Akil Paker;"Keşke Öcalan serbest olsa"

 Akil İnsanlar Doğu Anadolu Bölgesi Heyeti Başkanı Can Paker, "Keşke böyle bir barış sürecini başlatan kişi daha özgür ortamda bunu devam ettirse. Ama siyaset böyle bir şey değil biliyorsunuz. Bu konuda da sabırlı olmanızı bir kardeşiniz olarak tavsiye ed

Akil Paker;"Keşke Öcalan serbest olsa"

 

Akil İnsanlar Doğu Anadolu Bölgesi Heyeti Başkanı Can Paker, "Keşke böyle bir barış sürecini başlatan kişi daha özgür ortamda bunu devam ettirse. Ama siyaset böyle bir şey değil biliyorsunuz. Bu konuda da sabırlı olmanızı bir kardeşiniz olarak tavsiye ediyorum" dedi.
 
Hakkari'deki bir otelde Heyet Başkanı Can Paker ile heyet üyeleri Sibel Eraslan, Abdurrahman Kurt, Mehmet Uçum, Ayhan Ogan, Zübeyde Teker ve Mahmut Arslan, sivil toplum örgütü temsilcileriyle bir araya geldi.
 
Mehmet Uçum moderatörlüğünde yapılan toplantının açılışında konuşan Paker, hiçbir siyasi partinin uzantısı olmadıklarını anımsatarak, heyetteki herkesin farklı dünya görüşü ve siyasi pozisyona sahip olduğunu ve "barış" ortak paydası altında bir araya geldiklerini söyledi.
 
Heyetteki isimlerin geçmiş dönemlerde de barış için mücadele ettiğine dikkati çeken Paker, şöyle konuştu:
 
"Hepimiz kendi adımıza barış için buradayız. Şükürler olsun ki bugün barış umudu daha da arttı. Sizlerin görüşünü duymak istiyoruz. Çünkü bu barışı ne biz, ne hükümet, sizler getireceksiniz. Sizler barışın arkasında durduğunuz sürece barış gelecektir. Bu nedenle sizlerin barışa giden yolda ne düşündüğünüzü duymak istiyoruz. Taleplerinizi aynen hükümete ileteceğiz."
 
Sivil toplum örgütü temsilcilerinin talepleri
 
Toplantıda söz alan sivil toplum örgütü temsilcilerinden Cilo Dağı Yardımlaşma Derneği Başkanı Halit Soydan, şu anda ülkede, Türk toplumunu ikna etmek, Kürt toplumunu memnun etmek gibi bir algının hakim olduğuna işaret etti.
 
Kürtlerin haklarının verilmesinin Türklerden bir şey eksiltmeyeceğini vurgulayan Soydan, şöyle devam etti:
 
"Benim kendi kimliğimi almamla Türk kimliğinde bir eksilme olmaz. Biz Türklerden bir şey almıyoruz, aksine kazandırıyoruz. Ülkenin parçalanacağını düşünen kesimlere şunu söylemek gerekiyor. Tarih boyunca Kürtlere ihanet ettiniz. İlk savaşımızı hep birlikte yaptık. Biz, Türkiye'yi güçlendireceğiz, büyüteceğiz. Başbakan Erdoğan, Filistin halkı için güzel şeyler söyledi. Aynı şeyleri bizler de istiyoruz."
 
Ülkede yaşanan şiddetin mağdurlarının Kürtler olduğunu bildiren Esnaf ve Sanatkar Odalar Birliği (ESOB) Genel Sekreteri Mikail Atan da kimseden altın tepsi içinde özgürlük istemediklerini, Allah'ın verdiği genel hakların anayasal güvenceye kavuşturulmasını beklediklerini ifade etti.
 
"Sıkıntılı süreç en çok kadın ve çocukları etkiledi"
 
Yaşanan sıkıntılı süreçten en çok kadın ve çocukların etkilendiğine dikkati çeken Hakkari Kadın Merkezi (KAMER) Başkanı Zozan Selimoğlu, barışın gelmesiyle kadın ve çocukların gözlerindeki umut ışıltısının daha da artacağını kaydetti.
 
Selimoğlu, şöyle konuştu:
 
"Bu görevde bulunduğunuz için sizlere teşekkür ediyoruz. Dünyanın neresinde olursa olsun şiddetten en çok etkilenenler kadın ve çocuklardır. Genel talep kesinlikle anadil olacaktır. En büyük sıkıntı anadilden kaynaklanan şiddettir. Kadınlar da barış konusunda çok umutlu ve telaşlıdırlar. Barış gelecek, kimsenin çocukları ölmeyecek. Olması gereken de buydu."
 
Kapanış konuşmaları
 
Taleplerin dinlenmesinin ardından konuşan Can Paker, Türklerin değiştiğini ve devletin de buna paralel olarak değişmek zorunda kaldığını söyledi.
 
Başbakan Erdoğan'ın 2002'de iktidar olduğunu ancak o zaman süreci başlatamadığını anımsatan Paker, "Çünkü o zaman başka bir devlet vardı. İnsanlar değiştiği için devlet değişti" dedi.
 
Heyet üyelerinden Mamut Arslan da barış sürecinin korunması gerektiğini bildirerek, "Bunu koruduğumuz sürece bugün istediğimiz önerilerin gerçekleştiğini göreceğiz. Türkiye Hakkari'den ibaret değil. Türkiye'nin her yerinde aynı hassasiyetin sağlanması için barış dilinin sağlanması gerekiyor" ifadelerini kullandı.
 
Diğer heyet üyeleri de başta Öcalan'a özgürlük konusu olmak üzere sivil toplum örgütü temsilcilerinin tüm taleplerini siyasi karar vericilere ileteceklerini belirtti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem