Abdülhamit'in haritası gerçek çıktı

 Enerji Bakanlığı, II. Abdülhamid’in 100 yıl önce yaptırdığı petrol haritasının peşine düştü. Haritada yapılan incelemede, bugün bilinen sahaların çoğunun bir asır önce tespit edildiği anlaşıldı. Bakanı Yıldız, “En çok merak ettiğim konuydu. Araştırdık. B

Abdülhamit'in haritası gerçek çıktı

 

Enerji Bakanlığı, II. Abdülhamid’in 100 yıl önce yaptırdığı petrol haritasının peşine düştü. Haritada yapılan incelemede, bugün bilinen sahaların çoğunun bir asır önce tespit edildiği anlaşıldı.

 

Bakanı Yıldız, “En çok merak ettiğim konuydu. Araştırdık. Bugün bilinen sahaların çoğu orda görülüyor” dedi.

 

ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, 106 yıl önce Sultan II. Abdülhamid’in hazırlattığı petrol haritasının peşine düştü. Sultan’ın petrol haritası gerçek mi?

 

Türkiye bir petrol denizi üzerinde mi? Çalışmanın talimatını veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, soruları yanıtladı. Hem petrol araştırmalarını hem terörü hem Suriye’yi anlattı:

 

"BİLİMSEL BİR HARİTA"  

II. Abdülhamid’in 100 yıl önce hazırlattığı petrol haritası gerçek mi? 

“Bakanlık koltuğuna oturduğumda en çok merak ettiğim şeylerden biri de II. Abdülhamid’in petrol haritalarıydı. Musul ve Bağdat’ı içine alan bir daire içerisinde yaptırılan, belli bilimselliği olan bir harita. Bugün bilinen sahaların pek çoğu bu haritada görülüyor. 100 yıl önce hazırlanan bu harita geçerliliğini koruyor. Bu harita, şu anda Batman ve Adıyaman gibi bizim de petrol aradığımız yerleri içeriyor.”

 

"O BİR EFSANE"  

Güneydoğu’da yüksek rezervli petrol bulunduğu, “Türkler kullanmasın” diye betonlandığı iddialarına ne diyeceksiniz? 

“Son 10 yılda petrol arama faaliyetlerimizi 13 katına, bütçeyi de yıllık 1.1 milyar dolara çıkardık. Bu sözün efsanevi tarafları var. Petrol kuyularının çevrelerinin korunmak amacıyla kapatılması kanuni bir zorunluluktur. Petrol fiyatı artınca da kuyular açılabilir. Buna ‘Yabancılar Türkler kullanmasın diye kapattı’ demek doğru değil.”

 

"6 BİN METREYE İNDİK"  

Denizlerde yeteri kadar arama yapabiliyor muyuz? 

Türkiye ne zaman kendi platformunu alacak? “Denizlerde neredeyse 6 bin metreye kadar inilen arama faaliyetlerini artırdık. Türkiye’nin dört bir yanında ham petrol ve doğalgaz aramalarına hız veriyoruz.

 

Şu an aramaları yabancı ortaklarla ve kiraladığımız platformlarla yapıyoruz. Petrol bulmamız halinde böyle bir platform alacağız. Değeri 1.2 milyar dolar.”

 

"ANTALYA’DA ARAYACAĞIZ"  

Rusya’nın, Esad’a verdiği desteğin nedeni Akdeniz’deki doğalgaz rezervleri mi? 

“Bizim petrolün savaş gerekçesi olmaması gibi temel bir prensibimiz var. Akdeniz’de uluslararası hukuka aykırı şekilde petrol aramamız söz konusu olamaz. Güney Kıbrıs yaptı ve gerginliğe neden oldu. Bizim Antalya açıklarında Shell’le yaptığımız bir anlaşma, Akdeniz’de doğalgazla ilgili bir çalışma var. 11- 12 teklif var, değerlendireceğiz.

 

"ENGELLİYORLAR"  

Doğalgaz yatırımıyla ilgili “BDP ve PKK karşımızda durmasın” dediniz. Güneydoğu yatırımlarından bahseder misiniz? 

“Benim hiçbir şekilde terör örgütünden böyle bir şey rica etmem söz konusu olmaz. Bölgeye doğalgaz dağıtımı 2-3 yıllık bir çalışma. BDP tercihini yapacak. Bizim oradaki Kürt vatandaşıma götürdüğümüz doğalgazın karşısındalar mı yanındalar mı? Yatırımları hep engellemeye çalışıyorlar.”

 

"KIŞLA İLGİLİ KAYGIM YOK"  

Suriye’de yaşanan olaylar nedeniyle Rusya ve İran’la enerji alanında sorun yaşayacağımız ve doğalgaz fiyatlarının aşırı artacağı değerlendiriliyor. Bu kış zor mu geçecek?

“Moskova Rusya ile herhangi bir gerginliğimiz bu anlamda yok. Enerjiyi ilişkilerimizi iyileştirme yönünde katalizör olarak kullanıyoruz. Bununla alakalı bir endişe taşımıyorum. Önümüzdeki kışla ilgili bu manada bir kaygı taşımıyorum.”

 

1901’DE PADİŞAH'A SUNULMUŞ 

“Osmanlı Döneminde Irak” isimli kitapta yer alan, Alman maden mühendisi Paul Groskoph ve Habip Necip Efendi yönetimindeki araştırma ekibinin yaptığı petrol haritası halen geçerliliğini koruyor. Çalışma 22 Ekim 1901’de 2. Abdülhamid’e sunulmuş.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler