Anadolu Ajansı'nın Kahire ofisine baskın

Başta Mısır olmak üzere Arap ülkelerindeki bazı basın yayın organlarında Anadolu Ajansı (AA) Kahire Ofisinin kapatıldığı ve çalışanlarının gözaltına alındığı iddiaları üzerine aşağıdaki açıklamanın yapılmasına gerek duyulmuştur.AA, 55 farklı ülkede 6 dild

Anadolu Ajansı'nın Kahire ofisine baskın

Başta Mısır olmak üzere Arap ülkelerindeki bazı basın yayın organlarında Anadolu Ajansı (AA) Kahire Ofisinin kapatıldığı ve çalışanlarının gözaltına alındığı iddiaları üzerine aşağıdaki açıklamanın yapılmasına gerek duyulmuştur.

AA, 55 farklı ülkede 6 dilde yayın yapan, 15 ayrı millettten bin 200 çalışanı olan uluslararası bir haber ajansıdır. Bulunduğumuz her ülkede kanunlara titizlikle riyayet ederiz.

Mısır'da 8 yıldır çalışmalarını sürdüren AA, 2012'de AA Ortadoğu ve Afrika Bölge Müdürlüğünü Kahire'de kurmuştur. Ajansımızın yurt dışındaki en büyük ofis ve insan kaynağı Kahire'de bulunmaktadır. Başta Enformasyon Bakanlığı olmak üzere ilgili devlet kurumlarının tamamının onayı ile ofisimiz açılmıştır.

Mısır güvenlik güçleri tarafından 29 Ağustos Perşembe günü saat 16.00 sıralarında AA Kahire Bölge Müdürlüğünde birtakım incelemelerde bulunulmuştur.

Ajans avukatının hazır bulunduğu incelemede, çalışma izinleri, canlı yayın araç ve gereçleri gibi hususlar özellikle inceleme konusu yapılarak, yöneticilerimizden bilgiler alınmıştır. Kendilerine her türlü kolaylık sağlanmış, istenilen bilgi ve belgeler sunulmuştur. Bölge Müdürlüğünde yapılan incelemeler sonucunda hiçbir eksikliğe rastlanmamıştır.

İncelemeleri yapan güvenlik görevlileri, çalışmalarını tamamladıktan sonra bir yöneticimizi, sorularına cevap vermek üzere pois merkezine davet etmiştir. Görüşme neticesinde, Bölge Müdürlüğü ofisimizin çalışma izninin olmadığı öne sürülerek, konu savcılığa intikal ettirilmiş, savcılık da gereken belgelerin tamamlanmasını istemiştir.

Avukatımız, Bölge Müdürlüğünün Mısır yasalarına göre açıldığını, açılış tarihinde her türlü hukuki prosedürün yerine getirildiğini beyan etmiştir. Buna rağmen istenilen ekstra belgenin, ilk iş günü (1 Eylül Pazar) ilgili Bakanlıktan alınarak savcılığa sunulacağı belirtilmiştir.

Kahire Bölge Müdürlüğümüzde karşılıklı saygı çerçevesinde yapılan incelemeler neticesinde, Mısır yasalarına aykırı bir duruma rastlanmamıştır.

Buna rağmen Arap ülkelerinde yayın yapan bazı medya organlarında yer alan Ajansımızın Kahire Ofisinin kapatıldığı, çalışanlarının gözaltına alındığı yönündeki iddialar tamamen asılsızdır. Ofisimiz açık, çalışanlarımız da görevlerinin başındadır.

AA temsil edildiği ülkelerin tamamında o devletin kanunlarını esas alır. Çalışmalarını ve hukuksal mevcudiyetini bu kanunlar doğrultusunda yürütür. Aynı durum Mısır için de geçerlidir. AA'nın Mısır'daki hukuki durumu pek çok uluslararası haber ajansı ile aynıdır. Böyle olduğu için de yaklaşık 8 yıldan beri Mısır hükümetleriyle hiçbir engelle karşılaşmadan haber üretimini sürdürmektedir.

AA bundan böyle de yasaların öngördüğü çerçevede çalışmalarını yürüterek, "Güvenilir, Tarafsız, Etik, Hızlı" habercilik anlayışı doğrultusunda Mısır'daki çalışmalarına devam edecektir.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler