Ağaoğlu, çok fena kızdı

İnşaatta yapılan yönetmelik değişikliklerini eleştiren Ali Ağaoğlu, “Maçta 90’ıncı dakika kural değişiyor. Kurallar belli olmalı, vatandaş ve müteahhit yarın ne olur diye endişe etmemeli. Son dönemde yapılan değişikler nedeniyle inşaat sektöründe ciddi sı

Ağaoğlu, çok fena kızdı
İnşaatta yapılan yönetmelik değişikliklerini eleştiren Ali Ağaoğlu, “Maçta 90’ıncı dakika kural değişiyor. Kurallar belli olmalı, vatandaş ve müteahhit yarın ne olur diye endişe etmemeli. Son dönemde yapılan değişikler nedeniyle inşaat sektöründe ciddi sıkıntı yaşayan şirketler olacak” dedi.
 
Ağaoğlu Şirketler Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu inşaat sektöründe yapılan yönetmelik değişikliklerinin hem müteahhitleri hem de vatandaşları olumsuz etkilediğini söyledi. “Maçta 90’ıncı dakika kural değişiyor” diyen Ağaoğlu şunları söyledi: “Türkiye’de yapı stokunun en iyi ihtimalle yüzde 50’si riskli. İnşanlar canlı canlı tabutta yaşıyor. Kentsel dönüşüm yasası çıktı ama maalesef işler durumda değil. Fikirtepe’yi yüzüne gözüne bulaştırdılar. Hevesle oraya giden firmaların durumu ortada. Kentsel dönüşüm için yüzde 25 ek emsal hakkı önce iptal oldu sonra verildi. Son olarak da Bağdat Caddesi’nde binalara 15 kat sınırı geldi. Orada dönüşüm kitlendi. Hem vatandaş hem de müteahhitti zora sokan bir uygulama. Kuralsızlık olsun demiyoruz. Ama kurallar belli olsun ve herkes ona göre hesabını yapsın.” 
 
İŞ YAPMAK ZOR 
İnşaat sektöründe belirsiz bir dönem yaşandığını belirten Ağaoğlu, ‘yarın ne olur’ endişesi ile iş yaptıklarını söyledi. Sık sık yapılan değişikliklerin çok sayıda şirketi zor duruma soktuğunu belirten Ağaoğlu, “Piyasaların durgun olduğu bir dönemdeyiz. İşlerin çok yolunda gittiğini söyleyemeyiz. Mesela Bağdat Caddesi’ndeki yüzlerce şirket var birçoğu zora girecek. 50 yıldır müteahhidim. Türkiye’de iş yapmanın hiç bu kadar zor olduğu dönemi hatırlamıyorum. Bürokratik oligarşi şu anda Türkiye’de iş yapılmasını istemiyor” dedi. İnşaat sektörünün üzerinde ciddi bir KDV yükü de oluğunu belirten Ağaoğlu “Bu sektörde iş yapanlar için en büyük yük KDV. Bu nakit para açısından şirketlere büyük darbe vuruyor. Paramız 2-3 yıl devlette kalıyor ve faiz de ödenmiyor. Bizim yaklaşık 240 milyon TL KDV alacağımız var” dedi.
 
TEK AĞAÇ KESMEDİK
 
MASLAK 1453 projesinin çok fazla konuşulup tartışıldığını belirten Ali Ağaoğlu, “Projemiz çok kıskanıldı. Ağaçları yok ettiğimiz iddia edildi. Maslak 1453 Park Ormanları’na komşu ama biz tek bir ağaç kesmedik. Biz buradan 1 milyon metrekareküp çöp attık” dedi.
 
YASA PAÇAVRA
 
DEVLET otoritesi olmadan kentsel dönüşüm yapmanın mümkün olmadığını belirten Ali Ağaoğlu, “7 senedir Esentepe’de bir yerde dönüşüm için ev topluyorum. 24 katlı binada evlerin 20’sini aldım. Apartmanda bir art niyetli kişi var. Yıkım kararı da çıktı. Ancak yıkım için adrese tebligat gitmesi şart. O kişi her hafta kasıtlı olarak adres değiştiriyor ve tebligatın kendisine ulaşmasını engelliyor. Bir kişi yasayı paçavraya çeviriyor” dedi.
 
‘EV FİYATINA OFİS SATIYORUZ’
 
AĞAOĞLU Maslak 1453 projesinde ilk ofis bloğu satışa sunuldu. İlk etapta 35 bin metrekarelik 258 ofisi satışa sunduklarını belirten Ali Ağaoğlu, “Sonrasında üç ikiz kule de satışa çıkacak. Biz 10 yılda kendini amorti eden, ev fiyatına ofis satıyoruz. Bölgede metrekare fiyatları 6 bin dolar civarında, biz 3 bin 500 dolardan satışa başlıyoruz. Ofislerimiz, hem bireysel yatırımcılarımıza hem de küçük ve orta ölçekli ticari şirketlerden oluşan müşterilerimize hitap ediyor. Şimdiden ofislerin yüzde 20’si satıldı” dedi. Ağaoğlu, 2016’da teslim edilecek ofislerin 0.99 faiz oranı ve yüzde 10 peşin ödeme ile satılacağını, ofislerde satın almalarda ortaya çıkan yüzde 18’lik KDV’yi de Ağaoğlu Şirketler Grubu’nun karşılayacağını dile getirdi. Maslak 1453’te tek etapta 2 milyon metrekareden fazla inşaat yaptıklarını belirten Ağaoğlu, “Projede evlerin yüzde 90’ını sattık. İstiklal Caddesi’nden 150 metre daha uzun olan cadde bölümü ise 9’uncu ayda devreye girecek. Projenin başında satın alan bugüne kadar bire 3 kazandı” diye konuştu. Bu yıl 3-4 yeni proje planladıklarını belirten Ağaoğlu, 30 bin konut yapacak arsa stoku olduğunu ve Maslak 1453’teki iş ortağı Emlak Konut GYO ile artık iş yapmaya sıcak bakmadıklarını ifade etti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler