Ankara‘da sıcak koalisyon mesaisi: İşte son gelişmeler

Başkent, milletvekillerinin yemin töreninin ardından "non-stop koalisyon mesaisi"ne odaklandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, AK Parti Genel Başkanı Başbakan Ahmet Davutoğlu'na görev vermesiyle başlayacak "resmi koalisyon görüşmeleri" öncesinde si

Ankara‘da sıcak koalisyon mesaisi: İşte son gelişmeler
Başkent, milletvekillerinin yemin töreninin ardından "non-stop koalisyon mesaisi"ne odaklandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, AK Parti Genel Başkanı Başbakan Ahmet Davutoğlu'na görev vermesiyle başlayacak "resmi koalisyon görüşmeleri" öncesinde siyasi partiler, seçenekleri masaya yatırıyor. CHP tarafından dillendirilen "CHP-MHP-HDP koalisyonu" ve "CHP'li azınlık hükümeti" formüllerinin devre dışı kalması, koalisyona giden tüm yolların AK Parti'den geçeceğini ortaya koydu.
 
TURLAR AK PARTİ İLE BAŞLIYOR
 
Muhalefet liderlerinin söylemlerindeki hissedilir yumuşama da, "uzlaşma" ihtimalini artırdı. AK Parti'de Davutoğlu,  vekillerin ardından MYK ve MKYK üyeleriyle de buluşarak, 81 ilin anketleri masaya yatırdı. AK Parti tabanı MHP ile koalisyon istiyor.
 
AK Parti'de ibre MHP'de
 
Seçimlerden sonra partisinin yetkili organlarıyla istişarede bulunan Başbakan Davutoğlu dün de AK Parti Genel Merkez'inde üç grup halinde 149 milletvekiliyle görüştü. Özellikle İç Anadolu ve Akdeniz'den seçilen vekillerin ilk tercihi "AK Parti+MHP" oldu. Doğu vekilleri çözüm süreci hassasiyetiyle "AK Parti + CHP" seçeneğini dile getirdi.
 
CHP yüzünü AK Parti'ye çevirdi
 
Parti Meclisi'nden koalisyon görüşmeleri konusunda yetki alan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "CHP+MHP+HDP'li koalisyon" ve "CHP'nin azınlık hükümeti" seçeneklerinin devre dışı kalmasıyla yönünü AK Parti'ye çevirdi. Kılıçdaroğlu, dün partisinin MYK'sını toplayarak kurmaylarıyla tabloyu değerlendirdi. Erken seçim istemeyen CHP'nin ortaya koyduğu 14 ilkeden makul olanlara AK Parti'nin "Olabilir" demesiyle, uzlaşma sağlanabilir.
 
MHP tabanı AK Parti diyor
 
HDP'nin içinde olacağı tüm formüllere kapıyı kapatan ve karşılıklı açıklamalarla CHP'yle restleşen MHP'de de ibre, AK Parti ile kurulacak bir koalisyonu işaret ediyor. Resmi bir açıklama yapılmasa da, sürekli "Önce ülkem ve milletim, sonra partim" diyen Devlet Bahçeli'nin, kurmaylarına Davutoğlu ile görüşeceği mesajını vermesi önemli görülüyor.
 
HDP'DE Kandil sendromu
 
Emanet oylarla parlamentoya giren HDP, bu oyları kaybetme endişesi ile erken seçime karşı çıkıyor. Tabloya göre HDP'nin önündeki seçenek, AK Parti'li bir koalisyon" kurulması. Ancak HDP tercihlerde 3. parti konumunda.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem