Asgar ücret zammı belli oldu

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun kararı çerçevesinde, 1 Temmuz'da asgari ücrete yüzde 4.4 oranında zam yapılacak. İşçi ve ailesinin günün ekonomik ve sosyal şartlarına göre yaşamasını mümkün kılan asgari ücret, 1 Temmuz'da yüzde 4.4 zamlanacak. Asgari Üc

Asgar ücret zammı belli oldu
Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun kararı çerçevesinde, 1 Temmuz'da asgari ücrete yüzde 4.4 oranında zam yapılacak.
 
İşçi ve ailesinin günün ekonomik ve sosyal şartlarına göre yaşamasını mümkün kılan asgari ücret, 1 Temmuz'da yüzde 4.4 zamlanacak. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun kararına göre 1 Temmuz-31 Aralık 2013 tarihleri arasında geçerli olacak asgari ücret, yüzde 4.4'lük zamma göre hesaplanacak. Böylece halen 773.01 TL olan net asgari ücret, 803.68 TL'ye yükselecek. 978.60 TL olan brüt asgari ücret ise bin 21.5 TL'ye çıkacak. Asgari ücretle birlikte asgari geçim indirimi de zamlanacak.
 
16 YAŞINDAN KÜÇÜKLER İÇİN ASGARİ ÜCRET 700.7 TL OLACAK
 
1 Temmuz'dan sonra 16 yaşından büyükler için net asgari ücret 803.68 TL olacak. Brüt asgari ücret ise bin 21.5 TL'ye yükselecek. Bu gruptakilerin ellerine geçen asgari ücret net 30.67 TL artacak. Halen net 673.28 TL olan 16 yaşından küçüklerin asgari ücreti ise 1 Temmuz'dan sonra net 700.73 TL'ye çıkacak. 16 yaşından küçüklerin halen 839.1 TL olan brüt asgari ücreti de 877.5 TL olacak. Böylece bu gruptakilerin net ücretinde 27.45 TL artış sağlanacak. Net asgari ücrete asgari geçim indirimi dahil. Ancak asgari ücret, bekar ve çocuksuz kişilerin asgari geçim indirimi dikkate alınarak açıklanıyor. Dolayısıyla evli ve çocuklu kişilerin asgari geçim indirimi daha yüksek olduğu için ellerine geçen asgari ücret de daha yüksek olacak.
 
ASGARİ ÜCRETİN İŞVERENE MALİYETİ BİN 190 TL
 
Brüt asgari ücretten yüzde 14 SSK primi işçi payı, yüzde 1 İşsizlik Fonu primi, yüzde 15 Gelir Vergisi ve Damga Vergisi kesiliyor. 1 Temmuz'dan itibaren bin 21 TL olan asgari ücret üzerinden yüzde 14.5'lik SSK primi işveren payı ile yüzde 2'lik İşsizlik Fonu işveren payı ödeniyor. Bu nedenle asgari ücretin işverene maliyeti yaklaşık bin 190 TL'yi buluyor.
 
KAPICILAR İÇİN ASGARİ ÜCRET NET 868.27 TL OLACAK
 
Konut kapıcılarının ücretleri gelir vergisi ve damga vergisinden muaf tutuluyor. Böyle olunca, asgari ücretli bir kapıcının eline geçen net ücret, diğer asgari ücretlilere kıyasla daha fazla oluyor. Bu doğrultuda kapıcılar için halen 831.81 TL olarak uygulanan net asgari ücret, 1 Temmuz'da 36.46 TL artışla 868.27 TL olarak uygulanacak. Buna göre, asgari ücretle çalışan bir kapıcı diğer asgari ücretlilerden 64.59 TL daha fazla ücret alacak.
 
Asgari ücret, işverenin daha düşük bir ücret uygulamasını önlemek amacıyla Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından koruma ücreti olarak tespit ediliyor. Ücretlerin alt sınırını belirlediği için işverenin daha yüksek bir ücret vermesinin önünde engel teşkil etmiyor. Ancak daha düşük bir ücret vermesini önlüyor. Asgari ücretteki artış, sigorta primlerinde asgari geçim indirimine, idari para cezalarından istihdam maliyetine kadar birçok unsuru etkiliyor. İşverenin en önemli maliyet kalemlerinden birini oluşturuyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler