Atatürk'ün doğduğu ev yenilendi

Çağdaş müzecilik anlayışına uygun olarak yenilenen evde Atatürk'ün silikondan yapılmış heykeli de bulunuyor.Türk tarihinin önemli mirasları arasında yer alan ve 10 Kasım 1953 yılında 'Atatürk Evi' olarak Selanik'te ziyarete açılan yapı, 60 yıl sonra yenid

Atatürk'ün doğduğu ev yenilendi

Çağdaş müzecilik anlayışına uygun olarak yenilenen evde Atatürk'ün silikondan yapılmış heykeli de bulunuyor.

Türk tarihinin önemli mirasları arasında yer alan ve 10 Kasım 1953 yılında 'Atatürk Evi' olarak Selanik'te ziyarete açılan yapı, 60 yıl sonra yeniden düzenlenerek ziyarete hazır hale getirildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığı'nın 2010 yılında başlattığı çalışmalarla ihtiyaç duyulan tüm onarımları hızla tamamlanan yapıya çağdaş bir müze kimliği kazandırıldı.

Üç kattan oluşan binanın zemin katında yer alan 'Atatürk ve Çocuk Odası' ile başlanılan tarihi yolculukta, uğranılan her oda Atatürk'ün yaşamını ziyaretçilere aktarıyor. Binanın üst katlarındaki sofalarda evin eski teşhir düzenini gösteren maketler sergilenirken birinci katta 'Selanik Odası', 'Manastır Odası', ikinci katta 'İstanbul Odası' ve 'Ankara Odası' olarak isimlendirilen odalar yer alıyor. Atatürk'ün hayatını anlatan ve hayatının geçtiği şehirleri tanıtan bilgi panolarına yer verilen mekânın ikinci katındaki ‘Ankara Odası'nda ise ziyaretçiler Atatürk'ü koltuğa oturmuş şekilde canlandıran silikondan yapılmış heykeli bulunuyor. Atatürk'ün yaşamına ait kesitlerin güçlü bir görsellik ve bilgilendirme ile ziyaretçilere sunulduğu mekânda, arşivlerden elde edilen bilgiler ışığında hazırlanan panolar ve belgesel filmlerle ziyaretçilere görsel sunum yapılıyor.

143 YILLIK MİLLİ TARİH

Rodoslu Müderris Hacı Mehmet Vakfı'nca 1870 yılında yaptırılan ev önce İbrahim Zühdü Efendi'nin, daha sonra Selanikli Abdullah Ağa ve eşi Ümmü Gülsüm'ün mülkiyetine geçti. Ali Rıza Efendi ise bu evi Atanın doğumundan birkaç yıl önce kiraladı. Atatürk bu evin ikinci katında, güney taraftaki odada doğdu. Aile, Ali Rıza Efendi'nin 1888 yılında vefatına kadar bu evde ikamet etti. Ancak Ali Rıza Efendi'nin vefatından sonra, Zübeyde Hanım çocuklarıyla birlikte Atatürk'ün doğduğu evin bitişiğindeki daha küçük bir eve taşındı. II. Meşrutiyet'in ilanından sonra Selanik'te görevlendirilen Atatürk, bu dönemde, annesi ve kız kardeşiyle birlikte burada kaldı. O, Selanik'ten ayrıldıktan sonra annesi ve kız kardeşi bir süre daha bu evde yaşadı. 1912 yılında Selanik kenti Yunanistan'ın yönetimine geçince Atatürk'ün annesi ve kız kardeşi de İstanbul'a gelmek durumunda kaldı.

Bundan sonraki süreçte bu ev, Türkiye ve Yunanistan arasındaki anlaşma gereğince Yunan Hükümeti'ne bırakıldı ve sonrasında da bir Yunan aile tarafından satın alındı. Evi daha sonra, Atatürk'e hediye edilmek üzere Selanik Belediyesi satın aldı. Anahtar ise 19 Şubat 1937 tarihinde Türkiye'nin Selanik Başkonsolosluğu'na teslim edildi.

Binada 1950 yılında başlatılan çalışmalar tamamlanarak, Atatürk'ün ölümünün 15. yıldönümü olan 10 Kasım 1953 tarihinde yapı “Atatürk Evi ” olarak ziyarete açıldı. Mustafa Kemal Atatürk'ün doğduğu Selanik'in Apostolou Pavlu Caddesi 17 numaradaki yapı günümüzde Türkiye Cumhuriyeti Selanik Başkonsolosluğu ile birlikte aynı yerleşkenin parçası olarak müze kimliğiyle hizmet veriyor.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem