Askeri birlikte 'faili meçhul' kazısı!

Şırnak'ın Güçlükonak İlçesi'nde de bir askeri birlikte faili meçhul kazısı başlatıldı.

Askeri birlikte 'faili meçhul' kazısı!

Diyarbakır Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı, faili meçhul cinayetler kapsamında Şırnak'ın Silopi ilçesi Görümlü Taburu ile Güçlükonak'ın Özbaşoğlu Taburu'nda 1990'lı yıllarda kaybolan 10 kişi için kazı çalışması başlattı. Diyarbakır'da ise restorasyon çalışmalarında 11 insan kafatası ve kemiklerinin bulunduğu ve bir dönem JİTEM Grup Komutanlığı olarak kullanılan Artuklu Sarayı'nın bahçesinde iş makineleriyle kazı yapılması için Kültür Varlıkları Koruma Kurulu'ndan izin istenerek, kazı çalışmaları durduruldu.

ASKER İHBAR ETTİ

Şırnak'ın Silopi ilçesi Görümlü Jandarma Taburu'nda vatani görevini yapan bir asker, Diyarbakır Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı'na 1993 yılında gözaltına alınan 6 köylünün öldürülerek, taburun bahçesine gömüldüğü ihbarında bulundu. Faili meçhul cinayetler soruşturmasına bakan Diyarbakır Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Osman Coşkun, ihbarı yapan kişinin ifadesini aldı.

"TABUR KOMUTANININ EMRİYLE GÖMÜLDÜ"

Gözaltına alınan 6 kişinin PKK'ya yardım ettikleri iddiasıyla tabura getirildiğini anlatan eski asker, "Olaydan üç hafta önce 20 kişilik JİTEM grubu karakola geldi. Bu grup gece köylere baskına gidiyor, gündüz ise karakolda yatıyordu. İçlerinden birini tanıyordum. 6 köylünün getirildiği gün saat 10.00 sıralarında karakolun bahçesinde içtima için toplanmıştık. Karşımıza da 6 kişiyi dizmişlerdi. Biz onların kim olduğunu bilmiyorduk. İçlerinden biri takım elbiseliydi. Tabur komutanımız, onlara 'neden PKK'lılara yardım ediyorsunuz' dedi. İçlerinden birine 'hoca' diye hitap ediyordu. Hoca 'Biz kimseye yardım etmiyoruz. Bize iftira atıyorlar' dedi. Yaklaşık yarım saat bu tarz konuşmalar oldu. Sonra komutanın emriyle 5 subay, köylülerin ayaklarına kurşun sıkmaya başladı. Daha sonra Land Rover marka cipin arkasına 6 kişiyi ayaklarından iplerle bağlayıp, taburda baş aşağı süründürmeye başladılar. Komutanın emriyle, karakolun hemen arkasında araba parkı olarak kullanılan garajın ardındaki yamaçta birkaç askere toprak kazdırıldı. Görümlü Çayı'na doğru bu kişiler gömüldü" dedi.

GÖRÜMLÜ TABURU'NDA KAZI BAŞLADI

Özel Yetkili Savcı Coşkun, Silopi Cumhuriyet Başsavcılığı'na ihbarı yapan kişinin yer göstermesiyle Görümlü'de kazı yapılması talimatını verdi. Cumhuriyet savcısı nezaretinde iş makineleri Görümlü Jandarma Taburu'nda ihbarı yapan eski askerin yer göstermesiyle kazı çalışması başlatıldı.

PKK'lıların 13 Mayıs 1993'de Görümlü köyü kırsalında 2 askeri şehit etmesinin ardından köyde bulunan 6 kişi kaybolmuştu. Köylüler, çatışmadan sonra Görümlü köyü imamı İbrahim Akıl ile Şemdin Cülaz, Salih Demirhan, Halit Özdemir ve Abdurrahman Kayek ile Süryani olan Hamdin Şimşek ile oğlu Hikmet Şimşek'in askerler tarafından gözaltına alındığını ve bir daha haber alınamadığı yönünde suç duyurusunda bulunmuşlardı.

GÜÇLÜKONAK'TA KAYIP 4 KÖYLÜ ARANIYOR

Diyarbakır Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Osman Coşkun, ayrıca 1994 yılında Şırnak'ın Güçlükonak ilçesinde 4 köylünün PKK'lılara yardım ettiği gerekçesiyle öldürülerek taburun bahçesine gömüldüğü yönündeki suç duyurusu üzerine harekete geçti. Savcı Coşkun, Özbaşoğlu köyü yakınlarında bulunan jandarma taburunda kazı çalışması yapılması kararı aldı. Coşkun'un talimatıyla Güçlükonak Cumhuriyet Başsavcılığı, Özbaşoğlu Jandarma Taburu'nda iş makineleriyle kazı çalışması başlattı.

DİYARBAKIR'DA KAZILARA ZORUNLU ARA

Bu arada geçtiğimiz hafta Diyarbakır'da tarihi İçkale'de restorasyon çalışması yapan ekiplerin insana ait 11 kafatası ve kemik bulmasıyla ilgili kazı çalışmaları genişletildi. Diyarbakır Cumhuriyet Savcısı Osman Coşkun, bir dönem JİTEM Grup Komutanlığı olarak kullanılan Artuklu Sarayı'nın bahçesinde iş makineleriyle kazı yapılması kararı aldı. SİT alanı olduğundan kazı için Kültür Varlıkları Koruma Kurulu'ndan izin isteyen Cumhuriyet Savcısı Osman Coşkun, kazı çalışmalarına ara verdi.

SAVCIDAN AÇIKLAMA

Diyarbakır'da tarihi İçkale'de restorasyon çalışmaları sırasında insanlara ait kafatasının bulunmasının ardından genişletilen kazı çalışmalarında 15 insana ait kafatası ve kemik parçaları bulundu.

Diyarbakır Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ahmet Karaca, yaptığı yazılı açıklamada, kazı çalışması yapan işçi sayısı az olduğu için Diyarbakır Valiliği'nden kazı için kamu kurumlarından işçi kaydırılmasını talep ettiğini duyurdu. Karaca, bölgenin güvenliğinin sağlanması, korunması ve kazı çalışmalarını hızlandırmak için iş makineleriyle kazı yapmak isteklerini Diyarbakır Kültür Varlıkları Kurulu Bölge Müdürlü'ne bildirdiklerini kaydetti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem