90 yıl sonra devrim gibi karar!

Süryanileri sevindiren 'devrim' niteliğindeki ilk karar, 18 Haziran'da Ankara 13. İdare Mahkemesi'nden geldi. Süryaniler mahkemeye başvurarak, Lozan Antlaşması'nın azınlık haklarını düzenlediği 37 ve 44'üncü maddelerinde, "Müslüman olmayan azınlıklara men

90 yıl sonra devrim  gibi karar!

Süryanileri sevindiren 'devrim' niteliğindeki ilk karar, 18 Haziran'da Ankara 13. İdare Mahkemesi'nden geldi. Süryaniler mahkemeye başvurarak, Lozan Antlaşması'nın azınlık haklarını düzenlediği 37 ve 44'üncü maddelerinde, "Müslüman olmayan azınlıklara mensup Türk vatandaşları" ifadesinin kullanıldığını belirterek, "Herhangi bir şekilde bu azınlıkların kimler olduğuna ilişkin belirleme yapılmadı" gerekçesini dayanak olarak gösterip, okul açma isteklerini dile getirdi. Mahkeme, başvurudan 4 ay sonra oy birliğiyle verdiği kararda, Süryanilerin de Rum, Ermeni ve Museviler gibi Müslüman olmayan Türk vatandaşı statüsünde bulundukları, dolayısıyla aynı durumda bulundukları halde Süryaniler için ayrı Rum, Ermeni ve Museviler için ayrı hukuk kuralları öngörülmesinin, hukuk devleti ilkesi ile eşitlik ilkesine aykırılık oluşturduğu görüşüne yer verdi. Mahkemenin 90 yıl sonra Süryanilere anadilde eğitim hakkı tanımasının önünü açan bu karar Milli Eğitim Bakanlığı tarafından temyiz edilmedi.

'CESARETLENDİK'

Süryani Kadim Meryemana Kilisesi Vakfı Başkanı Sait Susin, "Bizi asıl sevindiren kararın temyiz edilmemesi. Temyiz için itiraz süresi 8 Eylül'de doluyordu" dedi. Türkiye'de son 10 yılda yaşanan gelişmelerin kendilirini cesaretlendirdiğini anlatan Susin şöyle konuştu: "10-15 yıl önce bunları konuşmaya çekiniyorduk. Cümleleri seçtiğimiz, tepki almaktan korktuğumuz dönemleri aştık. Sorunlarımızı rahatlıkla başbakanımızla, bakanlarımızla konuşuyoruz."

İLK ÖNCE ANAOKULU AÇILACAK

Okul için kiralık bina aradıklarını anlatan Susin, "Bu yıl 3-5 yaş arası çocuklarımız için ana okulu açacağız. Önümüzdeki yıl ise ilköğretim. Okulda eğitimi Süryanice, İngilizce ve Türkçe vereceğiz. Dört başı mahmur bir okul kurmak için kolları sıvadık. Amacımız 5 bin 500 yıllık bir dilin yaşaması" dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler