Ankara'yı sallayan istifalar!

Kanun Hükmünde Kararname yetkisi çerçevesinde özellikle maaş alanında yaptığı düzenlemeler gizli savaşa neden oldu.

Ankara'yı sallayan istifalar!

Hükümetin seçim öncesinde Meclis'ten aldığı Kanun Hükmünde Kararname yetkisi çerçevesinde özellikle maaş alanında yaptığı düzenlemeler gizli savaşa neden oldu.

Bürokrasinin hedefinde ise KHK'nın düzenleyicisi durumunda bulunan Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala ile Maliye Bakanlığı Müsteşarı Naci Ağbal bulunuyor. Bürokrasideki şikayetlerin bakanlara oradan da Başbakan Tayyip Erdoğan'a iletildiği belirtildi. Düzenleme ile Türkiye'nin güvenliğinden sorumlu ve emrinde 100 binin üzerinde personel bulunan Emniyet Genel Müdürü ile emrinde 500 personel bulunan bir Genel Müdür aynı maaşı alacak.

Uzmanlar bu uygulamanın "eşit işe eşit maaş değil eşit unvana eşit maaş" uygulaması olduğunu bununda ciddi sıkıntıları beraberinde getireceğini ifade ettiler.

KHK YETKİSİ SEÇİMDEN ÖNCE ALINDI

Hükümetin, 12 Haziran seçimleri öncesinde Meclis'te aldığı Kanun Hükmünde Kararname yetkisinin süresinin dolmasına karşılık getirilen bazı düzenlemeler tam anlamıyla bürokraside gizli savaşa dönüştü. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın 12 Haziran seçimleri öncesinde önce bakanlıkların sayısı ve yapısını düzenleme amacıyla 6 Nisan 2011 tarihinde aldığı 6 aylık yetki yasası ile önce seçimler sonrasında bakanlıkların yapısı düzenlendi.

KHK'LAR GENİŞLETİLDİ

Bakanlıkların sayısı ve yapısını düzenleyen KHK'lar çerçevesinde yapılan değişikliklerin sorun oluşturması nedeniyle bu defa da bunları düzenlemek için yeni KHK'lar çıkarıldığı belirtildi. Bu çerçevede Ekonomi Bakanlığı ile ilgili KHK'daki sorunları gidermek için 5, Çevre ve Şehircilik; Kalkınma ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile ilgili KHK'daki sorunları gidermek için 3, Orman ve Su İşleri; Gıda, Tarım ve Hayvancılık; Gençlik ve Spor ile Avrupa Birliği Bakanlığı ile ilgili KHK'daki sorunları gidermek için 2 yeni KHK daha çıkarıldı.

"EŞİT İŞE Mİ, EŞİT UNVANA MI EŞİT MAAŞ ?"

Ancak bürokraside "15 Ocak krizi" olarak tanımlanan ve maaşlara yeni ayar getiren düzenleme 666 sayılı KHK. "eşit işe eşit ücret" sloganıyla çıkarılan KHK'nın "eşit unvana eşit ücret" sistemini getirmesi krizin fitilini ateşledi. Bu düzenleme ile tüm Genel Müdürler'ün aynı maaşı alacak. Yani emrinde 100 binin üzerinde personel olan Emniyet Genel Müdürü ile yine emrinde 500 personel bulunan bir genel müdür aynı maaşı alacak.

Uzmanlar şunları ifade ettiler : "KHK'daki düzenleme "eşit işe eşit ücret" değildir. Şayet KHK iddia edildiği gibi "eşit işe eşit ücret" sistemini getirmiş olsaydı Emniyet Genel Müdürüne Jandarma Genel Komutanına ödenmesi gereken ücretin ödenmesi gerekirdi. Ancak böyle bir durum yok KHK'da. Dolayısıyla da 666 sayılı KHK lanse edildiği gibi olmayan bir düzenleme."

İKİ FARKLI SİSTEM ORTAYA ÇIKACAK

15 Ocak 2012 tarihinden itibaren devlet memurlarının bir kısmı, eskiden de olduğu gibi, ekgösterge, taban aylığı, özel hizmet tazminatı, makam tazminatı gibi ödeme unsurları üzerinden maaşlarını almaya devam edecek.

Devlet memurlarının bir kısmı ise, yeni sisteme tabi olacak ve maaşları iki unsurdan (ücret göstergesi ve tazminat göstergesi) oluşacak. Yeni uygulama aynı birimde aynı unvanla çalışan devlet memurlarına yönelik iki farklı maaş sisteminin de ortaya çıkmasına yol açacak. neğin birinci derecedeki bir başbakanlık müfettişi şu an itibariyle ortalama 4.300 TL maaş almaktadır.

Oysa 15 Ocak 2012'den sonra birinci dereceli başbakanlık müfettişi kadrosuna atanan bir kişi ise ortalama 3.800 TL (2011 yılı maaş katsayılarına göre) civarında maaş alacak. Bir başka ifadeyle, 15 Ocak 2012'den önce başbakanlık müfettişi olmuş bir kişi için, 375 sayılı KHK'nın ek madde 10'una göre hesaplama yapılmayacak ve mevcut maaşı ödenmeye devam olunacak.

Bu durumda, aynı birimde görev yapan ve aynı işi yapan fakat farklı maaş düzeyine sahip müfettişler ortaya çıkacak. Tüm bu sıkıntılar nedeniyle geçen hafta içinde Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu'nda (BBDK) 3 uzmanın istifa ederek Adalet Bakanlığı'na sözleşmeli olarak geçtiği belirtildi.

Yeni sisteme eleştiriler

-Devlet maaş sistemi oldukça karmaşık hale getirildi. Yeni düzenleme ile kamu kurumlarının maaş ödemelerinde sıkıntıya neden olacak

-Zamanla daha yüksek vergi dilimlerine girileceğinden, yılın başında nispeten yüksek maaş alınacak, yılın ikinci yarısından itibaren ise maaşlar ciddi şekilde düşecek.

-Aynı birimde aynı unvanla aynı işi yapan fakat farklı maaş sistemi ve düzeyine tabi kamu personeli ortaya çıkacak. Bu durum özellikle üst kurullarda yoğun bir şekilde hissedilecek bu da yeni tartışmaları beraberinde getirecek.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem