Arefe günü yapılması gerekenler nelerdir?

Haber61 Ramazan özel - Arefe günü yapılması gerekenler nelerdir?

Arefe günü yapılması gerekenler nelerdir?
Arefe günü denilince, dinimizde iki tane arefe günü akla gelir. Bir tanesi Ramazan Bayramı’ndan önceki diğeri de Kurban Bayramı’ndan önceki arefe günüdür.

Kurban Bayramı’ndan önceki arefe günü önemlidir, arefe vakfesinin o gün yapılması şarttır. O gün Arafat’ta bir şekilde bulunmayanın haccı olmaz.

Ramazan ayının son günü de, ertesi günü bayram olduğundan dolayı halkımız arasında arefe olarak bilinmektedir.

Arefe gününde, bayrama hazırlık yapılır. Bir çok bölgemizde arefe günü kabirleri ziyaret etmek adet haline gelmiştir. Ama illa ki arefe günü yapılacak diye bir şart yoktur.

Arefe Günü Amelleri

Arife Günü çok fazileti günlerden bir gün ve ilahi lütuf ve bereketin elde edilmesi için insana sunulan ender günlerden bir gündür. Bugüne mahsus yapılması gereken bazı ameller yaratıcıya yakınlaşmak için çok yapıcı bir öneme sahiptir. 

AREFE GECESİ YAPILMASI GEREKEN AMELLER

Zilhicce ayının dokuzuncu gecesi hacetleri kabul eden Allah’a münacat ve yakarış gecesidir. Bu gece tövbeler makbul ve dualar kabul edilir. Bu gece yapılacak ibadetlerin sevabı 170 yıl ibadete bedeldir. Bu gece yapılması gereken ameller şunlardır:

1. Tesbihat-ı Aşr (On Tesbihi -bin defa- okumak)

2. İmam Hüseyin ziyareti.

3. Gusül.

AREFE GÜNÜNÜN FAZİLETLERİ

Zilhicce Ayının dokuzuncu günü arife günü ve her ne kadar bayram diye tanıtılmamışsa da büyük bayramlardan bir bayramdır. Arife günü, Hak Teala kullarını ibadet ve itaatine çağırmış, sofra ve ihsanını onlara açmıştır. Kovulmuş Şeytan bugünde her zamankinden daha fazla hakir ve öfkelidir.  

Rivayet edildiğine göre Arife günü İmam Zeynel Abidin (aleyhi selam) halktan yardımda bulunmasını dileyen birisini gördüğünde ona şöyle buyurmuştur: “Yazıklar olsun sana, sen böyle bir günde Allah’tan başka birisinden mi yardım diliyorsun? Halbuki bugün anne karnında olan bebeklerin bile Allah’ın lütfundan nasipsiz kalmayarak mutlu olması ümit edilmektedir.

AREFE GÜNÜNDEKİ BAZI AMELLER

1. İmam Hüseyin’in (a.s) ziyareti. Bugün imam Hüseyin’i ziyaret etmenin sevabı bin hac, bin umre ve bin cihattan daha çoktur. (şartlarıyla birlikte) bugün imam Hüseyin’in (a.s) ziyaret edilmesinin fazileti mütavatir haddindedir. Eğer bugün her kim imam Hüseyin’in (a.s) mukaddes kubbesinin altında olursa sevabı Arafat’ta olma sevabından az değildir. 

2. Tövbe Namazı Kılmak. İkindi namazını kıldıktan ve Arefe Duasına başlamadan önce göğün altında iki rekat namaz kılmalı ve Hak Teala’nın huzurunda günahlarını itiraf ederek ikrar etmelidir. Böylece Arafat sevabına nail olsun ve günahları bağışlansın.

3. Oruç Tutmak. Bugün oruç tutmak çok sevaptır, ancak Arefe duasını ve öteki duaları okumasına engel olacak kadar bedeni güçsüz olmamalıdır. (yani bu duaların okunmasının sevabı oldukça fazladır)

4. Gusül almak. Bugün zeval vaktinden (öylen ezanından) önce bugünün niyetiyle gusül almak müstahaptır.

5. Mahsus Namaz. Zeval vakti olduğunda göğün altına çıkmalı (yani açık alanda olmalı) öğlen ve ikindi namazlarını ruku ve secdesini güzel bir şekilde yaparak kılmalı. Namazları bittikten sonra iki rekat namaz kılmalı. Namazın birinci rekatında Fatiha Suresinden sonra ihlas suresini, ikinci rekatta Fatiha Suresinden sonra Kafirun Suresi okunmalıdır. Bu namazın ardından 4 rekat namaz kılmalıdır. Namaz iki rekat iki rekat kılınmalıdır. Her rekatta Fatiha suresinden sonra 50 kere ihlas suresini okumalıdır. Bu namaz Emire’l Mümin’in Hz. Ali’nin namazıdır.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Gündem