ABD'den flaş Türkiye mesajı!

"Bir gecede bitmez"

ABD'den flaş Türkiye mesajı!
Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, Türkiye'nin resmi olarak talep ettiği darbe girişimcisi FETÖ lideriyle ilgili kararın zaman alacağını söyledi.

Günlük basın toplantısında konuşan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner'e Türkiye'deki darbe girişimi ve kalkışmanın arkasındaki isim FETÖ lideri Fethullah Gülen'in Ankara'ya iadesi soruldu.

Sözcü Toner, "Bu, bir gecede bitecek bir süreç değil. Süreç bu şekilde yürümüyor. Bu biraz zaman alacaktır" dedi.

Sürecin iade anlaşmasına bağlı kalınarak devam edeceğine vurgu yapan Mark Toner, "Bu belgelerin neler olduğunu anlamaya çalışıyoruz" ifadesini kullandı.

Açığa almalar anlaşılır ve meşru

Türkiye'deki gözaltılar ve kamudaki açığa almaları da değerlendiren Toner, gelişmeleri 'anlaşılır ve meşru' sözleriyle özetledi. Sözcü Toner, "Açıkça söylemek gerekirse, Türkiye hükümeti ne olduğunu anlayabilmek için halkının güvenliğini sağlayabilmek adına darbeyi yapanlara karşı soruşturmalar başlattı" dedi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü şöyle devam etti:

"Çok ciddi bir tehlike altında olduklarını hissediyorlar. Aynı zamanda, bahsedilen gözaltı kararları ve toplanmalar dikkatimizden kaçmıyor. Türkiye hükümetine, cuma günü yaşanan olaylardan sonra sakin ve istikrarlı olması, aynı zamanda Türkiye anayasasının sunduğu demokratik standartlara uyması, hukukun egemenliği ilkesini gözetmesi konusunda çağrıda bulunduk."

Dosya sıraya sokulacak

ABD Dışişleri Bakanlığında görevli üst düzey bir yetkili de Gülen'in iade sürecini Anadolu Ajansı'na değerlendirdi. Yetkili, dosyanın diğer benzer dosyalar gibi sıraya sokularak işlem yapılacağını fakat bunun ne kadar zaman alacağını belirtmenin zor olduğunu söyledi.

Üst düzey yetkili, "Bu bağımsız hukuki bir süreç olacaktır. Burada kararı biz vermeyeceğiz, bağımsız bir savcı tarafından yürütülecek olan sürecin kararı yargı tarafından verilecektir" dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem