Asgari ücret ve emekli maaşı ne kadar olacak?

Başbakan Ahmet Davutoğlu, asgari ücret ve emekli maaşı zammı konusunda heyecanlandıran bir açıklama yaptı. Partisinin seçim beyannamesi hakkında konuşan Davutoğlu; yeni Anayasa, seçim barajının yeniden düzenlenmesi gibi siyasi düzenlemelerin yanı sıra eme

Asgari ücret ve emekli maaşı ne kadar olacak?
Başbakan Ahmet Davutoğlu, asgari ücret ve emekli maaşı zammı konusunda heyecanlandıran bir açıklama yaptı. Partisinin seçim beyannamesi hakkında konuşan Davutoğlu; yeni Anayasa, seçim barajının yeniden düzenlenmesi gibi siyasi düzenlemelerin yanı sıra emekli maaşı zammı ve asgari ücret konusunda da çalışmalarının olduğunun bilgisini verdi. Davutoğlu; Her emekliye aylık 100 TL zam zam yapılarak yıllık 1200 TL ek destek sağlama ve asgari ücreti 1300 TL'ye çıkarma gibi vaadlerde bulundu. Yapılan işin tehlike maiyetine göre asgari ücretin farklılaşacağını dile getiren Davutoğlu, yeni iş kuracak gençlere 50 bin TL karşılıksız destek verileceğini dile getirdi.


ASGARİ ÜCRET NE ZAMAN 1300 TL OLACAK?

Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik de Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun asgari ücret ve emekli maaşlarıyla ilgili vaadini bir otelde düzenlediği basın toplantısında hatırlattı.  Çelik, İktidara geldiklerinde asgari ücretin 184 lira olduğunu hatırlattı ve emekli maaşı ve asgari ücret konusunda ciddi iyileştirmelerin  vadedildiğini şu sözlerle hatırlattı:

"Şu anda ise bu ücret bin liraya çıktı. Asgari ücret, aralıktaki  komisyonda kamu kesimi tarafından bin 300 lira olarak teklif edilecek. Yanımıza  ya işçileri ya da işverenleri alacağız veya ikisini birden alacağız ve ittifak  yapacağız. Eğer ittifak olmazsa bize bir tarafın desteği yetiyor. Böylece asgari ücret bin 300 lira olmuş olacak. Bu konuda kararlılığımızı sürdüreceğiz."

Taşeron işçileri ilgilendiren ve asgari ücreti ilgilendiren yasanın TBMM'den geçtiğini ancak  hükümet kurulamadığı için bununla ilgili Bakanlar Kurulu kararının çıkmadığını  vurgulayan Çelik,  "Karayollarında çalışan 6 bin işçimiz bu anlayışla kadroya geçtiler. Bundan sonra  hiçbir taşeron işçi endişe duymayacak. Hem ekonomik hem de çalışma ortamı olarak  rahata kavuşacaklar. Bütün işçilerin hakları ne ise o olacak" ifadelerini  kullandı.

CHP: 200 SAYFALIK BİLDİRGE; ASGARİ ÜCRET 1500 TL

Seçim bildirgesini ekonomi ağırlıklı veren CHP'nin seçim bildirgesinde şu ifadeler var: Asgari ücret üzerindeki gelir vergisi kaldırılacak. Asgari ücret 1.500 TL olacak, kredi faiz borçları silinecek, her yıl bir milyon kişiye istihdam sağlanacak, emekliye yılda iki kez ikramiye verilecek, vergi borcu olmayan kobilere sıfır faizli kredi verilecek, dar gelirliye 270 TL sabit taksitle 70 metrekare ev satışı yapılacak, mazot 1,5 TL olacak, hiçbir ailenin geliri 720 TL’nin altında olmayacak, taşeron işçisi diye bir kavram olmayacak. Tamamı kadrolu olarak işe başlayacak.

MHP: BİRİNCİ İKTİDAR DÖNEMİ VAATLERİ; ASGARİ ÜCRET 1400 TL

MHP beyannamesinde, "Birinci iktidar dönemi" diye ifade edilen 2015-2019 yılları arasında yıllık ortalama % 5,2 büyüme ve 700 bin yeni istihdam hedeflediğini belirtti ve seçim beyannemesinde ekonomiyi ilgilendiren şu ifadelere yer verdi: Çiftçiye mazot 1,75 TL'den satılacak, emeklilere iki aylık asgari ücret tutarında emekli destek ödeneği verilecek, net asgari ücreti 1.400 TL'ye çıkacak, her öğrenciye öğrenim süresince başarılı olmak kaydıyla 10 bin TL’ye kadar yükseköğrenim kuponu verilecek ve bu destek öğrenciler işe girince faizsiz olarak dört yılda tahsil edilecek, hane halkı geliri asgari ücret tutarını geçmeyen asgari ücretlilere, belirlenecek büyükşehirlerde 100 TL şehir içi ulaşım desteği verilecek, personel rejimi yeniden düzenlenecek; kamuda çalışan taşeron işçiler ve 4-C'lilerin yanı sıra vekil, sözleşmeli ve geçici statüde çalışanlar kadroya geçirilecek, muhtaç ailelere aylık temel ihtiyaçlarını karşılayacakları harcama kartı "hilâlkart" uygulamasına geçilecek, yeni evli çiftlere kamu bankaları aracılığıyla 10 bin TL tutarında, iki yıl vadeli ve faizsiz evlilik kredisi alabilme imkânı sağlanacak, muhtaç ailelere aylık temel ihtiyaçlarını karşılayacakları harcama kartı "hilâlkart" uygulamasına geçilecek, yoksullara yönelik, bireysel veya toplu konut yatırımlarında her türlü belediye harç ve vergileri sıfırlanacak, evi olmayan muhtaç ailelere sosyal konut, konut sağlanamadığı durumda 250 TL kira yardımı yapılacak, aylık 200 kilovatsaatin altında elektrik tüketen ailelere % 75 indirim uygulanacak, yetim ve öksüz çocuklara aylık 100 TL bağlanırken çocuk parası adı altında yapılan "şartlı eğitim yardımı" ve "şartlı sağlık yardımı" en az 50 TL olacak şekilde artırılacak.

HDP: ASGARİ ÜCRET 1800 TL

Asgari ücret için en yüksek rakamı; 1.800 TL sözü veren HDP’nin ekonomi vaatleri ise şu şekilde: Her eve ayda 10 metreküp su ve 180 kilowatt elektrik ücretsiz verilecek, ısınma desteği sağlanacak, mülkü olmayan kiracılara her ay 250 TL kira sözü, 18 yaş altındakilere, emekli ve engellilere toplu taşıma ücretsiz olacak, asgari ücret ilk etapta 1.800 TL olacak. (Daha sonra 2000 TL'ye çıkarıldı)

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem