Akdeniz'de Beyaz Fırtına!

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından planlanan ve 101 unsurun katılımıyla icra edilen Beyaz Fırtına 2014 Tatbikatı'nın basına açık gerçekleşen “Seçkin Gözlemci Günü”nde güdümlü mermi ve torpido atışları gerçekleşti. Genelkurmay Başkanı Necdet Özel'in d

Akdeniz'de Beyaz Fırtına!
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından planlanan ve 101 unsurun katılımıyla icra edilen Beyaz Fırtına 2014 Tatbikatı'nın basına açık gerçekleşen “Seçkin Gözlemci Günü”nde güdümlü mermi ve torpido atışları gerçekleşti. Genelkurmay Başkanı Necdet Özel'in de izlediği tatbikatta, unsurlar gerçekleştirdikleri atışlarda yüksek isabet oranına ulaştı.
 
Türk Silahlı Kuvvetleri 2014 yılı tatbikatlar programında yer alan ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından planlanan Beyaz Fırtına 2014 Tatbikatı'nın “Seçkin Gözlemci Günü” basına açık gerçekleşti.
 
Tatbikatta “Sancak gemisi” olan TCG Salihreis gemisinde törenle karşılanan Genelkurmay Başkanı Necdet Özel'e kuvvet komutanları da eşlik etti. TCG Salihreis gemisinin Antalya Limanı'ndan ayrılışının ardından Özel, TCG Kemalreis fırkateyni tarafından top atışıyla selamlandı. Antalya körfezindeki tatbikat sahasına ulaşan unsurlar, gerçek suüstü ve hava hedeflerine 6 tip güdümlü mermi, torpido ve top atışları yaptı.
 
“Manpad Stinger”, “Hellfire”, “Penguin”, “RAM Nokta Savunma”, “Sea Sparrow”, "Gelişmiş Sea Sparrow" güdümlü mermileri ve torpido atışlarında yüksek oranda isabet sağlanırken, hedef olarak ise uzun yıllar Türk Deniz Kuvvetleri'nde görev yaptıktan sonra hizmet dışına çıkarılan “Serdar” adlı çıkarma gemisi ile TAI tarafından imal edilen “Turna” adlı hedef uçaklar kullanıldı. Milli İstihbarat Teşkilatı'na (MİT) ait bir istihbarat uçağı da görev yapan unsurlara istihbarat desteği sağladı.
 
Tatbikatın, Türk Deniz Kuvvetleri envanterindeki tüm güdümlü mermi ve torpido çeşitlerinin kullanıldığı ilk tatbikat olduğu belirtildi.
 
Tatbikatta, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı 73, Sahil Güvenlik Komutanlığı'na bağlı 21, Hava Kuvvetleri'ne bağlı 6 ve MİT'e bağlı 1 olmak üzere toplam 101 unsur ile 3 bin 951 personel görev aldı.
 
Tatbikata katılan unsurlar yarın görev yerlerine dönmek üzere hareket edeceği bildirildi
 
- Genelkurmay Başkanı Özel
 
Genelkurmay Başkanı Özel, gazetecilere yaptığı açıklamada, TCG Salihreis fırkateyninde bulunmaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti. 
 
Genelkurmay Başkanlığının direktifleriyle Ege Ordu Komutanlığı tarafından sevk ve idare edilen Efes 2014 Fiili Atışlı Müşterek Tatbikatı'nın ardından Donanma Komutanlığı tarafından sevk ve idare edilen Beyaz Fırtına 2014 Tatbikatı'nın gözlemci günlerini izlediğini belirten Özel, "Her iki tatbikata katılan personel, silah, araç, gereç ve teçhizat miktarına baktığımızda, bu tatbikatların ne kadar kapsamlı olduğunu görüyoruz. İşte böyle bir tatbikatı ancak büyük devletlerin güçlü silahlı kuvvetleri yerine getirebilir. Bağrından çıktığımız yüce milletimize her zaman minnet ve şükran borçluyuz. Bugün Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ulaştığı seviyeden gurur duyuyorum” dedi.
 
Ulu Önder Atatürk'ün “Hudutlarının mühim ve büyük aksamı deniz olan Türk devletinin donanması da mühim ve büyük olmak gerekir. O zaman Türkiye Cumhuriyeti daha müsterih ve emin olacaktır. Mükemmel ve kadir bir Türk donanmasına malik olmak gayedir” ifadelerini hatırlatan Özel, Türk donanmasının günümüzde köklü gelenekleri, görkemli geçmişi, modern yapısı ve gelişmiş silahlarıyla caydırıcı bir deniz gücü konumunda olduğunu dile getirdi.
 
Özel, Türk donanmasının kurulduğu günden bu yana Türkiye'nin denizlerdeki hak ve menfaatlerinin korunmasında kendisine verilen görevleri başarıyla yerine getirdiğinin altını çizerek, aynı zamanda Türk milletinin ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin dünya çapındaki saygınlığına da önemli katkılar sağladığını kaydetti.
 
Türk Deniz Kuvvetleri'nin Libya'da düzenlenen NATO operasyonunda ambargonun uygulanması ve insani yardım konularıyla Somali açıklarındaki deniz haydutluğuna karşı yürütülen NATO operasyonlarında görevlerini başarıyla yerine getirdiğini aktaran Özel, bu başarıların Deniz Kuvvetleri'nin etkinliğinin ve personelinin niteliğinin bir göstergesi olduğunu vurguladı.
 
Barbaros Deniz Görev Grubu'nun Afrika seyrine de değinen Özel, seyir esnasında dünyanın sayılı birkaç donanması tarafından icra edilebilen güdümlü mermi atışları yapıldığını, Türk mühendisler tarafından geliştirilen savunma modüllerinin kullanıldığını, 20'ye yakın liman ziyareti gerçekleştirildiğini, ortak eğitim ve tatbikatlar yapıldığını bildirdi.
 
Özel, “Türk donanmasının böylesi bir seyri yapabilecek nadir kuvvetlerden birisi olduğu dünyaya gösterilmiştir.” diye konuştu.
 
Denizlerin sosyal, ekonomik ve stratejik önemine işaret eden Özel, 8 bin 333 kilometre kıyı uzunluğu bulunan Türkiye için de denizlerin önemli olduğunu ifade etti. 
 
Türkiye'nin çevre denizlerinde ilan edilmiş veya edilmemiş deniz yetki alanlarının kapladığı deniz sahasının, Türkiye'nin yarısı kadar bir alanı içerdiğine dikkati çeken Özel, şöyle konuştu:
 
“Denizlerin kullanımına yönelik gelişmeler göz önünde bulundurulduğunda gelecek nesillerin bu mavi vatana bizlerden çok daha fazla ihtiyaç duyacağı açıktır. Türkiye'nin çevre denizlerinde yer alan mavi vatana yönelik oldu bitti ve dayatmalara karşı müteyakkız bulunulması, hak ve menfaatlerimizi koruyabilecek caydırıcı gücü yüksek, modern sistemlerle teçhiz edilmiş, eğitimli personel ile modern usul ve yöntemleri kullanabilen bir deniz kuvvetine sahip olması hayati öneme haizdir. Deniz Kuvvetlerimiz yaklaşık 10 gündür Marmara, Ege ve Doğu Akdeniz'de devam eden Beyaz Fırtına 14 Tatbikatı süresince sergilediği harbe hazırlık seviyesi, yüksek disiplini ve moral anlayışı ve modern mühimmatla desteklenen hassas angaja kabiliyetiyle şartlar ne olursa olsun, çevre denizlerimiz başta olmak üzere dünya denizlerinde hak ve menfaatlerimizi koruyabilecek seviyede olduğunu göstermiştir. Denizlerimizde sancak ve varlık göstererek deniz hak ve yetki alanlarımız içerisindeki kararlılığımızı ortaya koymuştur. Artık dünya kamuoyu savaşta veya barışta yaşanan sivil can kayıplarına haklı olarak tepki göstermektedir. Bu husus hassas angaja kabiliyetinin de önemini artırmıştır. Bu nedenle bugün izlediğimiz atışlarda gösterilen başarıdan dolayı gurur duydum. Bu başarı sahip olduğumuz teknolojinin yanı sıra personelimizin ulaşmış olduğu eğitimin de bir sonucudur.”
 
Orgeneral Özel, tatbikatı planlayan ve başarılı bir şekilde icra edilmesini sağlayan tüm komutanlara ve personeli de tebrik etti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem