Alkol yasağı en çok onları vurdu!

Türkiye ve Rusya'da alkol satışına getirilen sınırlamalar ve yeni düzenlemeler Anadolu Efes'in performansını olumsuz etkiliyor. Efes'in Türkiye'deki satışları yüzde 12.2 düşerken, Rusya'daki satışlar da yüzde 10 azaldı. Uluslararası kredi derecelendirme k

Alkol yasağı en çok onları vurdu!

Türkiye ve Rusya'da alkol satışına getirilen sınırlamalar ve yeni düzenlemeler Anadolu Efes'in performansını olumsuz etkiliyor. Efes'in Türkiye'deki satışları yüzde 12.2 düşerken, Rusya'daki satışlar da yüzde 10 azaldı. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's de bu gelişmeler üzerine şirketin BAA3 olan kredi notunu değiştirmedi ancak not görünümünü negatife çevirdi. Eğer gelişmeler böyle devam ederse şirketin kredi notu da düşebilir.
 
Bloomberg, Anadolu Efes'in son dönemdeki performansı ile ilgili bir analiz yayımladı. Türkiye ve Rusya'daki alkol yasakları ve yeni düzenlemelere vurgu yapılan yazıda şirketin bir önceki seneye göre performansında ciddi bir düşüş olduğunun altı çizildi.  
 
İşte Bloomberg'de yer alan Efes haberinin tamamı:
 
"Türkiye’de satışların düşmesinin nedeni 9 Eylül’den bu yana saat 22:00’dan sonra alkol satışının yasak olması. Rusya’da ise yüksek vergiler ve alkole getirilen kısıtlamalar Efes’i zor durumda bırakıyor. Moody’s de şirketin kredi notu görünümünü 20 Kasım’da ‘negatif’ olarak belirlemişti. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu yaptığı açıklamada önümüzdeki dönemde şirketin kredi notunun düşebileceğinin de uyarısını yaptı.
 
SATIŞLAR YÜZDE 10 DÜŞTÜ

Öte yandan Efes’in Rusya’da son 9 aydaki satışları yüzde 10 civarında düştü. Ayrıca Rusya pazarı Efes’in global pazarının yüzde 45’ini oluşturuyor. SABMiller’ın Rusya'daki operasyonlarını 2012 yılında 1.9 milyar dolara satın alan şirketin Rusya pazarında kan kaybetmesi rakamlara da yansıdı. Buna göre şirketin geçen yıl pazar payı yüzde 16.1 iken şu anda bu oran yüzde 13.5’e düştü. Efes’in Türkiye’deki pazar payı ise yüzde 77 civarında. Ayrıca şirketin Türkiye’deki satışları ise yılın ilk 9 ayında yüzde 12.2 düştü."
 
MOSKOVA'DAKİ ÜRETİMİ KAYDIRIYOR

Öte yandan Anadolu Efes, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklama ile Rusya'nın başkenti Moskova'daki bira ve malt üretimini 1 Ocak 2014 tarihi itibariyle durdurma kararı aldığını duyurmuştu. Karara gerekçe olarak Rus bira pazarında beş yıl içinde kanuni düzenlemeler sebebiyle yüzde 20'den fazla daralma gerçekleşmesi gösterilmiş ve bu daralmanın Moskova'daki tesisin kapasite kullanım oranını da yüzde 60 seviyelerine gerilettiği belirtilmişti. Anadolu Efes Moskova'daki bira üretim faaliyetlerini Rusya'nın diğer bölgelerindeki üretim tesislerine kaydırılacak.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler