Ajanların listesi açıklandı

 Makedonya Cumhuriyeti Gerçekleri Araştırma ve Doğrulama Komisyonu, eski Yugoslavya'nın istihbarat örgütü "UDBA" için çalışan aralarında halen milletvekili ve çeşitli kurumlarda görev yapan 10 kişinin ismini açıkladı.  Makedonya Cumhuriyeti Gerçekleri Ara

Ajanların listesi açıklandı

 

Makedonya Cumhuriyeti Gerçekleri Araştırma ve Doğrulama Komisyonu, eski Yugoslavya'nın istihbarat örgütü "UDBA" için çalışan aralarında halen milletvekili ve çeşitli kurumlarda görev yapan 10 kişinin ismini açıkladı.

 

 

Makedonya Cumhuriyeti Gerçekleri Araştırma ve Doğrulama Komisyonu'nun resmi internet sitesinde yapılan açıklamada, 1996 ve 2006 yıllarına ait Avrupa Birliği Parlamentosu kararları çerçevesinde ülkenin demokrasisinin korunması doğrultusunda, eski rejimin gizli ajanlığını yapanları kamuoyuna duyurdukları ve duyurmaya devam edecekleri ifade edildi. İsimleri açıklanan kişileri bu şekilde cezalandırmanın hedeflenmediği belirtilen açıklamada, bu sayede ülkenin demokrasisine katkıda bulundukları vurgulandı.

 

Komisyonun resmi web sitesinde eski Yugoslavya'nın istihbarat örgütü UDBA için çalışan 10 kişinin isim ve görevleri şöyle açıklandı:

 

"Slobodan Ugrinovski (Üsküp Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi), Vangel Gagçev (eski Hakim), Nikolçe Babovski (Milletvekili adayı), Seyfeddin Haruni (Milletvekili), Vladimir Milçin (Tiyatro Fakültesi Dekanı), Şaban Şehu (Başbakanlık danışmanı), Yordanço Çevreski (Devlet Radyo Televizyon Kurulu Üyesi ve eski sinema sanatçısı), Mahi Nesimi (Büyükelçi), Faredin Miftari (Üsküp Hapishanesi Müdür Yardımcısı), Zoran Yovanovski (Rosoman Belediyesi Meclis Üyesi) ve Kosta Balabanov (Makedonya Müzesi Kurulu Üyesi)."

 

Gerçekleri Araştırma ve Doğrulama Komisyonu Başkanı Tome Aciev bu uygulamanın yeni çıkarılan ve ''Lustrasyon Kanunu'' olarak bilinen ''Kamu görevinde bulunmayı ve belgelere ulaşmayı sınırlama ve devlet güvenlik kurumları ile iş birliğini ilan etme kanunu'' çerçevesinde yapıldığını ifade etti.

 

Muhalefet tarafından komisyon üyeliğine atanan Çedomir Damyanovski ise bu ilana karşı çıktığını ve yapılan işlemin anayasaya aykırı olduğunu ileri sürdü.

 

Eski Yugoslavya Cumhurbaşkanı Josip Broz Tito tarafından kurulan istihbarat örgütü “UDBA" yurt içinde ve yurt dışında özellikle 1950 ve 1980 yılları arasında toplumun çeşitli kesimlerinden çok sayıda ajan çalıştırdığı biliniyor. Her türlü meslekte görev yapan bu kişiler, rejim aleyhine olan gelişmeleri ve faaliyetleri düzenli olarak "UDBA"ya ilettikleri ifade ediliyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler