Abdullah Gül’den "soğuk savaş" uyarısı!

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kırım krizi konusunda soğuk kanlı olunması ve uluslararası hukuka riayet edilmesi gerektiğini, aksi taktirde herkesin çok zarar göreceğini, yeniden bir soğuk savaş döneminin başlamasının hiç kimseye fayda sağlamayacağını ifade

Abdullah Gül’den "soğuk savaş" uyarısı!

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kırım krizi konusunda soğuk kanlı olunması ve uluslararası hukuka riayet edilmesi gerektiğini, aksi taktirde herkesin çok zarar göreceğini, yeniden bir soğuk savaş döneminin başlamasının hiç kimseye fayda sağlamayacağını ifade etti.

Danimarka’ya resmi ziyarette bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kırım’da yaşananlara ilişkin açıklamalarda bulundu. Danimarka Başbakanı Helle Thorning’le düzenlediği ortak basın toplantısında konuşan Gül, Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne verdiği önemi tekrarladı. Gül, “Bu konudaki defakto durumların Avrupa’da başka rahatsızlıkları ve problemleri doğurabileceğini, o açıdan uluslararası hukukun bunu daima göz önünde bulundurması gerektiği üzerinde durduk. Bu konularda soğuk kanlı durulması ve uluslararası hukuka riayet edilmesini, yoksa yeniden bir soğuk savaş döneminin başlamasının hiç kimseye faydasının olmayacağını, bundan herkesin çok zarar göreceğini paylaştık” dedi.

DANİMARKA’YA TEŞEKKÜR

Türkiye’nin AB müzakere sürecini geniş bir şekilde ele aldıkları görüşmeyle ilgili, Danimarka’nın verdiği desteğe teşekkür ettiğini belirten Gül, “Müzakerelerimizin önündeki politik ve suni engellerin ortadan kaldırılması, müzakere sürecinin başarıyla bitirilmesi konusunda gayret ettiklerini arzu ettim” şeklinde konuştu.

Türkiye’ye gönderilen Patriot bataryalarında görev yapan Danimarkalı askerlere teşekkür eden Gül, Türkiye’nin Suriye’de yaşanan trajediyi en iyi bilen, en büyük yükü çeken ülkelerden biri olduğuna değindi. Cumhurbaşkanı Gül, 250 bine yakın göçmenin Türkiye’deki kamplarda yaşadığını, devletin mültecilere 2,5 milyonun üzerinde harcama yaptığını ve uluslararası desteğe ihtiyacı olduğunu dile getirdi. Gül ayrıca, çapraz çatışmaların yaşandığı Suriye’de durumun kötüye gitmemesi adına radikalizmin önüne geçilmesi anlamında Danimarka Başbakanı’na bilgi verdiğini ifade etti.

AİHM’NİN KARARI VE İSLAMOFOBİ

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Abdullah Öcalan’ın başvurusuyla ilgili sabah açıkladığı kararla ilgili yorum yapmaktan kaçınan Gül, kararı uzmanların detaylı bir şekilde çalışmasından sonra yorumlayacağını dile getirdi.

Bir gazetecinin Türkiye’de yaşanan gündemi İslamofobi’ye atıf yaparak yönelttiği soruya ise Gül, “Birisi Müslümanların azınlıkta yaşadığı ülkelerde, yabancı düşmanlığı ve İslamofobi gibi ayrı kontekste bir konu. Diğeri ise Türkiye’deki siyasetle, siyasetin karşılaştığı problemlerle ilgili. Birbirinden ayırmak gerektiği kanaatindeyim” diyerek cevap verdi.

PUTİN’İ ELEŞTİRDİ

Danimarka Başbakanı Helle Thorning, Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve egemenliğinin çözüm içinde dikkate alınmasını ifade ederken, referandum ve sonuçlarının kabul edilemez olduğunu, yasal olmadığını belirtti. Thorning, diyalog sürecine Rusya’nın politik katılımının ne derece olacağını takip edeceklerini ve uluslararası temas grubu oluşturmanın önemine değindi. Rusya Devlet Başkanı Putin’in “Kırım Rusya’nın bir parçası”dır açıklamasının kaygılarını arttırdığını dile getiren Thorning, referandumu tanıyan Putin yanlış düşünmekten ziyade durumu farklı gördüğünü söyledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem