Arınç, Tosun Paşa'yı sansürledi

Bülent Arınç, “Filmin 4 dakikası kesildi. Filmin bütünlüğü bozulmayacak şekilde çıkartma yapılabilir” dedi.7 Ağustos akşamı TRT-1 ekranında yayınlanan Tosun Paşa filmi tartışmaya neden oldu. Filmde başta Adile Naşit’in hamam sahnesi olmak üzere yaklaşık 2

Arınç, Tosun Paşa'yı sansürledi

Bülent Arınç, “Filmin 4 dakikası kesildi. Filmin bütünlüğü bozulmayacak şekilde çıkartma yapılabilir” dedi.

7 Ağustos akşamı TRT-1 ekranında yayınlanan Tosun Paşa filmi tartışmaya neden oldu. Filmde başta Adile Naşit’in hamam sahnesi olmak üzere yaklaşık 25 dakikalık bölümün çıkartıldığı ileri sürüldü.

Bu iddialar sanat camiasında tepkiye neden olurken, TRT Basın Müşaviri Birol Uzunay, Ramazan ayında TRT’nin yoğun yayın gündemi olduğunu ifade edip, “Diğer programın yayına girmesi için orada 20-25 dakikalık bir sürenin kısalması gerekiyordu. Tüm filmi yayımlayıp sadece hamam sahnesini kaldırsak bu sansür olurdu.

Ancak bahsedilen şey, filmin genelindeki 25 dakikalık kısaltmada 30 saniyelik bir sahne. Kesilen başka sahneler de var. Yani orada sansür yok kısaltma var. Yayın planını oturtmak için yapılan bir kısaltma” açıklamasında bulunmuştu.

Kesinti 4 dakikaymış
Konuyu TBMM gündemine taşıyan CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde “Filmde 30 dakikalık bir kesinti neden yapılmıştır. Bu sinema emekçilerine saygısızlık değil midir?” diye sordu.

Soru önergesine yanıt veren Arınç, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin’den konuyla ilgili bilgi aldığını ifade etti. Arınç, Genel Müdür Şahin’in şu açıklamayı yaptığını aktardı:

“Süresi 1 saat 25 dakika olan Tosun Paşa adlı filmin 7 Ağustos 2011 tarihinde TRT-1’deki yayın süresi 55 dakika değil, 1 saat 21 dakikadır. Sinema filmlerinin alımı esnasında yapılan sözleşmelerde, ‘gerektiğinde filmin bütünlüğünü bozmayacak şekilde çıkrtmalar yapılabilir’ hükmü taraflarca uygun bulunarak sözleşmeler imzalanmaktadır.

Filmler de dahil olmak üzere yayımlanan her yapım, TRT Yayın Denetleme Kurulu üyelerinin denetiminden geçmekte ve yayın akışının gerektirdiği hallerde kısaltılabilmektedir.”

Hangisi doğru
Nazlıaka soru önergesine verilen yanıta ilişkin, “TRT’nin 11 Ağustos açıklamasında 25 dakikalık kısaltmanın olduğunu ifade etmişti. Soru önergesine verilen cevapta ise 4 dakika olduğu ifade edildi. İktidar, soru önergelerine doğru olmayan cevaplar veriyor. Soru önergelerine verilmeyen ya da eksik verilen cevaplar iktidarın muhalefete olan yaklaşımını da ortaya koyuyor.

İktidar, icraatlarının sorgulanmadığı, her uygulamanın koşulsuz kabul edildiği bir dikensiz gül bahçesi peşinde. Ama her şeye rağmen CHP olarak, AKP’nin icraatlarını sorgulamaya ve kanuna aykırı uygulamalarının takipçisi olmaya devam edeceğiz” dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler