Aidatsız kredi kartı geliyor

Özellikle banka tüketicisine 'devrim' denecek ölçüde haklar getiren yeni tüketici kanun tasarısı TBMM'ye sunuldu. Tasarıda bankacılık işlemlerinden, konut satışına kadar çok sayıda düzenleme var. Tüketici haklarını yeniden tanımlayan kanun tasarısı Türkiy

Aidatsız kredi kartı geliyor
Özellikle banka tüketicisine 'devrim' denecek ölçüde haklar getiren yeni tüketici kanun tasarısı TBMM'ye sunuldu.
 
Tasarıda bankacılık işlemlerinden, konut satışına kadar çok sayıda düzenleme var.
 
Tüketici haklarını yeniden tanımlayan kanun tasarısı Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunuldu. Çok tartışılan, özellikle bankacılık işlemleri konusunda uzalşamya varılamadığı için bugüne kadar uzayan tasarıda, tüketiciye 'devrim' denebilecek ölçüde yeni haklar geliyor. Tasarının en çok konuşulan kısmı, tüketicinin en çok şikayetçi olduğu bankacılık işlemleri. Tasarıya göre, tüketicinin bankacılık işlemlerinde ödediği komisyon ve ek ücretler düzene bağlanacak, kart aidatları ortadan kalkacak.
 
HESAP ÜCRETLERİ HAKKINDA
 
Tasarıya göre, belirli süreli kredi sözleşmesine ilişkin bir hesap açılması ve bu hesaptan sadece krediyle ilgili işlemler yapılması durumunda, tüketiciden bu hesaba ilişkin herhangi bir isim altında ücret veya masraf talep edilemeyecek. Bu hesap, kredinin ödenmesi ile kapanacak. Ancak, açılan hesap üzerinden başka işlemler yapılması ve tüketicinin hesabın kapatılmasına yönelik talebi olmaması durumunda hesap kapatılmayacak.
 
AİDATSIZ KART ŞARTI
 
Tüketicinin açık talimatı olmaksızın, belirli süreli kredi sözleşmesiyle ilişkili bir kredili mevduat sözleşmesi yapılamayacak. Kart çıkaran kuruluşlar, tüketicilere yıllık üyelik aidatı ve benzeri isim altında ücret tahsil etmedikleri bir kredi kartı türü sunmak zorunda olacak.
 
KONUT FİNANSMANI
 
Konut finansmanı sözleşmesi yazılı olarak kurulmadıkça geçerli olmayacak. Geçerli bir sözleşme yapmamış olan konut finansmanı kuruluşu, sonradan sözleşmenin geçersizliğini tüketicinin aleyhine olacak şekilde ileri süremeyecek. Sözleşmede belirtilmek suretiyle, konut finansmanına yönelik kredilerde ve fınansal kiralama işlemlerinde faiz oranı sabit veya değişken olarak ya da aynı kredi için her iki yöntem esas alınmak suretiyle belirlenebilecek.
 
RUHSATSIZ KONUT SATIŞI YOK
 
Yapı ruhsatı alınmadan, tüketicilerle ön ödemeli konut satış sözleşmesi yapılamayacak. Ön ödemeli konut satışının tapu siciline tescil edilmesi, satış vaadi sözleşmesinin ise noterde düzenleme şeklinde yapılması zorunlu olacak. Aksi halde satıcı, sonradan sözleşmenin geçersizliğini tüketicinin aleyhine olacak şekilde ileri süremeyecek.
 
TÜKETİCİ 14 GÜNDE CAYABİLİR
 
Tüketici, 14 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin ön ödemeli konut satış sözleşmesinden cayabilecek. Ön ödemeli konut satışında devir veya teslim süresi sözleşme tarihinden itibaren 36 ayı geçemeyecek.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Gündem