Aranan hakim teslim oldu

Paralel yapı soruşturmasında 63 kişi hakkında yetkisiz tahliye kararı verdikten sonra HSYK tarafından açığa alınan ve hakkında yakalama kararı çıkarılan hakim Mustafa Başer teslim oldu. Yaptığı açıklamada verdiği tahliye kararını savunan Başer, “Alnımız a

Aranan hakim teslim oldu

Paralel yapı soruşturmasında 63 kişi hakkında yetkisiz tahliye kararı verdikten sonra HSYK tarafından açığa alınan ve hakkında yakalama kararı çıkarılan hakim Mustafa Başer teslim oldu. Yaptığı açıklamada verdiği tahliye kararını savunan Başer, “Alnımız açık” dedi.

Eski İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Mustafa Başer, Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından hakkında çıkarılan yakalama kararı kapsamında Bakırköy Adliyesi’ne gelerek teslim oldu. Eşi, oğlu, yeğeni ve avukatıyla birlikte adliyeye gelen Başer, gazetecilere açıklamalarda bulundu. Bir düğüne katılmak için memleketine gittiğini anlatan Başer, “Aslında dün gelecektim, düğün için gittim memleketime. Tabii böyle bir şey olacağını da bilmiyordum ve basından öğrendim hakkımda çıkarılan yakalama emri olduğunu. Öğrenir öğrenmez de arabaya bindim geldim. Atılı suçun ne olduğunu bilmiyorum. Ben CMK’nın 27/2 ve 4. maddesi gereğinde, 28. maddesi gereğince beni merci olarak görevlendirdikten sonra yargıç olarak yapmam gereken kararı verdim. Bu noktada ben bu işi karar vermeden bırakamazdım. Ya tutuk halinin devamı, ya da tahliye kararı vermem gerekiyordu. Başka bir seçeneğim yoktu. Vicdanen baktım ki dosyalarda tutuklanmasını gerektiren herhangi bir şey olmadığı için tahliye kararı vermek durumunda kaldım” diye konuştu.

Şubat ayında aynı dosyayla ilgili kendisine reddi hakim talebi geldiğini kaydeden Başer, “Kararı nöbetçi mahkeme bana tevzi etti. Öncelikle ben kararı bana gönderen Asliye Ceza’ya gönderdim. ‘Bu konuda sen karar ver’ dedim. O bana geri gönderdi ve bu şekilde görev uyuşmazlığı çıktı. 9. Ağır Ceza bu işi çözdü ve bana dedi ki ‘sen karar vereceksin.’ Ben de Şubat ayında reddi hakim taleplerini soyut bulduğum için, hangi hakim hangi işe bakacak, hangi hakim neden reddedildi belirtilmediği için reddettim. Eğer bugünkü verdiğim karar usul ve yasaya aykırı ise o gün reddetmem de usul ve yasaya aykırıdır. Ben o gün de bunun tersi karar verdim. Ben bugün itibariyle tutuk halinin devamı desem sorun olmayacak. Ama bu defa ben vicdanen sorumlu olurum. Bir yargıç önüne gelen sorunu çözmek zorunda” şeklinde konuştu.

“Bugün itibariyle buraya hakim Mustafa Başer yakalanması için gelmemiştir” diyen Mustafa Başer, “Buraya Türk milleti adına karar veren Türk yargıçlarının yakalanmasıyla ben geldim. Türk yargıçlarına yakalama çıkarılmıştır. Bundan sonra eğer yargıç bağımsız karar veremeyecekse, davalarını açabilecekleri bir mahkeme kalmaz. Çünkü yargı bağımsızlığı benim kişisel bağımsızlığım değildir. Ben toplumda oluşabilecek sorunların adil bir şekilde, objektif bir şekilde karar vermek için bu bağımsızlığı, dokunulmazlığı anayasa bana vermiştir. Ben yine yargıya güveniyorum. Gideceğim sayın meslektaşlarıma ne soruyorlarsa cevap vereceğim. Alnımız açık. Keşke dün gelebilseydim” dedi.

Başer, açıklamalarının ardından polisler eşliğinde adliyeye girdi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler