Almanya'da öldürülen Türkler

 Almanya'da 8 Türk, 1 Yunanlı ve 1 kadın polisi öldüren aşırı sağcı "Nasyonalsosyalist Yeraltı" (NSU) adlı terör hücresinin işlediği cinayetlerin araştırılması çerçevesinde Thüringen Eyaleti İçişleri Bakanlığı'nın, Anayasayı Koruma Dairesi muhbirlerinin i

Almanya'da öldürülen Türkler

 

Almanya'da 8 Türk, 1 Yunanlı ve 1 kadın polisi öldüren aşırı sağcı "Nasyonalsosyalist Yeraltı" (NSU) adlı terör hücresinin işlediği cinayetlerin araştırılması çerçevesinde Thüringen Eyaleti İçişleri Bakanlığı'nın, Anayasayı Koruma Dairesi muhbirlerinin isimlerinin yer aldığı bazı gizli belgeleri, isimleri karartmadan Federal Meclis Araştırma Komisyonu'na göndermesi tepki yarattı.
 
Almanya İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich, "Die Welt" gazetesine yaptığı açıklamada, gizli belgelerde muhbirlerin isimlerinin karatılmamasını eleştirerek, "Gelecekte de muhbirlere ihtiyacımız olacak ve bu da sadece, kimliklerinin gizleneceğine güvenmeleri ve isimlerinin açığa çıkmayacağını bilmeleri durumunda mümkün olacaktır" diye konuştu.
 
Friedrich, isimlerin açıklanmaması konusunda uyarıda bulunarak, muhbirlerin radikal çevrelerden bilgi alabilmek için önemli bir kaynak oluşturduğuna dikkati çekti.
 
Federal Meclis İçişleri Komisyonu Başkanı Wolfgang Bosbach da Thüringen Eyaleti İçişleri Bakanlığı'nın tutumunu eleştirerek, radikal çevrelerin içindeki kaynakların tümüyle kapanma tehlikesinin bulunduğunu söyledi.
 
Bosbach, muhbirlerin isimlerinin gizlenmemesinin güvenlik birimlerinin çalışmalarını da zorlaştıracağı için eyalet bakanlığının bu tutumunun anayasayı koruma daireleri tarafından da eleştirildiğini kaydetti.
 
Federal Başsavcı Rainer Griesbaum da muhbirlerin görevlerinin soruşturmalarda çok önemli olduğuna dikkat çekerek, isimlerinin ortaya çıkmasının görevlerini tehlikeye sokacağını söyledi.
 
Thüringen Eyaleti İçişleri Bakanlığı, muhbirlerin isimlerinin karartılmadığı 778 dosyayı Federal Meclis Araştırma Komisyonu'na iletmiş, yaklaşık 1000 dosya daha göndereceğini açıklamıştı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem