Atatürk’e karşı gelmek vatan hainliği midir?

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, bir televizyon programında “Atatürk’e ve yaptıklarına karşı gelmenin vatan hainliği” olduğunu söyledi. Kılıçdaroğlu’nun, “Bu ülke için Atatürk bütün mal varlığını bağışlamıştır. ‘Özgürlük ve bağımsızlık benim karakterimdir’

Atatürk’e karşı gelmek vatan hainliği midir?

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, bir televizyon programında “Atatürk’e ve yaptıklarına karşı gelmenin vatan hainliği” olduğunu söyledi. Kılıçdaroğlu’nun, “Bu ülke için Atatürk bütün mal varlığını bağışlamıştır. ‘Özgürlük ve bağımsızlık benim karakterimdir’ diyen kişidir. Bunu savunmayan kişinin bu topraklarda yaşamaması lazım’’ şeklindeki konuşması tartışma başlattı. 

 
‘Cumhuriyet felsefesine karşı gelmektir’ 
CHP Milletvekili Nur SERTER:
 
ASLINDA bu biraz insanın kendi yorumuyla ilgili. Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusudur. Cumhuriyet felsefesini oluşturan kişidir. Dolayısıyla Atatürk’e karşı gelmek, Cumhuriyet’in kuruluşuna, felsefesine karşı gelmektir. Başkanımız da sanırım bunu böyle ele aldı. 
 
‘Bağımsızlığı istemeyen haindir’ 
MHP Kayseri Milletvekili, Eski Türk Tarih Kurumu Başkanı Yusuf HALAÇOĞLU: 
 
ATATÜRK ne yaptı? Ülkeden düşmanları attı ve bağımsızlığı kurdu. Siz ülkenin düşmanın işgalinden kurtulmasını tasvip etmiyorsanız, bağımsızlığı istemiyorsanız elbette vatan hainisinizdir. Bağımsızlığı istemeyen vatansever midir?
 
‘Vatan ile Atatürk özdeşleştirilmemeli’
Yazar Ali BULAÇ:
 
VATAN hainliği değildir; çünkü vatan ile Atatürk’ü özdeşleştirmek doğru değildir. Atatürk’ün siyasi görüşlerini eleştirmek ile ona hakaret etmek arasındaki fark iyi anlaşılmalı. Şahsına hakaret içeren sözler tabii ki cezalandırılmalı. Demokrasilerde düşünceler net bir şekilde dile getirilmeli. Koruma yasasının değiştirilmesi, en azından müzakereye açılması gerekiyor.
 
‘Resmi görüşün kültürüdür’ 
Siyaset Bilimci Prof. Dr. Naci BOSTANCI: 
 
ATATÜRK’ün hayatını biraz dikkatli okuduğunuzda görürsünüz. Çok çeşitli biçimlerde kendisine karşı gelen kişilerle ilişkisi böyle değildi. Atatürk’ün fikirlerine uymayan yargı hükmünü bırakmak gerekir. Burada Atatürk resmi görüşün bir kültürüne dönüşmüştür. Sivil anlayışı değil de resmi kültüre dönüştürürseniz değerleştirirsiniz. Kaldı ki Atatürk milliyetçiliği ile halkçılığıyla gayet esnektir. 
 
‘Ciddiye alınmamalı’
Yazar Etyen MAHÇUPYAN: 
KEMAL Kılıçdaroğlu’nun söylediği çok ciddiye alınacak bir laf değil. Garip bir söz. Atatürk’e atfedilecek bir laf var ise onu da siyasallaştırarak yıpratıyor. Atatürk’ü siyasi bir tutumun sembolü haline getiriyor. Bunu vatan hainliği ile birleştirmek diktatörlüklerde olur. Kılıçdaroğlu’nun söylediği gaf. Türkiye’nin geldiği noktada böyle şeyler söylemek çok da ciddiye alınacak bir şey değildir. 
 
‘Kılıçdaroğlu’na katılıyorum’
Öğretim Gör.-YazarProf Dr. Mümtaz’er TÜRKÖNE:
 
ATATÜRK’e hakaret etmek, Atatürk’ü aşağılamak, onu küçük düşürecek bir eylem evet vatan hainliği ama karşı gelmek başka bir ifade. İkisini birbirinden ayırt etmek gerekir. İfade ettiği anlam ile doğru bir ifade. Sonuçta hepimiz onun eserinin üzerindeyiz. Türkiye Cumhuriyeti Atatürk’ün eseri. Ben Kılıçdaroğlu’nun sözlerine katılıyorum. 
 
'Profesörleri bile eleştiremiyorlar’
Milli Gazete Yazarı Mehmet Şevki EYGİ: 
 
SUBJEKTİF bir görüş. Demokratik bir düzende insanlar istedikleri devlet büyüğünü severler, istemediklerini sevmezler. Üniversite profesörleri bile Atatürk’le ilgili bir konuda eleştiri yapmaya çekiniyorlar. Atatürk‘ü koruma kanunu var. Vatan hainliği sözü çağdışı bir sözdür. Seven sevsin, sevmeyenler sevmesin. 
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler