AK Parti'de çek yasasında çatlak

 Hukukçular ve işadamlarının ardından Çek Kanunu'ndaki hapis cezalarını ortadan kaldıran kanun tasarısı AK Parti'de de tartışmaya neden oldu.Adalet Komisyonu'nda kabul edilerek gelecek hafta Meclis gündeminde ele alıncak Çek Kanunu Tasarısı AK Parti Grup

AK Parti'de çek yasasında çatlak

 

Hukukçular ve işadamlarının ardından Çek Kanunu'ndaki hapis cezalarını ortadan kaldıran kanun tasarısı AK Parti'de de tartışmaya neden oldu.

Adalet Komisyonu'nda kabul edilerek gelecek hafta Meclis gündeminde ele alıncak Çek Kanunu Tasarısı AK Parti Grup Yönetim Kurulu toplantısında da ele alındı. Adalet Bakanı Sadullah Ergin milletvekilleri Çek Kanunu Tasarısı konusunda ikna etmeye çalıştı.

600 bin dosya var

AK Parti Konya Milletvekili Hüseyin Üzülmez, Çek Kanunu'nda 600 bin dosyayı işlemden kaldırmak için düzenleme yapıldığını ancak bu dosyaların 50-60 bin kişiye ait olduğunu kaydetti.

Üzülmez, "Birden fazla karşılıksız çek veren insanlara dolandırıcılıktan ceza verilmeli. Şirket kurarak çek karnesi alan kişiler piyasayı karşılıksız çekler dağıttıktan sonra eşi,oğlu veya kızı adına şirket kurarak yeni çek karnesi alarak piyasayı yeniden dolandırıyor" dedi.

Kimse ödemez

AK Parti Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can kredi kartında olduğu gibi çek karnesi verilen kişilere de limit uygulanması gerektiğini kaydetti. Can, karşılıksız çekteki hapis cezasının kaldırılmasının af olacağına dikkat çekerek "Bugüne kadar çek alanlar hapis cezası olduğunu bilerek çek alıyorlardı. Hapis cezasını kaldırırsak kimse çeklerini ödemez" diye konuştu.

Alacaklının hakkı korunmalı

Ak Parti Karaman Milletvekili Mevlüt Akgün, Çek Kanunu Tasarısıyla hapis cezasının kaldırılmasına karşı çıktı. Akgün, şunları söyledi:

"Çek yasası düzenlenirken Avrupa'da hapis cezası veren ülke olmadığından sözleşmeden doğan yaptırımların hapis cezası olamayacağı görüşünden hareket ediliyor. Terazini iki kefesi var. Bir alacaklı bir de borçlu var. Alacaklının haklarını koruyan düzenlemeler olmalı.

Ticari hayatta çeke karşı bir güven oluştu. Karşılıksız çekte hapis cezasının kaldırılması ticari hayatta çeke oluşan güveni sarsar. Alacaklıların haklarını koruyan düzenlemeler konulmalıdır. Örneğin çek sigortası olabilir. Bankaların sorumluluğu arttırılabilir. Yeterli teminatlar alınır. Böyle olmadan hapsi kaldırdım demek ticari hayatta çeke olan itibarı zedeleyebileceği gibi ticari hayattaki güveni sarsar."

KINAY: PİYASALAR, SAĞLAM ÖDEME ARACINDAN MAHRUM KALMASIN

Öte yandan, AK Parti Kütahya Milletvekili Hasan Fehmi Kınay Yatirimyeri.com'a yaptığı açıklamada, çek'te hapis cezasının kalkmasının piyasaları "sağlam" ödeme aracından yoksun bırakmaması gerektiği uyarısında bulundu. Kınay şunları söyledi:

"Elektronik çek gibi yeni ve güçlü ödeme araçları finans sektörü  tarafından üretilmeli. Çek, senet gibi ödeme araçları finans sektörünün daha büyük titizlikle arkasında durduğu ve elektronik ortama taşıdığı ürünler haline dönüşmeli.

Bu bağlamda yeni Türk Ticaret Kanunun  Güvenli Elektronik İmzayi düzenleyen 1526. Maddesindeki "poliçe, bono, çek, makbuz senedi, varant ve kambiyo senetlerine benzeyen senetler güvenli elektronik imza ile düzenlenemez. Bu senetlere ilişkin kabul, aval ve ciro gibi senet üzerinde gerçekleştirilen işlemler güvenli elektronik imza ile yapılamaz" şeklindeki düzenlemeyi de yeniliklerin önünde engel oluşturacağını düsünüyorum.

Bilişim sektörünün her işlemi elektronik boyuta taşıdığı bir ortamda bu gibi sınırlamaların yersiz olduğunu düşünüyorum. Ayrıca yeni Türk Ticaret Kanunu'nun ve Borçlar kanununun da ruhuna aykırı. Elektronik ortamda hazırlanıp imzalanan sözleşme metinlerine hukuki  güvence sağlanıyorsa, ödeme araçlarına sınırlama getirmek niye?   Yasanın  Yürürlüğe girmesinden önce yapılacak ilk düzenlemede bu maddenin kanundan çıkarılması yerinde olur."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem