Akil insanlar ilk toplantısını yaptı

 Çözüm sürecisine katkı vermek amacıyla oluşturulan ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde çalışma yürütecek olan Akil İnsanlar heyeti, ilk toplantısını Malatya'da yaptı. Ramada Altın Kayısı Otel'de Malatya'daki sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile yapılan istişar

Akil insanlar ilk toplantısını yaptı

 

Çözüm sürecisine katkı vermek amacıyla oluşturulan ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde çalışma yürütecek olan Akil İnsanlar heyeti, ilk toplantısını Malatya'da yaptı.
 
Ramada Altın Kayısı Otel'de Malatya'daki sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile yapılan istişare toplantısına Akil İnsanlar heyetinden Doğu Anadolu Bölge Başkanı Can Paker, Başkan vekili Sibel Eraslan, sekreter Ayhan Ogan, Abdurrahman Dilipak, Abdurrahman Kurt, Zübeyde Teker katıldı. Heyette bulunan Mahmut Arslan, İzzettin Doğan ve Mehmet Uçum'un önceden planladıkları programnedeniyle yarınki programa katılacakları belirtildi.
 
Heyet başkanı Can Paker, arabulucu olmadıklarını, sadece halkın görüşünü almak için il il toplantılar düzenleyeceklerini belirtti. Akil insanların arabuluculuk ya da taraflar arasında müzakereye katılan bir grup olmadığının altını çizen Paker, "Yıllardır devam eden Kürt sorununun ancak barış içinde çözülebileceğini düşünen insanların bir araya gelmesidir. Silah olmadan barış ortamı içerisinde çözüleceğine inanıyoruz. Barış ortamı Türkiye'yi daha fazla demokratikleştirmeye yönlendirecektir. Hepimizin inancı budur. Sizlerin sorularını buradakiler cevaplayacaktır. Silahlar konuşmadığı zaman çözüm çok daha kolay olacaktır.Çözümün mutluluk getireceğini düşünen insanlarımız; çözüm ve süreçle ilgili bize vereceğiniz fikir ve şüpheleriniz çok önemlidir. Biz bunları Ankara'ya ileteceğiz." dedi.
 
"ÇÖZÜMÜ SİYASETÇİLER ÜRETECEK"
 
Heyet Başkan Vekili yazar Sibel Eraslan da çözümü siyaset kurumunun üreteceğini vurguladı. 30 yıldır süren sorunun süreç içinde siyasal ve ekonomik rant aracına dönüştüğünü söyleyen Eraslan, şöyle devam etti: "Ama artık terörle beslenen vesayetlerin çözüme karşı olan ve teklifleri olmayanların da aslında kan dökülmesine razı gelmeyeceklerini düşünüyorum. Hangi insan kan dökülmesini ister ki çözümsüzlük adına? Herkesin siyasi görüşü ve düşüncesi var ancak, bir araya gelişimizin özünde hayata dokunuş var."
 
Zübeyde Teker ise terörden etkilenenlerin büyük acılar yaşadığına işaret etti. İnsanların nasıl bir barış talebi olduğunu ortaya koymak için kentte bulunduklarını dile getiren Teker, "Bu ülkede yıllarca bir arada dostluk içinde yaşamak önemlidir. Birileri sürekli üstün olma isteği, ırk kimlikleriyle bu ülkede hayat bulmuşlardır. Bunun bedelini ödemek istemiyoruz. Hiçbir inanç ve düşüncenin egemen olmasını istemiyoruz. Malatya halkı nasıl bir barış istiyor? Neleri esas almak gerekiyor? Bunları dinlemek için buradayız. Önemli olan tabanın ne istediğidir. Vicdanınızın aktardığını, sizin sesinizi duyurmak için buradayız." diye konuştu.
 
"BU MESELE PARTİLER ÜSTÜ BİR MESELE"
 
Sivil Dayanışma Platformu Başkanı Ayhan Ogan ise 8 haftalık bir çalışma planladıklarını, bunun 7 haftasının bölgedeki görüşmelere, bir haftasının İstanbul'da raporlaştırma çalışmalarına ayrılacağını bildirdi. Ayhan Ogan, bölgedeki çalışmalar kapsamında kapalı salon toplantıları ve açık hava buluşmaları yanında bölge halkıyla, esnafla, sivil toplum kuruluşlarıyla çeşitli ziyaretler ve temaslarda bulunulacağını kaydetti. Sorunun Türkiye'nin meselesi olduğundan yola çıkarak partiler üstü bir mesele şeklinde gördüklerini vurgulayan Ogan, "Bu sürecin Türkiye'de ileri, katılımcı demokrasi ve sırtını halka dayamış bir siyasal sistemin yeninden kurulmasına katkı sağlayacak bir süreç olarak görüyorum." dedi.
 
"ADALET OLMAZSA BARIŞ DA OLMAZ"
 
Gazeteci-yazar Abdurrahman Dilipak ise kanaat farklılıklarını çatışma sebebi sayarak kan üzerine kendilerine iktidar ve vesayet arayışı içinde olanların bulunduğuna dikkat çekti. Barışın ön koşulu olarak adaleti sayan Dilipak, "Adalet ve barış olmazsa özgürlük güvence altında olamaz. Aklın ve vicdanın barışması gerekir. Sadece kendi sorununu çözen değil, bütün insanlığın hayrına olmayan çözüm bizim önerimiz olamaz. Bir Müslüman ve Türk olduğumuzu düşünüyoruz. Bulgaristan'daki Türkler ve Müslümanlar için ne düşünüyor ve istiyorsam burada da ötekilere vadediyorum." ifadelerini kullandı.
 
Heyette yer alan Akil İnsanlar'ın konuşmalarının ardından AK Parti Milletvekili Abdurrahman Kurt'un moderatörlüğünde sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin görüşleri alındı. İnsan Hakları Derneği (İHD) Malatya Şube Başkanı Servet Akbudak'ın konuşması dikkat çekti. Akbudak, mevcut uygulama kapsamında çatışmada öldürülen terörist cenazelerinin otopsi için Malatya'ya getirildiğini anımsattı. Çözüm süreciyle başlayan olumlu havanın çatışmaları durdurduğuna vurgu yapan Akbudak, "Üç aydır ölüm haberleri almıyoruz. Bu süreci destekliyoruz." diye konuştu.
 
Akil İnsanlar Doğu Anadolu Heyeti üyelerine iki günlük temasları boyunca Malatya Emniyet Müdürlüğü tarafından koruma desteği sağlanacağı öğrenildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem