ABD bakan yardımcı Suriyeli çocuklara kitap dağıttı

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Antony Blinken, Adana'da eğitim gören Suriyeli çocuklara kitap dağıttı. Blinken, "Bu krizin başlangıcından beri ABD büyük bir insani yardım yapmıştır. Hayatları kurtarmaya, yıkılan toplumları, toplulukları tekrar yapmaya ve

ABD bakan yardımcı Suriyeli çocuklara kitap dağıttı

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Antony Blinken, Adana'da eğitim gören Suriyeli çocuklara kitap dağıttı. Blinken, "Bu krizin başlangıcından beri ABD büyük bir insani yardım yapmıştır. Hayatları kurtarmaya, yıkılan toplumları, toplulukları tekrar yapmaya ve kaybolan hayatları tekrar bir araya getirmeye çalıştık" dedi.

Türk çocuklarının ardından akşam saatlerinde Adana Mehmet Zahid Kotku İmam Hatip Orta Okulu'nda eğitim gören Suriyeli çocuklara eğitim kitabı bağışında bulunmak için ABD Adana Başkonsolosu Linda Stuart Specht ile okula gelen Blinken'i, burada Adana Valii Mustafa Büyük ve yetkililer karşıladı. Bilinken, okulun Türkiye'nin 2 milyondan fazla Suriyeli göçmene göstermiş olduğu büyük cömertliğin bir göstergesi olduğunu ifade etti. Türkiye'nin Suriyelilerin korunmasını yasaya koyarak ve eğitimlerini garantiye alarak diğer bütün ülkelere örnek olduğunu kaydeden Blinken, ABD'nin Türkiye ile olan partnerliğinden çok gurur duyduğunu ifade etti. Bilinken, Türkiye'nin güvenliğini, refahını ve bu krizdeki liderliğine destek olmak için beraber çalışmaya hazır olduğunu kaydetti.

Türkiye'nin karşılaştığı çok büyük problemleri, yaptığı çok büyük fedakarlıkları bildiklerini ama Türkiye sayesinde Suriyeli çocukların bir geleceği olduğunu vurgulayan Blinken, "Bu krizin başlangıcından beri ABD büyük bir insani yardım yapmıştır. Bölgeye, 4,5 milyar dolardan fazla insani yardım yapmıştır. Hayatları kurtarmaya, yıkılan toplumları, toplulukları tekrar yapmaya ve kaybolan hayatları tekrar bir araya getirmeye çalıştık. Burada Türkiye'de de 13 yeni okul yaptık. Aynı zamanda Türkiye çapında 77 okulda Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ile beraber ortaklık halinde 100 bin çocuğa yardımcı olduk" diye konuştu.

Blinken, Suriyeli ve Türk çocukların İngilizce bilgisini geliştirmek için bir fırsat olan yeni bir girişimi anons etmekten memnuniyet duyduğunu kaydederek, "Aynı zamanda kendilerini eğiten öğretmenleri de eğitecek ve profesyonel gelişimlerine katkıda bulunacak. Bu, Suriyeli ve Türk çocukları sınıflarda bir araya getirecek. Suriyeli ve Türk öğretmenler tarafından eğitimleri sağlanacak. Güneydoğu Anadolu Bölgesinde üç şehirde pilot olarak başlayacak olan bu program, ümit ediyoruz ki hem bu çocukların İngilizcelerini geliştirmekle kalmayacak onların aynı zamanda birbirlerini karşılıklı anlamalarına da faydası olacak" ifadelerini kullandı.

'Arapça Kütüphanem" isimli okul seti ile Arap dünyasındaki çocuklar için bir yayınevi tarafından üretilen bin kitaplık bir koleksiyonu okula hediye etmekten onur duyduğunu belirten Blinken, kitap setinin tüm dünyadaki çocuk hikayelerinin yanı sıra coğrafya, biyoloji, tarih gibi önemli konuları da içerdiğini söyledi.

Blinken, çocukların cesaretinden ve dayanıklılığından çok etkilendiğini, bir iyimserlik ve umut gördüğünü belirterek, "Bizim gibi sorumluluk pozisyonlarında olan insanların görevi, bu çocukların bu umutlarının gerçeğe dönüşmesini sağlamak olmalı. Bu çocukların geleceği sadece onların geleceğini değil, ülkelerinin geleceğini etkileyecek, onların ülkelerinin etrafındaki ülkelerin bölgedeki ülkelerin geleceğini etkileyecek. Bununla da kalmayacak tüm dünyayı etkileyecek. Tüm çocukların okula gittiğinden emin olmak için hala yapacak çok şeyimiz var. Ama görüyorum ki Türkiye'nin yaptıkları çabaları ile onun dışında ilgilenen başka ülkelerin, ABD'nin aynı zamanda BM'nin çabalarıyla ve bunun yanında tüm okulların, müdürlerin, öğretmenlerin inanılmaz çabaları sayesinde bunun mümkün olacağını görüyorum" şeklinde konuştu.

Vali Büyük ise Suriyeli göçmenlere yönelik devletin, hükumetin ve halkın çok önemli destekleri ve katkıları bulunduğunu aktararak, "Bu alanda uluslararası kuruluşların ve dost devletlerin bize olan desteklerine de müteşekkiriz" dedi.

Kentte eğitim gören Suriyeli öğrenciler hakkında da bilgi veren Büyük, şunları söyledi:

"İlimizde kayıtlı olan 130 bin Suriyeli göçmen ve bir geçici konaklama merkezi olarak kampımız var. Kampta yaklaşık 4 bin öğrencimiz eğitim görüyor. İl genelinde 16 okulda 10 bin 500 Suriyeli öğrenci eğitim görüyor. Ayrıca normal okullarımızda karma eğitim alan binin üzerinde öğrencimiz var. Suriyeli misafirlerimiz ile her şeyimizi paylaşmaya hazırız, bunu da yapmaya çalışıyoruz. Ümit ederim ki Suriye'de Esad rejiminin zulmünden kaçan bu misafirlerimiz, orada meydana gelecek huzurla en kısa sürede ülkelerine dönme imkanına kavuşurlar. Bütün yapılanlara rağmen gerçekleştirmemiz gereken daha çok şey olduğunu biliyoruz. Çocuklarımızdan ancak yüzde 50'si eğitim imkanına kavuşabilmiş durumda. Bu oranı arttırmak, eğitim, sağlık, konaklama, yaşama imkanları vermek için hükümetimiz ve devletimizle fedakarca çalışmaya devam edeceğiz."

Konuşmaların adından Blinken, Vali Büyük, ABD Adana Başkonsolosu Specht ve protokol üyeleri, sınıfları gezdi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler