenleyeceklerini açıklayan Fihait, sağlık turizmi fuarı yapacaklarını da ifade etti. Çelik Palas’ın sıcak suya sahip olduğunu da söyleyen Fihait, bu nedenle sağlık fuarını Çelik Palas Otel’de yapmayı planladıklarını dile getirdi. Arap dünyasında Türkiye’nin ayrı bir yeri olduğunu da ifade eden Fihait, "Araplar yılda 27 milyar dolar sağlık turizmine yatırım yapıyor. Dünya genelinde ise 120 milyar dolar sağlık alanında yatırım yapılıyor. Türkiye ile bu oranın daha da gelişmesini istiyoruz" dedi.

Swiss-Bel İnternationaal Yönetim Kurulu Başkanı Gavin M.Faul, 15 ülkede 125 otel ile faaliyet gösterdiklerini kaydetti. Çelik Palas Otele yaptıkları yatırımı Avrupa’ya açılan kapı olarak nitelendiren Faul, bunun yapacakları yatırımın başlangıcı olacağını dile getirdi.Çelik Palas Otel’in yatırım için çok önemli fırsat olduğunu belirten Faul, burada 3’lü evliliğe anlaşma imzaladıklarını vurguladı. Konuşmaların ardından hediye takdimi ile program sona erdi.

Atatürk'ün talimatıyla kuruldu

Mustafa Kemal Atatürk, Al Mahrusa yatıyla Marmara’da gezinti yaparken, konuğu olan Mısır eski Hıdivi Abbas Hilmi Paşa’nın Bursa’da bir kaplıca otel yaptırma isteğine olumlu yanıt verdi. Böylece 20 Şubat 1928’de Bursa Kaplıcaları Türk Anonim Şirketi kuruldu. Bu şirket 1935 yılında yine Atatürk’ün talimatıyla Çelik Palası inşa etti. Atatürk, otel kurulmasına karar verildiği gecenin sabahında halen otelin yanında bulunan Atatürk Köşkü Müzesi’nden ayrılarak zeytinliklere doğru yürüyüşe çıktı. Bu sırada Bursa Valisi Fatin Güvendiren, "Paşam, oteli nereye yapmamızı uygun görürsünüz?" diye sordu. Atatürk, Yeni Kaplıca, Kaynarca ve Kara Mustafa hamamlarının bulunduğu yere baktı ve elindeki bastonu toprağa dikip "Mesela buraya yapılabilir" diye yanıtladı. Ortaklar, "Atatürk’ün gösterdiği yerde sıcak su yok! Buraya sıcak suyu çıkarmak çok zor" diye itiraz etti. Güvendiren, "Atatürk’ün bastonunun dikildiği yerden başka yere otel yapılamaz" diye diretince, Hüdavendigar Vakfı’ndan üç kilometre boru döşenerek otelin bulunduğu yere su getirildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem