ABD Irak için bakın ne kurdu

ABD, Ruhani dönemi ile birlikte İran'la geliştirdiği ikili ilişkileri daha da güçlendirmeye çalışıyor. ABD yönetimi son olarak İran'a yönelik yeni yaptırımlara karşı lobi bile kurdu...ABD yönetimi İran'a yeni yaptırımlara gidilmemesi için Kongre'de lobi y

ABD Irak için bakın ne kurdu

ABD, Ruhani dönemi ile birlikte İran'la geliştirdiği ikili ilişkileri daha da güçlendirmeye çalışıyor. ABD yönetimi son olarak İran'a yönelik yeni yaptırımlara karşı lobi bile kurdu...
ABD yönetimi İran'a yeni yaptırımlara gidilmemesi için Kongre'de lobi yaptı. ABD yönetimi, İran yönelik yeni yaptırımlara bir süre gidilmemesi noktasında Kongre üyelerini ikna turuna çıktı.

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Dışişleri Bakanı John Kerry ve Hazine Bakanı Jack Lew, konuyla ilgili Senato Bankacılık Komitesi üyeleri ve Senato kanadındaki Cumhuriyetçi liderlerle kapalı kapılar ardında görüştü.

İran'a yaptırımlar yönündeki tasarıları ele alan Bankacılık Komitesi, eylül ayında Obama yönetiminin talebi üzerine yeni yaptırımların oylanmasını ertelemişti. Ancak komite şu günlerde, madencilik ve inşaat alanlarında İran'a yeni yaptırımlar getiren bir tasarının komiteye getirilip getirilmemesini gözden geçiriyor.

Komite'yle toplantıda, İran'la Cenevre'deki görüşmeler hakkında Kongre üyelerini bilgilendiren Biden, Kerry ve Lew, İran'a yeni yaptırımların gerekeceği bir zamanın olabileceğini ama şu anda bunun uygun bir dönem olmadığını anlattı. Yönetim yetkilileri, senatörlere, ABD Başkanı Barack Obama'nın İran ile müzakerelerde bulunurken mevcut yaptırımların ise yerinde tutulmasını istediğini dile getirdi.

Bazı Kongre üyeleri yönetimin teklifine sıcak bakıyor. Senatör Mike Johanns, İran ile görüşmelerin belki meyve verebileceğini ama yaptırımlara yönelik ertelemelerin de çok uzatılmaması gerektiğini söyledi. Senatör Dean Heller de Obama yönetiminin konuyla ilgili güçlü savunularda bulunduğunu kaydetti.

Ancak bazı Kongre üyeleri, hala İran'a yönelik yeni yaptırımların bir an önce geçirilmesi görüşünde. Senatör Mark Kirk, komite yaptırımları oylamayı ertelese bile kendisinin bu ay içinde Senato Genel Kurulu'na gelecek savunma yetkisi tasarısının içine bu konuda bir madde eklenmesinin yollarını arayacağını kaydetti.

Kirk, yönetimin İran ile müzakereleri bırakıp, bunun yerine yaptırımlar için ısrar etmesi gerektiğini savundu. Senato Dışilişkiler Komitesi Başkanı ve Senato Bankacılık Komitesi üyesi Robert Menendez, yönetimin istediğini kabul etmeye hazır olmadığını belirtti.

Senato Bankacılık Komitesi Başkanı Tim Johnson ise İran ile Cenevre'de yeni müzakerelerin yapılacağı gelecek hafta komite olarak kendilerinin de İran'a yeni yaptırımları ele alıp almaması gerektiği noktasındaki kararsızlığını ifade etti.

Öte yandan, güçlü İsrail lobilerinden Amerika İsrail Halkla İlişkiler Komitesi'nin ise İran'a yönelik daha fazla yaptırımda bulunulması konusunda bastırdığı belirtiliyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler