Antalya’da 12 gün çok renkli geçecek

16'ncısı gerçekleştirilecek olan Uluslararası Antalya Piyano Festivali 17 Kasım'da başlıyor. 29 Kasım'a kadar sürecek olan festivalde yabancı yıldızlar, halk konserleri, ustalık sınıfı söyleşileri, atölye çalışmaları gibi çok sayıda etkinlik gerçekleştiri

Antalya’da 12 gün çok renkli geçecek

16'ncısı gerçekleştirilecek olan Uluslararası Antalya Piyano Festivali 17 Kasım'da başlıyor. 29 Kasım'a kadar sürecek olan festivalde yabancı yıldızlar, halk konserleri, ustalık sınıfı söyleşileri, atölye çalışmaları gibi çok sayıda etkinlik gerçekleştirilecek.

Festival öncesi toplantıda geçen yıl tartışmalara sahne olan Fazıl Say konusu yeniden gündeme geldi. Menderes Türel, Fazıl Say ile görüşüp görüşmediği şeklindeki soruya, "İlişki tek taraflı değil iki taraflı olur. Uzatılan ele, sıkılan yumrukla karşılık alırsanız ilişki olmaz" cevabını verdi. Say'ın eserlerinin yönetilip yönetilmeyeceğinin sorulduğu Genel Sanat Yönetmeni Gürer Aykal, "Say'ı annesinden babasından daha iyi tanırım. Bana eserlerini yönetmememi söyledi. İstenilmediği için eserlerini yönetmeyeceğim" dedi. Menderes Türel geçtiğimiz yıl 22 gün olan festivalin bu yıl 12 güne düşürülmesi sebebinin ise G20 zirvesi sebebiyle yaşanan zaman darlığından kaynaklandığını söyledi.

YILDIZLAR GEÇİDİ

Don Davis, Christoph- Mathias Mueller, Hiromi, Saleem Ashkar, Hüseyin Sermet, Nikolay Demidenko, Gülsin Onay, Martina ilijak gibi çok sayıda yıldızın da sahne alacağı festivalin genel sanat yönetmenliğini Gürer Aykal yapacak. Festival öncesi gerçekleştirilen toplantıda festivale ilişkin bilgiler veren Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Antalya'da festivalle birlikte 17 Kasım'dan itibaren bir müzik bayramı yaşanacağını söyledi. Festivalin çok uluslu olması nedeniyle zirve sözünü hak ettiğini de vurgulayan Türel, "17 Kasım'dan itibaren Antalya'da müzik bayramı başlıyor. Müzik ustaları program için Antalya'da olacak. 2 hafta bir bayram yaşanacak. Piyano festivali bu yıl geniş bir yelpazeyle zirve sözünü hak eden bir boyuta geçti. Akdeniz Filarmoni Orkestrası konserleri ve ücretsiz halk konserleri olacak. Sürprizler olacak. Bizim piyano festivalimiz sadece konser etkinli değil aynı zamanda halka sanatın sevdirilmesi için önemlidir" dedi.

Festivalin Genel Sanat Yönetmeni Gürer Aykal ise, festival sayesinde 120 piyano öğrencisinin Antalya'ya gelmesinden dolayı müzik adına çok önemli bir adım olduğunu söyledi. Bir başka önemli konuya da değinen Aykal, "Festivalin en önemli tarafı bütün etkinliklerin iyi bir şekilde ses ve görüntü kayıtlarının yapılmasıdır. Bizde seslendirilen eserlerin diğer ülkelerdeki radyolarda çalınacaktır. Hem de geleceğe kalacak hem de dünyaya yayılacaktır" diye konuştu.

FAZIL SAY TARTIŞMALARINA YANIT

2014 yılında 15'incisi düzenlenen piyano festivalinin başlarında festivalin genel sanat yönetmenliğini yapan Fazıl Say yerine Gürer Aykal ile anlaşılması tartışmalara yol açmıştı. Aykal ile Say arasında devam eden tartışmalara Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel de dahil olmuş ve festival tartışmalarla gündeme gelmiş Fazıl Say, Aykal'a eserlerini yönetmemesini söylemişti. Bu yılki asın toplantısında da Fazıl Say'dan eserlere festivalde yer verilecek mi sorusuna Başkan Türel ve Aykal yanıt verdi. Başkan Türel'in Say ile aralarında geçen tartışmanın ardından ikili görüşmelerin devam edip etmediği konusunda Türel, "Tabii ki ben Antalya piyano festivalinin sanatsal tartışmalar dışında gündeme gelmesini arzu etmiyoruz. Say, festivalin kuruluşuna emek vermiştir teşekkür ederiz emeklerine. Fazıl Say ile ilgili bütün sorulara vereceğim cevap budur. İlişki tek taraflı olmaz ikili olur. Uzattığınız ele sıkılı yumruklarla gelinirse bu ilişki yürümez" yanıtını verdi.

"FAZIL SAY'I ANNESİNDEN BABASINDAN DAHA İYİ TANIRIM"

Say'ın eserlerinden bu yılki festivalde yer verilip verilmeyeceğiyle ilgili açıklama yapan Gürer Aykal, Say'ın kendi isteği üzerine eserlerini yönetemeyeceğini söyledi. Fazıl Say'ı annesinden babasından daha iyi tanıdığını da belirten Aykal, "Benim müzikte ne kadar ulusalcı olduğumu herkes bilir. Orkestrama iki defa Fazıl'ı çağırdım. Elime geçen her fırsatta Fazıl'ın eserlerine de yer verdim. Besteciler bizim geleceğimizin aynasıdır. Fazıl'ın birçok eserini yaptım. Biz büyüğe saygı küçüğe sevgi terbiyesiyle yetiştik. Fazıl Say kendisinin hiçbir eserini yönetmemi istemiyor. O nedenle ben de yönetemem. Birisi sizi istemezse siz de artık onu yönetmezsiniz. Fazıl'ın bir annesi ve bir babası vardır. Çocuklarını tanırlar ben Fazıl'ı annesinden babasından daha iyi bilirim. Bir eseri yöneteceğiniz zaman onu içinize alırsınız. İstenmiyorsanız yapamazsınız" dedi.

Antalya’da 12 gün çok renkli geçecek

Antalya’da 12 gün çok renkli geçecek

Antalya’da 12 gün çok renkli geçecek

Antalya’da 12 gün çok renkli geçecek

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler