Akdoğan'dan çarpıcı açıklamalar

Başbakan Erdoğan'ın Başdanışmanı Yalçın Akdoğan, çözüm süreciyle ilgili dikkat çekici mesajlar verdi.Milliyet'ten Serpil Çevikcan'a konuşan Akdoğan, "Çocukların dağa çıkarılması, yol kesme, ateş açma süreci zehirliyor. Bunları şafak sökmek üzereyken yaşan

Akdoğan'dan çarpıcı açıklamalar
Başbakan Erdoğan'ın Başdanışmanı Yalçın Akdoğan, çözüm süreciyle ilgili dikkat çekici mesajlar verdi.
Milliyet'ten Serpil Çevikcan'a konuşan Akdoğan, "Çocukların dağa çıkarılması, yol kesme, ateş açma süreci zehirliyor. Bunları şafak sökmek üzereyken yaşanan lüzumsuz gerilim olarak düşünüyorum" dedi.
 
Başbakan Başdanışmanı ve Ak Parti Milletvekili Akdoğan, Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı adaylığı için 'Her şeyi o idare edecek gibi afakî değerlendirmeleri doğru bulmuyorum' dedi. Başbakanlık yapacak ismin cumhurbaşkanı ile 'uyumlu' olması gerektiğini belirtti.
 
Sayın Başbakan'ın Ak Parti'nin cumhurbaşkanı adayı olacağı kesinleşti diyebiliriz. Nasıl bir cumhurbaşkanı göreceğiz? Kendisi Köşk'e çıkarsa aşağıda nasıl bir düzen kurulacak?
 
Sayın Başbakanımız 2007'deki gibi çok geniş istişareler yürütüyor. Neticede kişisel kariyer planlaması yapılmıyor. Bu bir memleket meselesi. Başbakanımızın isminin önde çıkması da normal bir durum. İstişareler tamamlanmış değil. Sayın Başbakanımızın takdiri önemlidir ve sonuçta bir karar verilecektir.
 
Peki, ailenin sıcak bakmadığı gibi bilgiler doğru mudur?
 
Elbette ailenin fikirleri önemli. Hepsinin farklı görüşleri olabilir. Ailede kimse bir anket falan yapmadı. Çok afakî değerlendirmeler yapmayı doğru bulmuyorum. Tayyip Erdoğan, büyük bir siyasi hareketin ve Türkiye'nin lideridir. Liderlik özelliklerine sahip genel başkanlar dönemi, Tayyip Erdoğan'a kadar neredeyse kapanmıştı. Atatürk, İnönü, Menderes dönemi var, daha sonra Özal, Erbakan, Türkeş, Demirel. Ondan sonra güçlü liderler ortaya çıkmadı. Bu yüzden de Tayyip Erdoğan Türkiye'nin geleceğinde en önemli lider olmaya devam edecektir. Ama burada halkın seçtiği cumhurbaşkanı, padişah olacak gibi yorumlar yapmak da, tedirginlikler üretmek de doğru değil. Her şeye o karar verecek, her şeyi o idare edecek gibi afakî değerlendirmeler yaparak, tedirginlik üretmeyi ben doğru bulmuyorum.
 
MAKAMLARA HAPSEDEMEZSİNİZ
 
Sayın Başbakan seçilirse çok farklı bir cumhurbaşkanı profili göreceğimiz kesin.
 
Tayyip Erdoğan hiçbir şeye karışmayacak, elini eteğini çekip köşesinde oturacak gibi düşünmek de doğru değildir. Cumhurbaşkanları zaten etkilidir. Örneğin HSYK, internet, MİT düzenlemelerinde Sayın Cumhurbaşkanımızın görüşlerini hep dikkate aldık. ‘Sadece halk cumhurbaşkanı seçtiğinde etkili bir cumhurbaşkanı olacak' demek Cumhurbaşkanımıza haksızlık olur. Ama halkın seçtiği cumhurbaşkanı, elbette farklı bir misyon üstlenebilir. Tedirginlik pompalamak doğru değil. ‘Tayyip Erdoğan cumhurbaşkanı olsun hiçbir şeye karışmasın' demek de son derece yanlış olur.
 
Sayın Erdoğan'ın yönetme biçimi ve kişiliğinden kaynaklanan sonuçlar olmayacak mı? Bazı insanlar her şeyi kontrol etmek isterler.
 
Kontrolle değil, etki gücüyle alakalı. Tayyip Erdoğan, Belediye Başkanı iken hangi şehre gitse, genel başkan gibi karşılanıyordu. Muhtar bile olsa ülke yönetimine etki edecek bir tavır ortaya koyar. Makamdan gelen bir etki gücü değildir bu. Yasaklı olduğu dönemde de önemli etkiler yapan bir insan olmuştur. Bu kadar etkili bir siyasi lideri belli makamlara hapsedemezsiniz.
 
HAKSIZLIK OLUR
 
Bu boşluğu Ak Parti nasıl dolduracak? Birçok alternatif konuşuluyor.
 
Öncelikle ilkesel olarak ben Tayyip Erdoğan, Abdullah Gül isimleri ile ilgili cümle kurulurken, azami hassasiyet gösterilmesi gerektiği kanaatindeyim. Sayın Cumhurbaşkanımızı biz çok seviyor ve sayıyoruz. Onu üzecek spekülasyonlar yapılmasını doğru bulmam. ‘Falankes olmasın' yorumları kadar ‘Filankes olsun' yorumlarını da yanlış bulurum. Partinin iradesine ipotek koyma gibi algılarım. Şahsi görüşler, ilgili kurullarda ortaya konulmalıdır. Burada ‘Genel Başkan ayrı, Başbakan ayrı olsun' fikri kabul edilir mi, bu bir sorudur.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem