Akut deprem bölgesinde

AKUT'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, derneğin Bingöl, Erzurum, Trabzon ve Giresun ekipleri deprem bölgesine ulaşmaya başladı.

Akut deprem bölgesinde

AKUT'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, derneğin Bingöl, Erzurum, Trabzon ve Giresun ekipleri deprem bölgesine ulaşmaya başladı. Ankara ve Kocaeli ekipleri de Van'a gitmek üzere yola çıktı.

Van'da, Tabanlı köyü merkezli 7.2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. İlk raporlara göre, çoğunlukla Erciş'te olmak üzere 100'den fazla kişi hayatını kaybetti ve 500 kişi yaralandı.

Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Mustafa Erdik, ölü sayısının 700 ile 1000 arasında olabileceğini tahmin ediyor. Deprem sonrası 83 artçı sarsıntı kaydedildi.

Deprem, Doğu Anadolu'da 13.41'de meydana geldi. Enkaz kaldırma çalışmaları ilerledikçe ölü ve yaralı sayısı artıyor. Erciş'teki kriz masası, enkaz altında 366 kişinin olduğunu bildirdi. Vatandaşlar, soğuk havada ateş yakarak enkaz başında bekledi. Bazıları, cesetleri kendi imkanlarıyla hastanelere taşıdı.

Van kent merkezi, Erciş ve Bitlis'in Adilcevaz ilçesinde toplam 85 ceset çıkarıldı. Adilcevaz'da bir çocuk öldü ve yaklaşık 50 kişi yaralandı.

Deprem, Iğdır'dan Şanlıurfa'ya kadar geniş bir alanda hissedildi. Erciş'te özellikle Vanyolu ve Beyazıt mahallelerinde ciddi hasarlar meydana geldi. Kızılay, Erciş'te 25 bina ve 1 öğrenci yurdunun yıkıldığını açıkladı.

Kandilli Rasathanesi, Van ve Erciş'te depremin şiddetli hissedildiğini, yaklaşık 1000 evin hasar gördüğünü ve 700-1000 arası can kaybı tahmin edildiğini belirtti.

Deprem, Van'a 30 km uzaklıkta, yerin 5 km altında ve 25 saniye sürdü. Van, Erciş, Hakkari, Bitlis, Ağrı, Iğdır, Erzurum, Muş, Bingöl, Tunceli, Batman, Şırnak, Mardin, Diyarbakır, Siirt ve Şanlıurfa'da hissedildi.

Deprem sonrası birçok bina yıkıldı, elektrik ve telefon hatları kesildi. Genelkurmay Başkanlığı, 3 nakliye uçağını acil yardım için tahsis etti. Bitlis Valiliği, Erciş'e tıbbi destek sağladı.

İTÜ Maden Fakültesi ve İstanbul Üniversitesi'nden uzmanlar, bölgedeki aktif fay hatlarına ve olası büyük artçı sarsıntılara dikkat çekti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem