Araç sahipler aman dikkat!

Türkiye'de kış lastiği üretecek yeterli fabrika bulunmadığı için araç sahiplerine bu yıl da lastiklerin karaborsaya düşebileceğini uyarısı geldi.Kırklareli Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Ali Fuat Şeker, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlı

Araç sahipler aman dikkat!

Türkiye'de kış lastiği üretecek yeterli fabrika bulunmadığı için araç sahiplerine bu yıl da lastiklerin karaborsaya düşebileceğini uyarısı geldi.
Kırklareli Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Ali Fuat Şeker, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının, 8 Kasım 2012 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Araçların Yüklenmesine İlişkin Ölçü ve Usuller İle Tartı ve Boyut Ölçüm Toleransları Hakkında Yönetmeliğine göre, ticari araçlara 1 Aralık-1 Nisan arasında kış lastiği takma zorunluluğu getirildiğini anımsattı.

Yönetmelik kapsamında yük ve yolcu taşıyan ticari araç sürücülerinin mağdur olmamak için lastiklerini erkenden alması gerektiğini belirten Şeker, şöyle konuştu:

"Yönetmelik doğrultusunda kış lastiğine talep yükseliyor. Geçen yıl bazı sürücülerimiz kış lastiği temininde büyük sıkıntılar yaşamıştı. Türkiye'de kış lastiği üretecek yeterli fabrika olmadığı için geçen yıl olduğu gibi bu yıl da kış lastikleri karaborsaya düşebilir. Bu nedenle lastikleri erkenden almak gerekiyor."

Şeker, kış lastiği uygulanmasının son derece önemli olduğunu vurguladı. Hava sıcaklığı 7 derecenin altına düştüğü andan itibaren kaza riskinin kış lastikleriyle yarı yarıya düşürülebileceğini belirten Şeker, şunları kaydetti:

"Yazlık lastiklerin zeminle irtibatı kesiliyor ancak kış lastikleri zemine daha sağlam temas ediyor ve duruş mesafesi de kayma mesafesi de azalıyor. Bu yüzden uygulama çok önemli. Sürücüler uygulama için değil kendi canları ve mal güvenlikleri için kış lastiği taktırmalılar. Sürücüler başta uygulamadan her ne kadar rahatsız olduysa da sonradan uygulamanın faydalarını gördüler."

Şeker, sürücülerin kış lastiklerini alırken araç muayenelerinde geçerli olacak özelliklere sahip lastikleri tercih etmesi gerektiğini vurguladı.

Lastik satıcısı Emrah El de bu yıl sıkıntı yaşanmaması için kış lastiği stoku yaptıklarını ifade etti.

TİCARİ ARAÇLARA KIŞ LASTİĞİ TAKMA ZORUNLULUĞU GETİRİLMESİ

Tüm Otobüsçüler Federasyonu (TOF) Genel Sekreteri Nusret Ertürk, ticari araçlara 1 Aralık-1 Nisan tarihlerinde kış lastiği takma zorunluluğu getirilmesine ilişkin, "TOF olarak bu uygulamayı gayet olumlu buluyoruz. İklim şartlarına göre lastik kullanılması çok doğru bir karar" dedi.

Ertürk, 8 Kasım 2012 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Araçların Yüklenmesine İlişkin Ölçü ve Usuller İle Tartı ve Boyut Ölçüm Toleransları Hakkında Yönetmeliğe göre ticari araçlara 1 Aralık-1 Nisan tarihlerinde kış lastiği takma zorunluluğu getirildiğini söyledi.

Valilerin görev yaptıkları ille ilgili genel karar almamaları durumunda uygulamanın yönetmeliğe göre yürütüleceğini anlatan Ertürk, "TOF olarak bu uygulamayı gayet olumlu buluyoruz. İklim şartlarına göre lastik kullanılması çok doğru bir karar" dedi.

Ertürk, uzun mesafe çalışmalarından dolayı kış lastiklerini mecburen kullandıklarına dikkati çekerek, kararın kendileri için sürpriz olmadığını vurguladı.

"Bu uygulamanın sadece ticari araçlar değil, tüm otomobiller için geçerli olmasını istiyoruz" diyen Ertürk, "Doğu Anadolu bölgesi gibi yüksek irtifada çalışan araçlarımızda ihtiyaç duyulduğunda zaten kış lastiği takıyoruz. İklim şartları zorladığı zaman biz zaten bunu uyguluyorduk ama yasal olarak bu işin 1 Aralık'ta başlamasında sakınca görmüyoruz" ifadesini kullandı.

"Uygulamaya Ege ve Akdeniz bölgesinde gerek yok"

Ege ve Akdeniz bölgesinde uygulamaya ihtiyaç duyulmadığını savunan Ertürk, sözlerini şöyle tamamladı:

"Şimdi burada kararı kim verecek? Yasa var, bir taraftan denetim elemanı İzmir'de 22 derece sıcaklıkta bu lastiğin takılmasını istediği zaman hakikaten mantıksız olur. Burada kararı o ilin valisi verecek. Buralarda lastik takmaya gerek yok, zaten kar görmüyor. Burada esneklik sağlanması doğru bir uygulamadır. Biz, sürücülerimizden yol ve iklim şartlarına göre hareket etmelerini istiyoruz. Yorgun ve uykusuz kesinlikle yola çıkmasınlar."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler