AİHM'den Öcalan reddi!

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) 5 yargıçtan oluşan kurulu, Abdullah Öcalan’ın tutukluluk koşulları ile ilgili 18 Mart 2014 tarihinde aldığı kararın, temyize götürülmesiyle ilgili Türkiye ve Öcalan’ın avukatlarının yaptığı itirazları reddetti.Tür

AİHM'den Öcalan reddi!

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) 5 yargıçtan oluşan kurulu, Abdullah Öcalan’ın tutukluluk koşulları ile ilgili 18 Mart 2014 tarihinde aldığı kararın, temyize götürülmesiyle ilgili Türkiye ve Öcalan’ın avukatlarının yaptığı itirazları reddetti.

Türkiye ve Öcalan’ın avukatları, 18 Mart’taki karardan sonra, davanın 18 yargıçtan oluşan ve temyiz niteliğindeki büyük dairede görüşmesini talep etmişti. Ayrı ayrı yapılan temyiz başvurularını inceleyen AİHM’in 5 kişiden oluşan kurulu, davanın büyük mahkemede görüşülmesine gerek görmedi.

-18 Mart’taki karar-

AİHM, 18 Mart’taki kararında Öcalan’ın avukatlarının tutukluluk koşullarıyla ilgili yaptığı başvuruyu kısmen haklı bulmuştu.

AİHM, 2009 yılına kadarki tutukluluk koşullarında, ihlal kararı olduğunu belirtmiş, ancak bu tarihten sonra koşulların iyileştiğine hükmetmişti. Mahkeme ayrıca, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla ilgili olarak şartlı salıverme olanağı tanınması gerektiği yorumunu yapmıştı.  

Mahkeme, 2009 yılından önceki dönemdeki tutukluluk koşullarının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırı olduğu sonucuna varmıştı. AİHM, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla ilgili olarak ise şartlı salıverme olanağı ihtimalinin açık tutulması gerektiğini belirtmişti.

AİHM, Abdullah Öcalan'a tazminat ödenmesine gerek görmemiş sadece mahkeme masrafları olarak 25 bin Avro ödenmesine hükmetmişti.

Öcalan'ı 1999 yılından bu yana İmralı'da 6 kez ziyaret eden Avrupa İşkence ve Kötü Muameleyi Önleme Komitesi'nin (CPT), son raporu geçen yıl mart ayında açıklamıştı. Raporda, Öcalan'ın materyal tutukluluk koşullarında sorun olmadığı ve kötü muamele görmediği belirtilmiş, buna karşılık avukatlarıyla ve yakınlarıyla görüşmesinde yaşadığı sorunların giderilmesi istenmişti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler